Serijologija

Caprica (2009-2010) – uvod u seriju

Caprica

Caprica

Caprica je okarakterizirana kao SF serija, radnjom vezana uz popularnu Battlestar Galacticu, koja u sebi sadrži elemente obiteljske drame te naznake mafijaških serija poput popularne Obitelji Soprano. Neki će zato reći: savršeno, od svačega ponešto; dok će drugi reći: očajno, neskladno, neuspjelo, zamorno, uvredljivo za Battlestar Galacticu.

Ideja da se prikaže kako su zapravo nastali Cyloni koji su nešto kasnije odlučili poubijati kompletno čovječanstvo je odlična. No, sve ostalo vezano uz ovo seriju je manje odlično. Krenimo od odabira glumaca: Alessandra Torresani je iritantna kao Zoe Graystone, Paula Malcomson u ulozi Amande nekako je pretipična mama a Eric Stoltz u ulozi Daniela Graystone je pomalo ljigav, ne znam zašto. Društvo u kojem žive posve je liberalno te poznaje poligamiju i poliandriju kao i homoseksualne brakove. Tehnološki, nisu toliko napredni osim što imaju batlera u obliku sofisticiranijeg usisača. No, kad smo već kod tehnologije, ono što sve zasigurno najviše zanima jest nastanak Cylona koji će nekoliko desetljeća kasnije napraviti nešto nezamislivo.

Dakle, nakon Zoeine smrti, ona je i dalje živa u virtualnom svijetu a njen otac je opsjednut idejom da takvu njenu kopiju vrati među žive. Istovremeno radi na Vladinom projektu obrane te pokušava osmisliti supermoćne i superefikasne robote. Kad se zbroje dva i dva vrlo lako se predvidi rasplet. No, kako se uopće Zoe našla u virtualnom svijetu tj. kako je uspjela napraviti kopiju same sebe nisam posve shvatila (osim iz onoga što se tako očito serviralo a to je da je bila naprosto genijalna). Njenim dostignućem pokušava se okoristiti ilegalna vjerska skupina koja zagovara monoteizam te pritom iz njene plahe prijateljice nastoje izvući čim više podataka. Njen otac se uspio sprijateljiti sa mafijaškim odvjetnikom koji je otac Williama Adame. Veselila sam se malom Williamu no sav taj kriminal oko njegove obielji malo me razočarao, ne u moralnom smislu koliko zbog toga što nepotrebno opterečuje seriju. Ako su autori željili pokazati da i u budućnosti ima mafije čiji se pripadnici tetoviraju tad im je to pošlo za rukom, no u kojem svemiru mafija ide ruku pod ruku sa SF-om od kojeg smo, usput budi rečeno, ovdje dobili samo mrvice. Zapravo, čini mi se da su ovdje gledatelji sami morali zamišljati SF na temelju saznanja i sjećanja iz Battlestar Galactice. Što se tiče obiteljskih drama, sve je prilično otrcano: Graystonei su bezobrazno bogati ali ne poznaju baš najbolje svoju kćer, naročito Amanda koja se vrlo teško ali i neobično nosi sa njenim gubitkom, Zoeina najbolja prijateljica je bezobrazno siromašna a Adama je nekoć bio siromašan no uz bratovu pomoć uspio se školovati te sad zarađuje na ne naročito pošten način. Dok su Graystonei sa bogate i „privilegirane“ Caprice, Adama potječe sa siromašnog i kamenog Taurona tako da se svemu daje neka socijalno-klasna nota. Nije isključeno da se svime time željela postići neka dubina no meni se to učinilo previše sapuničasto i neprikladno.

Zoe i njena kopija.

Zoe i njena kopija.

Ne mogu reći da Caprici nisam dala šansu i da nisam strpljivo čekala kad će stvari napokon krenuti na bolje. Postoje serije koje zaintrigiraju u prvih nekoliko minuta a postoje i one kojima se treba dati šansa pa to postignu tek nakon nekoliko epizoda. Caprica nije ni jedna od njih. Sumnjam da bi nakon sezone i pol koliko se prikazivala uspjela ostaviti pozitivan dojam. No, sasvim je moguće da sam ja previdjela njene kvalitete te je nepravedno stavljam na popis negledljivosti. Možda će u njoj netko naći ono što ja nisam u kojem slučaju želim sretno traženje.

Jasmina

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s