Knjigosfera

Igra prijestolja – George R.R. Martin

George R.R. Martin: Igra prijestolja

George R.R. Martin: Igra prijestolja

Prvi dio serijala Pjesma Leda i Vatre, Igra prijestolja, započinje prologom s one strane Zida čime se nagovještava zlo koje prijeti ljudima u Sedam kraljevina. U Oštrozimlju, Starkovi žive mirnu svakodnevicu koju najprije uzburka pojava strahovučice i njenih mladunaca a zatim i dolazak samog kralja koji će sve promijeniti.

Starkovi su pronašli strahovučiće

Starkovi su pronašli strahovučiće

Ned Stark krenut će na jug s jednim dijelom obitelji dok će drugi dio ostaviti u Oštrozimlju. No, jug nije kao Oštrozimlje. Iako od visokog plemstva Ned očekuje čast i plemenitost, s tim karakteristikama je, na žalost, ostao usamljen. Na kraljevom dvoru čekaju ga lukavi i višelični političari, mračne tajne, izdajstva i nečasni ljudi. Čak ni kralj nije onaj stari Robert s kojim se nekada borio. Sve je drugačije i iskvareno.

Kao što je već rečeno u uvodu, o zbivanjima saznajemo iz poglavlja čiji su nositelji Ned, Catlyn, Tyrion, Jon, Bran, Daenersy, Arrya i Sansa.

Eddard Stark

Eddard Stark

Dok će Ned u Kraljevom Grudobranu tragati za potencijalnim ubojicom svoga rođaka Jona Arryna, ujedno i bivšeg Kraljevog namjesnika, naialzit će na naizgled dobronamjere ljude koji mu žele pomoći. No, u svemu tome saznat će i iznenađujuće tajne kraljevske obitelji ali će i na vlastitoj koži osijetiti koliko lavovi mogu biti opasni kad štite svoje.

Kad smo već kod zaštite obitelji, ni Catlyn Stark nije plačljiva gospa koja čeka da se stvari riješe same od sebe ili naprosto ignorira stvarnost (kao njena sestra Lysa, udovica Jona Arryna). Ne samo da će sina spasiti od bodeža već će se uputit na opasan put prema jugu kako bi pronašla njegova vlasnika te upozorila ostatak obitelji.

Mali Bran, dječak koji je doživio „nesreću“ a kad ju je preživio netko je smatrao potrebnim da mu prerežu vrat, u čemu bi i uspjeli da majak danonoćno nije bdjela pored njega, ostat će bogalj ali i ostati najstariji Stark zadužen za Oštrozimlje kad njegov brat Robb ode u rat prema jugu sa svojim vazalima.

Zid

Zid

Njegov drugi brat, Jon, nezakoniti sin kneza Stark uputit će se na sjever, na hladan i mračni Zid, da štiti kraljevstvo od divljaka i nemani koji će doći zajedno sa zimom. Jon pomalo naivno shvaća svoju buduću zadaću no Tyrion mu otvara oči a kasnije i sam uviđa da se ne nalazi među časnim ljudima već kriminalcima koji su između tamnice i Zida ipak odabrali Zid.

Kad smo već kod Tyriona, iako je omržen Lannister i ne prikazuje se dobrim, svejedno navijate za njega. On je iskren, prilično dobro procjenjuje ljude te, iako je ružan patuljak i kao takav posve netipičan Lannister, svejedno će se pokazat lavom.

Jamie Lannister

Jamie Lannister

Strahovučicama se neće pokazati obje Starkove djevojčice. Dok je Sansa prava dama, beskrajo uljudna ali i naivna, Arrya je prava mala ratnica sa vrlo oštrim mačem, Iglom. Ako malo bolje pogledamo, čini se da je Sansa i zakuhala svu zbrku svojom glupošću i očaranošću princom Joffom te je tako poremetila Nedove planove. Za razliku od nje Arrya nije ni malo fina. Kad je vojska došla po sestru i nju, ona ih je dočekala s Iglom, ostala slobodna i uspjela napustiti grad ni ne sluteći kakve će je pustolovine (ni malo zabavne ali svakako opasne) čekati.

I na kraju Daenerys, U-oluji-rođena. Za razliku od svog brata, ona zaista jest Zmajeva krv, njoj vatra na može nauditi. Ipak, brat joj se nije ustručavao povrijediti ju. Udao ju je za moćnog konjskog kneza od kojeg je za uzvrat tražio vojsku kojom će pokoriti Sedam kraljevina i svrgnuti kralja Uzurpatora, kako oni zovu Roberta. Daenerys o ubojstvu njihove loze zna samo po bratovim pričama, ona je tek 14-ogodišnja djevojčica koja je morala vrlo brzo odrasti.

Daenerys

Daenerys

Iako se od fantazije očekuje više fantazije, u prvoj knjizi je baš i nema obilje: u prologu kad stradavaju stražari, Branov san, oživjeli mrtvaci na Zidu, jaja koja je Daenerys dobila kao vjenčani dar, drveća s licem. Politika i intrige oko prijestolja su daleko prisutniji. Željezno prijestolje, koliko god groteskno izgledalo i neudobno bilo, mnogima je primamljivo. U Igri prijestolje započela je borba za tron koja će se nastavljati ukasnijim nastavcima. Kao što je kralj Robert predvidio, rat dolazi. I došao je a ovo je tek uvertira za sve što slijedi.

Stranice se jednostavno gutaju a od knjige se nemoguće odljepiti. Svemu se pristupa vrlo realistično, sve je lišeno bajkovitosti (čak i krajolik) tako da rodoskvrnuće, ubojstva i najgrublja nepravda (ubojstvo mesarova pomoćnika) ustupaju mjesto svijetu kakvog Sansa poznaje iz pjesama. Nema junaka ni hrabrih i plemenitih vitezova, kneževi nisu časni a gospe nevine i plahe. Sve je drugačije kad je prijestolje u pitanju. A uza sve to, ljeto je na odlasku.

Jasmina

Jedna misao o “Igra prijestolja – George R.R. Martin

  1. Povratni ping: Igra prijestolja (Game of Thrones, 2011) – 1. sezona « geekosfera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s