Knjigosfera

Sraz kraljeva – George R. R. Martin

Sraz kraljeva, George R. R. Martin

Sraz kraljeva, George R. R. Martin

U Igri prijestolja stvari su se lijepo zakuhale. Robb ratuje na jugu, Sansa plaća za svoju glupost, Arya bježi, Bran brine o Oštrozimlju a Jon otkriva što se to nalazi s one strane Zida. Ned je mrtav a nova dva pripovjedača su njegov bivši štitonoša Theon te Davos.

Theonu se ukazala prilika da povrati slavu Željeznog otočja te ponovo pridobi očevu naklonost i divljenje no na putu mu se našla vlastita sestra koja se čini sposobnojom od njega u toliko toga. Davos je pak bivši krijumčar koji služi Stannisa te usprkos svojoj prošlosti pokazuje više časti i ispravnijih svjetonazora od uglednih aristokrata.

Drugi dio započinje prologom koji govori o Stannisu i crvenoj svećenici koja promiče novu religiju Gospodara svjetlosti. Stannis je hladan čovjek no ono što ga čini negativcem nije nedostatak lijepih manira kakvih u njegova mlađeg brata Renlya ima na bacanje već upravo ta zlosutna žena koja igra prljavo. U srazu Stannisa i još jednog kralja navijat će se za ovog drugog što dovoljno govori o tome koliko je Stannis nepopularan čak i u čitateljevim očima.

A kad smo već kod kraljeva, kako je u knjizi zgodno primijećeno, u kraljevstvu postoje četiri kralja, trojica previše. Jedan će otpasti iz igre za prijestolje ali ne smije se ni zaboraviti na zmajicu sa istoka koja također želi Sedam kraljevina za sebe. Njeni zmajevi postat će zanimljivi mnogim ljudima a Daenerys postaje sve snažnija, iako još uvijek izgubljena u dalekim zemljama.

O Theonu smo iz prve knjige znali vrlo malo, tek površna opažanja ostalih protagonista no u ovoj knjizi on ima svoja poglavlja zbog kojih, iako negativac, ipak izaziva koliko-toliko razumijevanja. Mi čitamo njegovu priču tj. onako kako je on vidi no izdaja je uvijek izdaja.

Količinom svoje gluposti ali i zloće svakako će zaprepastiti Joff. Čini se da je dvostruko Lannisterstvo od njega napravilo nepromišljenog i razmaženog dječačića kojemu se samo posrećilo što je postao kralj. Zapravo, ni jedan lik ne bode toliko u oko koliko on. Za razliku od njega, njegova majka je vrlo lukava žena iako pomalo luda. Kako je Tryon primijetio: ona zaista voli svoju obitelj, naročito njene muške članove.

Tyrion je miljenik mnogih. Ne zato što je patuljak i jer je drugačiji već zbog njegovog načina razmišljanja koji je u jednu ruku zabavan a u drugu vrlo učinkovit. Ne samo da je prozreo brdo spletki koje se nadvijaju nad Kraljevim Grudobranom već se itekako dobro snašao u svemu tome te je razoružao svakog protivnika.

Što se tiče same radnje, rat se nastavlja i uopće nije bitno tko ratuje s kim i koja strana pobjeđuje dokle god se pustoši zemlja i ubija nevin puk. A s one strane Zida opasnost nikad nije bila ozbiljnija. Upravo će tamo Jon otkriti jedan sasvim nov svijet, ni malo ugodan ni mio, baš naprotiv – divlji, nemilosrdan i hladan, ledeno hladan.

Branova poglavlja bila su naročito interesantna jer on, uz pomoć novih prijatelja, otkriva svoju posve nepoznatu i tajanstvenu stranu. Arya će također mnogo naučiti o sebi i o tome za što je sve sposobna kako bi preživjela. Od svih Starka, ona je najveća strahovučica. Iako Robb i Jon imaju mačeve, ona je sa svojim štapom svladala veće i pogibeljnije prepreke i to posve sama.

Za razliku od prvog dijela, u Srazu kraljeva ima nešto više magije i to u Daenerysinim poglavljima ali i Davosovim. Ona je vezana uz samu Daenerys i njene zmajeve ali i Melisandre. Tajanstven crveni komet na nebu koji nigdje nije prošao nezapaženo obje shvaćaju kao poruku namijenjenoj njima. Kako bilo da bilo, Melisandri magija i nije strana a i Daenerys se sama uvjerila u moć vatre. Osim njih, i Arya je upoznala nekog neobičnog tko joj je poklonio još neobičniji dar- tek novčić. Slutim da će taj novčić jednom odigrati vrlo važnu ulogu.

Melisandre

Melisandre

Iako na Željeznom prijestolju sjedi jedan kralj, opasnost mu i dalje prijeti. A i neka mu. Sjever s one strane Zida već se probudio i sad je na nogama a kraljevstvo nije spremno da ga dočeka i da se obrani. Čini se da bi Zid mogao pasti istog trena kad i malobrojna Noćna straža koja bdije nada njim.

Jasmina

Jedna misao o “Sraz kraljeva – George R. R. Martin

  1. Povratni ping: Igra prijestolja (Game of Thrones, 2012) – 2. sezona « geekosfera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s