Filmosfera

Muškarci koji mrze žene (Man som hatar kvinnor, 2009)

Man som hatar kvinnor

Man som hatar kvinnor

Ovih dana, kada sve vrvi od hvala američke verzije filma Muškarci koji mrze žene te nove linjie odjeće inspirirane Lisbeth Salander, zgodno se prisjetiti švedske, ne tako popularne, verzije filma iz 2009. godine.

Dakle, radnja se temelji na prvom dijelu Larssonove Millennium trilogije naziva Muškarci koji mrze žene. Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) je novinar koji će nakon što mu jedan skandal ozbiljno poljulja profesionalni ugled i novinarski kredibilitet dobiti za zadatak istražiti nestanak mlade Hariette Vagner a pritom će mu pomoći, u najmanju ruku, neobična hakerica Lisbeth Salander (Noomi Rapace). No, Lisbeth zna o Blomkvistu puno više nego on o njoj. Zapravo, Lisbeth zna mnogo toga ali nitko ne može odgonetnuti nju. Glavna je tema filma, dakle, potraga za Hariett za koju se ne zna da li je živa ili mrtva s kojom se isprepliću i odnosi tj. tajne obitelji Vagner, životi Mikaela i Lisbeth te nasilje.

Lisbeth i njen skrbnik

Lisbeth i njen skrbnik

Kad se radi o ekranizacijama, teško je uvijek ostati posve vjeran napisanoj knjizi. I ovdje je bilo malih lutanja ali kad se sve zbroji i oduzme, rezultat je više nego zadovoljavajući. Osim likova koji su vrlo uvjerljivi i nalik ljudima iz svakodnevice, imaju bore, loš ten ili manjak kilograma europski filmovi se ne ustručavaju prikazati uznemirujuće scene. Baš jedna takva je doslovno preslikana iz knjige. Film je posve lišen uljepšavanja i dodvoravanja raznolikoj publici. Nekima će biti nezamislivo da se ne skrivaju Erikine (Lena Endre) godine, da ljudi reagiraju ljudski kad im se nanosi zlo te da se na Švedskoj hladnoći zaista nose debele jakne.

U filmu, kako što je već rečeno, postoji nekoliko tema od kojih je svakako najozbiljnija nasilje nad ženama u svim oblicima. Žene su zlostavljene dok su još bile djevojčice, na najokrutnije i poremećeno maštovite načine, gledale su zlostavljanje drugih a zlostavlja ih se i sad zbog njihove anonimnosti i nezainteresiranosti društva (možda i nemoći ) da ih zaštiti. Osim nasilja, film se bavi i odnosima jedne velike i bogate švedske obitelji. Glava obitelji, Henrik (Sven-Bertil Taube), sve ih smatra pohlepnima i zlima te da se među njima nalazi ubojica ili bar odgovorna osoba za nestanak njegove ljubimice Hariett. Vagnerovi imaju zanimljivu prošlost, isprepletenu Drugim svijetskim ratom. Što se tiče živote Mikaela Blomkvista, otkako se našao usred skandala s ogromnom korporacijom koja ga je tužila za klevetu i dobila suđenje, njegov novinarski ugled poljuljan je a kako bi bar donekle ublažio udarac za politički magazin čiji je suvlasnik, odlučio se povući na neko vrijeme. Tad su se njegovi putevi našli sa putevima Lisbeth Salander. Zaparvo natprosječno inteligentna, hakerica i prilično snalažljiva, živi pod skrbništvom te ju svi smatraju mentalno zaostalom.

Mikel i Henrik Vagner

Mikael i Henrik Vagner

Kritike su uglavnom bile pozitivne a naročito hvaljena bila je Noomi Rapace. Vezano uz nju, zanimljivo je spomenuti da je Lisbethinu majku glumila Nina Noren tj. majka Noomi Rapace (ona je glumila Lisbeth).

Švedska ekranizacija trilera Muškarci koji mrze žene je europski film. Europski je odabir glumaca, odabir scenografije, pristup oživljavanju pisanih likova, vrlo uvjerljiva gluma i prizori koji se ne boje šokirati. Kritičari su se pribojavali što bi od svega bilo da se Hollywood prvi zainetresirao za ekranizaciju a sad, nakon što je stigla i njihova verzija, možemo sami suditi o tome.

Jasmina

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s