Filmosfera

Treevenge (2008)

Treevenge, kratki horor/trash film.

Prolazeći kraj ceste, prođem kraj doslovno šume posječenih smreka zbog nadolazećih blagdana. Znam, vrijeme je ukrašavanja smreke. Cijeli taj proces je potekao iz Njemačke i sjeverne Europe, gdje je običaj ukrašavanja stabala svoj izvor našao još iz poganskih vremena kad su stabla smatrali simbolima koji predstavljaju plodnost bogova prirode. Naravno, običaj je bio povezan sa zimskim solsticijem (oko 21. prosinca) kojeg su smatrali danom ponovnog rođenja boga Sunca. Ukrašavanje stabala kasnije je postao jedan od kršćanskih običaja, i to nakon što je Crkva 25. prosinca odredila kao dan Kristova rođenja, time zamijenivši pogansku proslavu solsticija. U hrvatskim krajevima on nije bio raširen sve do sredine 19. stoljeća, uglavnom utjecajem njemačke tradicije te prostorno-političkih dodira.

Ukrašavanje je uvijek bio simbol okupljanja obitelji, ukrašavanja raznim ukrasima, mada u stara vremena, nije se uvijek kitilo cijelo drvo, nego grana, i to kao simbolika. Danas je to postalo puno grandioznije: cijele šume smreka nestaju, a dan poslije 06.01. sva osušena drveća završavaju na cesti. Kad bi smreke mogle pričati, to bi bila kao neka tužna priča ili u ovom slučaju trash horor Treevenge, kratki film u kojem je opisan užas kroz koji prolaze božićna drvca. Jasno, za stabla, Božić nije “mir na Zemlji”, kao većini. Kako je to film lijepo sročio, ostavljam vam da posvjedočite osveti božićnih drvca, koji su odlučili jedan Božic uzvratiti udarac. Ovaj trash komedija/horor redatelja Jason Eisener sniman 2008, pohodio je puno festivala i osvojio brojne nagrade. Ako se želite malo nasmijati u malo grotesknom smislu, pogled dolje!

Moram li napominjati da ovo nije film za svakoga? Brutalan je, creepy, trashy i da, poslije njega više nećete gledati ljupkim pogledom svoje netom tek ukrašeno drvce. Sretni Vam nadolazeći Blagdani! 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s