Dokumentarni filmovi

Dječak dupin (Dolphin Boy, 2010)

Dječak dupin

Dječak dupin

Morada je sa sedamnaest godina pretukla grupa mladića jer je jedan od njih pogrešno zaključio da su Morad i njegova sestra u vezi. Od tog se događaja nikako nije mogao oporaviti, tradicionalna psihijatrija nije mu mogla pomoći a činilo se da će, nekoć bistar i popularan dječak, morati biti hospitaliziran jer je prestao komunicirati s okolinom. Ipak, preostalo je još jedno moguće rješenje koje je njegov otac odlučio iskušati te se zajedno sa sinom uputio na Crveno more, u Eliat, na netipičnu terapiju s dupinima.

Dupini su čudesna bića o čijoj se povezanosti s ljudima priča od davnina, a kako sam film kaže, postoje brojne legende o tome kako su često spašavali izgubljene mornare. Sve u svemu, u Eliatu dupini pomažu nesretnim ljudima. Oni su svakog časa slobodni otić no ipak odabiru ljudsko društvo te im prilaze sami, kako je doktor Kutz koji je radio s Moradom naglasio, ne očekujući hranu ili bilo kakvu drugu nagradu za svoju prisutnost.

Kad je stigao tamo, Morad je nakon nekoliko mjeseci počeo reagirati, čak se nasmiješio dupinima. Početak njegova oporavka sve je ugodno iznenadio. Napokon je počeo govoriti i komunicirati s ljudima, čak se i zaljubio i ušao u vezu. Dupini i treneri postali su mu druga obitelj. Ipak, o povratku u njegovo rodno selo njegova obitelj je mogla samo sanjati jer Morad nije bio ni približno spreman.


Yonatan Nir, jedan od redatelja, i sam je neko vrijeme boravio u Eliatu gdje je i upoznao Morada. Vlastito traumatično iskustvo i oporavak koji je doživio uz dupine inspirirali su ga da snimi ovaj dokumentarac. Kad je krenulo snimanje, doktor Kutz ga je uvjetovao Moradovom dobrobiti tj. time da se ni na koji način ne ugorozi njegov oporavak a da li će se film uopće prikazati ovisilo je o tome kakav će ispasti na kraju. Kad je bio zadovoljan snimljanim, odlučio je Yonatanu dati neke snimke na kojima je bilježio Moradove terapije još od početka tako da se Nir ugodno iznenadio i upotrijebio ih u dokumentarcu. Trojac je pred par dana gostovao i na ZagrebDoxu gdje su se nakon prikazivanja filma družili s publikom i odgovarali na pitanja gledatelja.

Priča o Moradu toliko je topla, dirljiva, čudesna i nabijena emocijama. Ljupki dupini, brižan otac te obitelj i prijatelji puni podrške pokazali su se odličnim faktorima koji su pomogli Moradu da se vrati unatoč traumi i prošlosti koja će ga pratiti čitva život.

Jasmina

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s