Knjigosfera

Pjesma Leda i Vatre: uvod – George R.R. Martin

Pjesma Leda i Vatre

Pjesma Leda i Vatre

Pjesma Leda i Vatre serijal je knjiga kojeg čine: Igra prijestolja, Sraz kraljeva, Oluja mačeva, Gozba vrana, Ples zmajeva, Vjetrovi zime te San o proljeću. Radi se o fantastičnim romanima čija radnja se dešava u Zapadnim zemljama koje su društveno nalik europskom srednjovjekovlju.

Zapadnim zemljama tj. Sedam kraljevina vlada kralj Robert Baratheon koji je uz pomoć Eddarda Starka, Jona Arryna, Lanisterovih (naročito Jamieja) te ostalih plemića svrgnuo bivšeg kralja Aerysa II. Targaryen, prozvanog Ludi kralj, nakon što je oteo Eddardovu sestru Illyanu kojom se Robert tebao oženiti. Rat koji je (gotovo) uništio lozu Targaryen i time okončao njihovu tristogodišnju vladavinu (Aegon I. Osvajač davno je uz pomoć zmajeva pokorio Sedam kraljevina a njihove kraljeve podredio sebi) započeo je radi žene. No, 16-ak godina kasnije, kraljevstvo će se naći u novom ratu te će biti izloženo ne samo međusobnom razaranju četiriju velikih kuća od kojih svaka nudi svog kralja već joj prijeti zmajica sa istoka te daleko zlosutnije legende sa sjevera. Zmajevi nisu izumrli a nisu ni Drugi, kraljevstvo će biti razjedinjeno i razoreno a sve to uoči zime koja bi, sudeći po dugom ljetu, također mogla biti vrlo duga i oštrija no ikad. Eddard Stark mudro je zaključio da zimu mogu preživjeti samo oni koji se drže čopora, nikako sami i međusobno razjedinjeni no kraljevstvo će se naći upravo takvo: oslabljeno i razjedinjeno, a zima dolazi…

Zemljovid

Zemljovid

Osim političkih previranje, spletki i izdaji, serijal sadrži i elemente fantastičnoga: zmajevi, Drugi (prijetnja sa sjevera), magiju a ne nedostaje mu ni uzbudljivih i neočekivanih prevrata. Prijatelji si zabijaju nož u leđa, kad je sve izgubljeno pojavi se nada, kad je sve savršeno od nekud se stvori katastrofa, negativci postaju pozitivci…

Za serijal, Martin je inspiraciju pronašao u srednjovijekovnom engleskom Ratu dviju ruža a pomalo i u romanu Waltera Scotta, Ivanhoe.

Grbovi velikih kuća

Grbovi velikih kuća

Dakle, kao što su se dvije velikaške obitelji, York i Lancester, borile za englesko prijestolje tako su se i kuće Stark i Lannister borile za Željezno prijestolje Sedam kraljevina. Dok su Lancesteri bili crvene ruža (Lanncesteri su lav na grimizu), Yorkovi su predstavljali bijelu ružu (a obitelj Stark ima strahovuka na bijelom polju).

Likova ima puno a nitko od njih nije zaštićen od zla u što se uvjeravamo već u prvoj knjizi kad jedan od glavnih protagonista neće doživjeti njen svršetak. Svako poglavlje zapravo prepričava doživljaje iz vizure jednoga od njih pa preko njihovih interpretacija stvaramo dojam i o likovima koji svoja poglavlja nemaju. Baš zbog njih, proživljavat ćemo muke i negativaca i pozitivaca, ulazit ćemo u svijest svakoga od njih, simpatizirati ih ili prezirati. Iako ih ima mnogo, svi su vrlo detaljno razrađeni, potpuno su ljudski.

Zima dolazi a vi ćete slušati njihovu riku, priznati im srdžbu, gledati ih visoke poput časti, starati se s njima za obitelj, dužnost, čas, svjedočiti kako bivaju jači, pustiti im da ne siju, nepokoravati ih, nesavladavati ni neslomljavati te svjedočiti uzdizanju vatre i krvi. Oduševit ćete se koliko feudalno i patrijarhalno društvo sa svojim previranjama i magjom može očarati i oduševiti.

Jasmina

2 misli o “Pjesma Leda i Vatre: uvod – George R.R. Martin

  1. Povratni ping: Igra prijestolja: George R.R. Martin « geekosfera

  2. Povratni ping: Igra prijestolja (The Game of Thrones, 2011) – 1. sezona « geekosfera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s