Knjigosfera

Oluja mačeva – George R. R. Martin

Oluja mačeva

Oluja mačeva

Bile su potrebna čak tri knjige da opišu užase koje je rat u Sedam Kraljevina prouzročio, sve to zbog žene koja se davno zaljubila, a u međuvremeno je izgubila razum. Sve što se dešavalo izveli su njen ljubavnik i ona, dovela je vlastitu krv u opasnost, lagala je, ubijala… Dok bi Tullyevi rekli: Obitelj, dužnost, čast ona je rekla: Napravi mi još jedno dijete. Ima li prikladnijeg teksta za Valentinovo od teksta o ljubavi (i spaljenom, izmučenom kraljevstvu koje je onako usput ostavila za sobom).

Oluja mačeva, treća knjiga Pjesma Leda i Vatre ciklusa svjedoči o smrti čak dva kralja, podloj izdaji, seobi naroda koja se sprema sa sjevera, buđenju savjesti nekada negativnih likova, potrazi za samim sobom te izgubljenim članovima obitelji.

Nitko od Starkovih ne zna da su oni drugi živi. Arya je bila bliža majci i bratu no ikad ali su je nekoliko puta ubijeni knez te pokolj spriječili da ih napokon vidi. Lutala je kraljevstvom, sretala najrazličitije ljude, čak i nekadašnje neprijatelje, ostala bez svoja dva suputnika te napokon upotrijebila naizgled bezvrijedan novčić. Njezina sestra je počela shvaćati da u Kraljevom grudobranu nikome, ali stvarno nikome, ne može vjerovati no nikako da se počne ponašati u skladu sa novim saznanjima stoga će još jednom biti prevarena ali možda i sigurnija. Robb je izgubio glavu zbog žene (i zbog toga, kao što je Tywin rekao, što je sin svoga oca i drži do časti ponad svega a njegova ljupka i mila kraljica je pak kći svoje majke). Jon se po zapovijedi Polurukog drži divljaka ali i on je Starkovo dijete stoga ne moramo ni govoriti što je čast i ispravno postupanje za njega. Njegov je i Zid. Bran sa svojom malom družinom putuje tamo odakle drugi bježe, postaje sve vještiji u stapanju s Ljetnikom te je i dalje mrtav za svijet i ljude. Lannisteri se konačno nalaze na okupu iako ih Cersei sve menje voli. Tyrion se oženio ali je prisutnost na jednom drugom vjenčanju za njega bila pogubna skoro podjednako kao i za mladoženju, Jamie se suočava sa samim sobom tj. onime što je ostalo od njega pokušava se suočiti sa svijetom, napokon progovara o Ludom kralju stoga na njegovo postupanje (uz koje je vezano dobivanje nadimka Kraljosijek) možemo gledati na drugačiji način, Cersei je zapravo nemoćna pred svojim ocem a Tyrion će pokazati da njegov otac ipak ne sere zlato.

Hoster Tully je mrtav

Hoster Tully je mrtav

Daenerys će saznati za jednu od prorečenih izdaja, usput osvojiti nekoliko gradova, povezati se sa novim ljudima te otkriti da joj godi ženski dodir. Stvorit će snažnu vojsku ali ipak neće krenuti po krunu koju joj je, kako ona misli, preoteo zao Uzurpator. Zapravo, i ona će nailaziti na priče o svojoj obitelji koje se razlikuju od onih Viserysovih. Stannis liže rane nakon uvjerljivog poraza te smišlja kako da se vrati u igru. U međuvremenu, Melisandre spaljuje ljude kako bi zadovoljila svog boga svjetla. Zajedno sa preostalom vojskom krenut će u obranu kraljevstva na samu periferiju, daleko od centara moći te će zapravo postupiti kao kralj čije je zadaća, uostalom, da štiti svoje kraljevstvo i ljude. U tom je pobijedio ostale (samozvane) kraljeve koji su to propustili učiniti.

Dvoboj Gorostasa i Crvene Guje

Dvoboj Gorostasa i Crvene Guje

Nakon Oluje mačeva mogu reći da u Maloprstom prepoznajem najvećeg negativca iako ni Varysu ne vjerujem. No, tko zna, možda se o njima otkrije nešto što će posve izmjeniti njihov nastup te ih učiniti manje podlima. Frayevi su lukavost i neposluh uzdigli na novu razinu ali utješno je da je stari Fray bliže stotoj nego dvadesetoj. Ipak, i njegovi sinovi to misle već desetljećima stoga ne bi čudilo da doživi kraj ciklusa. Daenerys predugo odlaže svoj povratak a čini mi se da bi preostala izdaja mogle biti djelo Daaria ili Missandei. Sve u svemu, kraljevstvom treba upravljati, obnoviti ga ili posve razriješiti račune. I pripremiti se za zimu.

Jasmina

Jedna misao o “Oluja mačeva – George R. R. Martin

  1. Povratni ping: Igra prijestolja (Game of Thrones, 2011 – ): 3. sezona | geekosfera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s