Serijologija

Combat Hospital (2011) – 1. sezona

Combat Hospital (2011), ABC

.

Combat Hospital (jedno vrijeme poznata pod imenom „The Hot Zone“), jedna je od brojnih novih serija koje smo imali priliku gledati ovo ljeto. Ali za razliku od trenutno popularnih apokaliptičnih serija prepunih zombija/vampira/vukodlaka/vila/ostalih-nadnaravnih-bića, ovaj put radi se o sasvim običnoj (ali zadovoljavajućoj) medicinskoj drami koja nam dolazi sa abecedne televizije.

Na prvi pogled/čitanje radnja neodoljivo podsjeća na China Beach (što je meni, kao okorjeloj obožavateljici te kultne serije mogao biti samo plus i poziv na gledanje) sa malenom primjesom M*A*S*H-a (u kojemu sam uživala gotovo jednako kao u prethodno spomenutoj Kineskoj plaži) i Off the Map-a, no već nakon nekoliko uvodnih minuta, većina sličnosti prestaje. Dok je s jedne strane China bila prvenstveno mjesto R&R-a (iliti odmora), ali nerijetko i središte ratnog zbivanja, M*A*S*H nam je donosio smijeh za smijehom, a Off the Map hrpu nelegalnih aktivnosti, Combat Hospital nastupio je mnogo blaže na sva tri područja.

Serija tako prati doktore i medicinske sestre iz zemalja ISAF-a (Međunarodnih snaga za osiguranje pomoći), prvenstveno Kanade, SAD-a i Velike Britanije, dok spašavaju živote vojnoj bolnici u Južnom Afganistanu. Iako je njezin prvobitni cilj vjerovatno bio prikazati brojne hoće-li-neće-li-preživjeti situacije, osobne demone (ne)junaka serije i njihove međusobne konflikte koji iz takvih ratnih uvjeta proizlaze, u svakoj epizodi pojavljuje se i mala sporedna (ili manje sporedna — kako u kojoj epizodi) ljubavna radnja kojom spajaju glavne junake međusobno ili s gostujućim likovima.

.

"Dobrodošli u Kandahar", Combat Hospital (2011, ABC)

.

Što se tih likova tiče, tu su duže prisutni pukovnik Xavier Marks (Elias Koteas), šef bolnice; australska vojna psihijatrica bojnica Ada Pedersen (Deborah Kara Unger); šef sestrinstva zapovjednik Will Royal (Arnold Pinnock); te samodopadni Britanac, sebični ženskaroš, ujedno neurokirurg i jedini od glavnih likova koji nije u vojnoj službi (i, ukoliko nije očito, razlog zašto sam počela gledati ovu seriju ;)) – dr. Simon Hill (Luke Mably). Njima se u prvoj epizodi pridružuju mlade kirurške nade — kanadska bojnica Rebecca Gordon (Michelle Borth) i vođa traumatološkog tima, Amerikanac kapetan Bobby Trang (Terry Chen).

Ostali važniji likovi koji nas zabavljaju svojim dogodovštinama tijekom 13 prikazanih epizoda su: mladi afganistanski prevoditelj, tinejdžer Vans (Hamza Jeetooa); medicinski tehničar, a ujedno dobrodušan i vrijedan kanadski časnik Graham Kelly (Gord Rand); simpatična i zaigrana medicinska sestra bojnica Suzy Chao (Ellen Wong); te duhoviti duo —  (ne-znam-točan-prijevod-ali-recimo-da-su-nešto-ovako) PJ-evi (pararescue jumpers) tj. američki padobranci Talwar Mehra (Karan Oberoi) i Terrel Ford (Dwain Murphy).

.

Scena iz serije Combat Hospital (2011, ABC)

.

Kao što je već spomenuto, prva sezona započinje dolaskom Rebecce i Bobbyja u Kandahar. Kroz slijedeće epizode imali smo priliku pratiti njihovu prilagodbu među ostalo medicinsko osoblje, vidjeti kako karakterno jačaju, njihovu međusobnu povezanost i izgradnju onoga novi-ljudi-među-već-postojećom-ekipom-od-kojih-se-očekuje-da-se-drže-zajedno u pravo prijateljstvo (Bobbyjevu iznenadnu zaljubljenost u Rebeccu ćemo pripisati nerijetkoj pojavi između prijatelja kada se netko od njih zapita “What if…?”), kao i kako postaju dio te ekipe.

Prva sezona je velikim dijelom obuhvatila i privatne probleme šarmantnog dr. Hilla i omogućila nam da vidimo kako određene nevolje mogu emocionalno oštetiti inteligentne ljude do te mjere da pokušavaju zavarati ne svoju okolinu, već prvenstveno sami sebe. Nadalje, u višeepizodnoj gostujućoj ulozi pojavio se Adam Beach glumeći vojnika pod krinkom i (na Simonovu veliku žalost) postajući ubrzo Rebeccin ljubavni interes.

.

Adam Beach i Michelle Borth u seriji Combat Hospital (2011, ABC)

.

No, možda planirano, možda zbog straha od preuranjenog kraja serije, a možda jednostavno da ne vuku predugo repove kao neki drugi (Nomina sunt odiosa), scenaristi su se na kraju odlučili ipak ne zavlačiti gledatelje i do završetka prikazanih epizoda učiniti ono što o toliko mnogo njihovih kolega izbjegava — spojiti par koji je bio očit da će to postati od samog početka – Rebeccu i Simona.

.

*     *     *

.

Sve u svemu, bilo je tu svega – heteroseksualnih, biseksualnih i homoseksualnih veza; mirnoće i pretjerane agresivnosti; staloženosti i nerazumnosti; života i smrti.

Na sve to imam svega nekoliko primjedbi. Karakerizacija likova je prilično jednolična — pukovnik Marks je staloženi šef pun podrške i razumijevanja za svoje zaposlenike (osim u većem dijelu odlične dvanaeste epizode „Triage“ u kojem ipak je prvo prevladala njegova ljudskost i briga za prijatelja); Ada je dobra prijateljica koja je gotovo u svakom trenutku spremna dati dobar savjet (zanemarit ćemo njezin ljubavni život tj. seksualnu zbunjenost/neopredijeljenost u istom zbog čega ponekad i sama ostaje u nedoumici); Will i Graham su pomalo tajnoviti (o njihovim osobnim životima saznajemo tek vrlo malo i postupno kroz nekoliko epizoda), no sabrani i hrabri stupovi bolnice, dok novopridošlice Rebecca i Bobby unatoč pojedinim pokušajima pobune na kraju uvijek odluče/učine pravu stvar. Generalno gledajući, malo prostora sivilu.

Čak ni pokušaji da se dr. Hilla učini manje šarmantnim (iako se u stvarnosti i ne bi baš smiješila da čujem kako neki kirurg drži vodku među transfuzijama, u ovome slučaju to mu daje neku dodatnu neodoljivost — bit će da još nisam prerasla onu serijsku bad boy fazu :P) nisu bili uspješni, dapače, a isto je bilo i sa svakim gostujućim likom za kojeg se bar na trenutak posumnjalo da nešto krije, odnosno da je „zločest“. A budimo iskreni, pokoji zločesti lik koji se „ugurao“ među glavne nikada nije odveć.

.

Luke Mably kao dr. Simon Hill u seriji combat Hospital (2011, ABC)

.

No bilo je i onoga što mi se svidjelo, oni mali WTF trenutci koji vam osvijetle čitavu epizodu, iako im to možda i nije bio primarni cilj. Jedan od takvih, tužan, ali meni drag šok trenutak bila je (SPOILERS!!) Suzyina smrt. Ne, nisam okrutna osoba kojoj je Suzy išla na živce, čak mi je bila vrlo draga, no volim neočekivane trenutke koje je u današnje doba globalizacije i uvijek prisutnih informacija teško doživjeti, a ovo je bio jedan od takvih. I stoga, RIP Suzy, ali simbolika tvoje smrti (= nitko nije siguran) ipak je ono što me usrećilo.

Kakva će biti sudbina serije, još nije poznato. Oono čega se pomalo pribojavam je da je u ovom slučaju nedostatak vijesti i sama vijest dovoljna za donošenje mrskog mi zaključka. Ali da ne pričam preuranjeno, kao i mnogo puta ranije, ostaje nam samo da držimo fige, pričekamo i prije ili kasnije vidimo i prihvatimo odlučeno.

.

*     *     *

.

Combat Hospital (2011, ABC) - glumačka postava

.

Glume: Elias Koteas (Shutter Island, The Killer Inside Me, The Curious Case of Benjamin Button, The Thin Red Line), Michelle Borth (Hawaii Five-0, The Forgotten, Tell Me You Love Me), Luke Mably (The Gates, Exam, The Prince & Me 1 & 2, Dream Team), Deborah Kara Unger (Silent Hill, The Hurricane, Payback, The Game), Terry Chen (Sanctuary, Big Day), Arnold Pinnock (The Listener, Lars and the Real Girl, Beautiful People)

.

*     *     *

.

TRAILER:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s