Serijologija

Uvod u seriju: The Great Queen Seondeok (Seonduk yeowang, 2009)

The Great Queen Seondeok (Seonduk yeowang, 2009)

Za ljubitelje azijskih spektakala, jedna serija za preporuku. Ako su vas filmovi Kuća letećih bodeža (Shi mian mai fu), Hero (Ying xiong) ili Crouching Tiger, Hidden Dragon (Wo hu cang long) oduševljavali svojom tematikom, fotografijom, plesom, obiljem prekrasnih boja, bitkama, onda bi južno-korejska serija The Great Queen Seondeok (Seonduk yeowang) mogla biti pravi pogodak za vas. Ako je još uključena i tragična ljubavna priča, sa intrigama, političkim spletkama i sve to umotano u povijesnu pozadinu, teško da će promašiti publiku.

The Great Queen Seondeok of Silla, kostimirana povijesna drama u 62 epizode prikazana 2009. godine, nudi upravo sve navedeno. Obrađuje povijesne događaje, likove i mitove/legende vezane uz njih, točnije važan korejski lik Kraljice Seondeok. Serija iz povijesnih izvora (svi karakteri su povijesni likovi koji su na neki način zadužili Koreju ili ostavili pisani trag svog postojanja) i uz kreativnu slobodnu popunjavanja povijesnih praznina i nedoumica, kronološki prati njezin život, od rođenja, odrastanja, djetinjstva pa do punog formiranja u snažnu i sposobnu kraljicu, prvu u korejskog povijesti, koja je svojim presedanom sjedanja na prijestolje prkosila tradiciji i ustaljenoj praksi, otvorivši time novo poglavlje u korejskoj povijesti.

Scene iz serije; dvojac zadužen za komiku serije (gore) i Mishil sa svojim poslušnicima (dolje).

U drevnoj povijesti Koreje, postojale su tri provincije (Three Kingdoms of Korea) Goguryeo, Baekje i ona koja nas zanima u kontekstu serije, Silla (Shilla). Deokman, kasnije Kraljica Seondeok, je rođena kao blizanka, zajedno sa svojom sestrom, princezom Cheonmyeong. Kako je rođenje blizanaca u ono doba smatrano znakom prestanka kraljeve muške loze (vezano s tim i mogućnosti nasljeđivanja prijestolja), stoga da se spriječi kaos i spasi loza,  Deokman biva napuštena i u naručju dvorske dame (Sohwa) bježi iz Sille, u Kinu.

Tamo u oazi, na trgovačkom sjecištu razmjene robe i kulturnih dobara, djetinjstvo provodi u bezbrizi i naukovanju, pokazujući rane naznake oštroumnosti i inteligencije. Sve poremeti dolazak Chilsuka, Hwaranga koji po naredbi Dvorske Dame Mi Shil, kraljevske konkubine i visoko pozicionirane osobe koja želi preuzeti vlast, ima za cilj je naći i dovesti nazad u glavni grad Sille, da bi se pomoću njezinog postojanja kao blizanke svrgnula kraljeva loza, a sama Mishil postala Kraljica.

Chilsuk i Sahwa, jedna od tragičnih ljubavi u seriji.

Nećemo dalje otkrivati sadržaj radnje, i mada se zna da će postati kraljica, Deokman će morati proći, kao svaka tragična junakinja, kroz ogromne žrtve, osobna odricanja i patnje da bi ostvarila svoj cilj, a upravo način na koji je došla do toga, na sve prepreke koje je prešla i način kako je svojom inteligencijom uspjela se usprostaviti moćnoj dami Mishil, čini ovu seriju iznimno zanimljivo gledati neovisno o poznavanju kraja i povijesnog konteksta (ili jednostavno možete izbjeći sve to ne čitajući wikipediju o korejskoj povijesti).

Gyeongju, glavni grad Shille

Šahovski majstorski potezi sa obje strane suprostavljenog tabora (Mishil i Deokman), tragične ljubavi, prijateljstva, izdaje i žrtvovanja glavnih junaka, izazvale su u više navrata u mene divljenje naspram direkcije serije, stoga ako želite saznati malo više o toj prosvijećenoj kraljici, koja je donijela renesansu i kulturni procvat Silli, upućujem na ovaj link (ili ovaj) da pogledate sve epizode ili da se snađete na druge “gusarske” načine da bi uživali u HD verziji.

Dvije glavne suparnice, Mishil i Deokman


Radi boljeg razumijevanja fokusa serije, prve dvije epizode su napravljene kao uvod u radnju, a bilježe radnju korejske povijesti između 572. do 602. godine, opisujući kako je Jinpyeong od Silla (budući otac kraljice Seondeok) postao kralj, uz Mishil kao jaku opoziciju koju jaka želja da dominira svima, tjera na manipulacije kako bi opstala na samom vrhu vladarske elite, jačajući svoj božanstveni status i vrebajući priliku kada će zavladati. Moram još napomenuti da je Mishil jedna od najboljih antagonista koje sam imala priliku gledati, i mada je oslikana kao negativka i glavni pokretač svih zlodjela, toliko je dobar negativac da ju je nemoguće predugo mrziti, jer je vrijedna divljenja, kao i naposljetku princeza Deokman koja je ravna po oštroumnosti i intelektu samoj Moćnoj dami Mishil.

Glavni karakteri kroz seriju i glumci koji ih predstavljaju:

Lee Yo Won – Deokman/ Queen Seondeok of Silla. Glavni karakter serije. Kao bezbrižna djevojčica odrasta nesvjesna svog kraljevskog podrijetla. Znajući samo ime Munno koje se veže uz njezino podrijetlo, polazi u potragu za njim tražeći odgovore.

Lee Yo Won

~

Park Ye-Jin –  Princess Cheonmyeong (sestra blizanka Deokman). Prije nego što je bila svjesna da ima sestru u Deokman, obadvije su stvorile nježno prijateljstvo, a događaj koje je preokrenuo preobrazbu Deokman u princezu i kasnije u kraljicu je usko povezan upravo s princezom Cheonmyeong, u kojoj Deokman ima punu potporu i naposljetku zajedničkog neprijatelja u Mi Shil.

~

Ko Hyun Jung – Lady Mi Shil. Jedan od glavnih razloga zašto se vraćati i gledati epizode jest upravo ovaj lik. Kao što sam navela, u jednom trenutku je mrziš a u drugom si očaran, jer ima svoj cilj i sve će žrtvovati da dođe do njega, čak i samu sebe. Nitko joj nije ravan po inteligenciji, oštroumnosti i strategiji. Okružila se vjernim pratiteljima koji štuju njezin gotovo kult. U jednom trenutku, pojavom Deokman, otkrit će da je napokon našla sebi ravnog protivnika i igrice smionih poteza i međusobnih nadmudrivanja za nju tek počinju.

Ko Hyun Jung

~

Uhm Tae Woong – Kim Yoo Shin. Vjerni pratitelj Deokman od samog početka, pa do njezinoga uspona na samo čelo Shille. Između njih postoji čvrsto prijateljstvo, te je jedina osoba u kojoj Deokman ima povjerenje i oslonac.

Uhm Tae Woong

~

Kim Nam Gil – Bi Dam. Definitivno jedan od najkompliciranijih likova u seriji. Pojavljuje se tek oko 20. epizode i saznajemo njegovu narav kroz daljnje nastavke. Tragična figura koja je htjela samo jedno u životu – da bude voljena, i od strane svog učitelja Munnoa, roditelja koji su ga napustili i i naposljetku same Deokman.

U ostalim ulogama se pojavljuju Yoo Seung Ho (Kim Chun Chu), Lee Seung Hyo (Alcheon), Jo Min Ki (King Jinpyeong), Yoon Yoo Sun (lady Ma Ya), Seo Young Hee (So Hwa), An Gil Gang (Chilsuk), itd.

Kako je serija imala veliku gledanost na svom matičnom kanalu, prvotno od predviđenih 51 epizode se prešlo na još dodatnih 11 novih epizoda, koje su sve prikazane u razdoblju od  25. svibnja do 22. prosinca 2009. U planu je i filmska verzija života kraljice Seondeok. Ukratko, ako ste raspoloženi za seriju epskh razmjera, polako na ovaj link i javite nam svoj doživljaj.

2 misli o “Uvod u seriju: The Great Queen Seondeok (Seonduk yeowang, 2009)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s