Knjigosfera

Desert Royal – Jean Sasson

Desert Royal

Desert Royal

Nakon prve dvije knjige, Princeza Sultana i Daughters of Arabia, u trećoj se očekuje snažna i odlučna žena koja će učiniti sve da zaštiti nevine te se boriti za prava žene diljem Saudijske Arabije i bilo koje druge zemlje u kojoj njen muž i ona posjeduju vilu. Takva očekivanja donekle se i ostvare na kraju ali u međuvremenu se moglo pročitati štošta (naravno, o ženama i djeci čiju sudbinu Sultana oplakuje).

Čini se da joj je dosadno u životu. Uživa u luksuzu koji, kad bi se opisivao u nekim drugim okolnostima, bi se mogao protumačiti ruganjem. Kad netko nonšalantno poput nje spomene koliko novaca ima njena obitelj čak mu ni ne zavidite na njemu koliko mu zamjerate na ležernosti kojom izriče svotu. Isto tako, kupovanje svega što oči vide a potom odbacivanje onoga za što se smatra da ipak nije potrebno te dovoljno prikladno ili lijepo, vuča perzijskih sagova i klima uređaja kako bi se boravak u pustinji učinio što udobnijim i mnoge druge navike nepojmljive prosječnom čovjeku ne pridonose baš povezivanju s glavnim likom i susojećanju s njegovim problemima. Bilo bi nepravedno reći da je Sultana kriva što je bogata. Čak bi bilo nepravedno osuđivati ju zbog njenih navika jer ona za drugačiji život ne zna. Svejedno, teško je za povjerovati da netko bogat i moćan poput nje ima ruke jednako vezane kao i sluškinja sa Filipina. Teško je „uživati“ u knjizi nakon toliko „nesuglasica“ sa glavnom junakinjom. Ona je pripovjedač te, kao i u prethodne dvije knjige, osim o svom životu priča i o sudbinama nesretnih žena za koje je saznala na ovaj ili onaj način. Ali, među svim tim potresnim svjedočanstvima čitamo i o svakodnevici Sultanine obitelji i o problemima koje dijeli s ostatkom svijeta.

I dalje se smatra velikodušnom i solidarnom osobom no nekako joj se sve manje vjeruje da je takva. Nakon što joj je nećakinja, Alijeva kći, prisilno udata za Alijevog prijatelja (onaj iz prve knjige koji je silovao djevojčicu za njihova putovanja u Kairo), Sultana je toliko nesretna zbog djevojke da se odala alkoholu. Isto tako, kad je prilikom posjeta sa svojim kćerima jednom od njihovih mnogobrojnih rođaka otkrila kako ovaj drži zatočene djevojke i djevojčice (nedvojbeno zbog seksualnog iskorištavanja) te bezbroj ptica u uvjetima opasnim za život, Sultana je najprije rješavala problem ptica a sa djevojkama nije htjela opterečivati svog supruga tog istog dana. Tek nakon Mahinog inzistirajna, pozabavila se i tim problemom. Na kraju je Amani dobila sve te ptice a Maha se morala zadovoljiti time da je Sultana bar pokušala osloboditi djevojke. Zasita postoji mjesto na svijetu gdje životinje mogu proći bolje od ljudi. Kad smo već kod njenih kćeri, njih dvije se i dalje ne podnose te se svjetonazorski posve razlikuju dok je sin savršen.

I iz treće knjige se može dosta iščitati o životu u zemlji gdje vlada kralj ali čija je svakodnevica pod golemim utjecajem religije, gdje roditelji prodaju vlastitiu djecu radi seksulanog iskorištavanja, gdje se za siromašne ne može očekivati pravda a za žene sloboda ili afirmacija njihovih prava.

Na samom kraju Sultana postaje ona stara, plemenita i aktivna. Više ne plače nad nesretnim ženama već čini što može kako bi se njihov položaj poboljšao. To je junakinja koja je zadobila simpatije u prvoj knjizi i žena o kojoj se isplati čitati.

Jasmina

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s