Filmosfera

Boksač (The Fighter, 2010)

Boksač (2010)

Boksač (2010)

Boksač je istinita priča o dvojici braće od kojih je jedan bivši boksač koji se bori s ovisnošću o cracku dok se drugi, također boksač, bori u ringu i uglavnom gubi. Micky (Mark Wahlberg) i Dicky (Christian Bale) su više od toga, Dicky je Mickyev trener, uzor, on ga vuće na dno ali i on mu pomaže da se uzdigne.


U gradić Lowell stiže ekipa kako bi snimila film o Dickyu i njegovoj ovisnosti. Tako započinje film. Ubrzo, u priču ulazi Dickyev mlađi brat, također boksač, koji očito živi u njegovoj sjeni. Mickya trenira njegov stariji brat, bivša zvijezda, ali vrlo loše obzirom da se porazi i udarci nižu a Micky ne postaje sve mlađi i snažniji. Promjena ternera jedino je logično rješenje što vrlo teško pada tako prisnoj obitelji.

Micky, Dicky i trener Mickey (policajac) u pozadini.

Micky, Dicky i trener Mickey (policajac) u pozadini.

Obično se ulažu veliki napori kako bi prizori borbe bili čim krvaviji i realističniji no ovdje je to zaista više nego odlično odrađeno. Ne samo to, realnosti ne nedostaje ni prizorima grada, ljudi, mjesta na kojima se kreću… Sve i svi su uvjerljivi da uvjerljiviji ne mogu biti.

Micky upoznaje Carlene s kojom je danas u braku.

Micky upoznaje Charlene s kojom je danas u braku.

Osim što se radi o sportskoj drami, s velikom su pažnjom obrađeni obiteljski odnosi. Tako jedna obitelj istovremeno može biti brižna, pohlepna, sebična, puna potpore, priglupa, destruktivna … Čini se kako se sve vrti oko propalog Dickya: veliča se njegova stara slava a Micky u svemu tome ima ulogu statista. Sam Dicky zapravo voli Mickya no nije ni svjestan koliko mu zla čin. Micky se uz pomoć svog novog trenera Mickey O´Keefe i djevojke Charlene (Amy Adams) nekako oslobađa obitelji no na kraju su se svi zajedno ujedinili kad se Mickyu pružala prilika karijere. Na filmskom smo platnu zapravo navikli gledati crno-bijele međuljudske odnose stoga je zasigurno velik (ako ne i sav) dio publike osuđivao Mickyevu obitelj, naročito majku (Melissa Leo) i sestre koje su više karikature nego ljudska bića, no na kraju kad se pokazalo da među njima ima ljubavi nekako se sa simpatijama gledalo na međusobno praštenje i sreću. Ne isključuje se ni mogućnost da je “idilu” izmamio novac. S druge strane, Dicky stvarno voli svog brata i on zaista misli kako mu čini dobro. Njegova djevojka vo je vrijeme svjesna koliki mu teret predstavljaju ali joj je vrlo teško boriti se s nekim tko je brojčano nadmoćniji i još k tome duže prisutan u Mickyevu životu.

 ***


Dick Eklund  američki je bivši profesionalni boksač u čijoj je karijeri zasigurno najpoznatiji njegov meč protiv Sugar Ray Leonarda. U danima svoje slave bio je prozvan Ponosom Lowella.

Eklund je zaista sudjelovao u snimanju dokumentarca High on Crack Street: Lives in Lowell a Richard Farell koji se pojavljuje u filmu kao kamerman je zapravo isti kamerman koji je radio na spomenutom dokumentarcu 1995. Također, dvorana u film je prava dvorana iz Lowella u kojoj je Micky zaista trenirao. Njegov pravi trener, Micky O´Keef najprije je odbio glumiti samog sebe obzirom da nije imao nikakvog filmskog iskustva ali ga je Wahlberg ipak uspio nagovoriti da se predomisli. Christian Bale je pak jako puno vremena provodio s pravim Dickom kojeg je glumio kako bi mu u filmu bio čim više nalik svakom gestom.

Mickyeva obitelj

Mickyeva obitelj

Na scenariju su radili Scott Silver, Paul Tamasy, Eric Johnson i Keith Dorrington a za režiju je zaslužan David O. Russell.

Od ukupno 47 nagrada, film ih je osvojio čak 39 od kojih su najzapamćenija dva Oscara Christiana Bale i Melissee Leo. Toliko je toga odlično u ovom filmu da je teško bilo što izdvojiti!

Jasmina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s