Serijologija

Fringe (2008) – potencijalno u svojoj najboljoj sezoni?

Fringe, američka SF serija u svojoj četvrtoj sezoni

Napomena (!) da je ovaj post namijenjen Fringe fanovima i da će “ostali svijet” ostati zbunjen određenom terminologijom Fringeuniversa tipa Plavi, Crveni i Žuti svemir, paralelnim svjetovima, shapeshiferima, Observerima i ostalim stvarima. Za ostale, zašto gledati Fringe? Prilažem fan video u nastavku koji je lijepo sročio ljepotu serije:

Ako ste zainteresirani za seriju, preporučam web serijal da se uhodate na brzinu, isplati se, jer je Fringe jedna od ponajboljih serija SF tematike out there koju svakako preporučam. Sve dolje je naravno spoiler za one koje nikad nisu došli u kontakt s ovom serijom i ne žele si pokvariti ljepotu otkrivanja misterija serije, savjet: preskočite navedeni tekst dolje!

Znam prepoznati kad postanem opsesivna nekom serijom, u ovom slučaju, Fringe sa svojim multisvemirom mi je došao glave. Fan “brbljanje/nebuloze” u nastavku, be warned!

Ah, gdje da počnem? Posljednja prikazana epizoda “The End of All Things” je najavljivana kao VELIKA epizoda u smislu da će dati neke odgovore, i zaista jest odgovorila na neka pitanja koja su ključne naravi za seriju. Napokon znamo što su Observeri (mada to nije bilo tako teško pogoditi). Bilo je nekako logično za pretpostaviti da su znanstvenici iz budućnosti. Dapače, znatiželjni znanstvenici napredne civilizacije (jedne od mogućih alternacija ljudskog roda) koji svojom tehnologijom putovanja u vremenu, svjedoče važnim trenucima naše (svoje) povijesti.

Problem nastaje kad jedan od njih, Observer kodnog imena September, slučajno svojom interferencijom dovede do promjene cijelog niza događaja koji kulminiraju prisilnim brisanjem Petera iz postojanja (finale treće sezone), da bi se time spriječili određeni događaji – koji, to je zagonetka, kao i uloga Petera u svemu tome (zašto je on toliko važan da ga spašavaju, pa brišu?).
Međutim, sad kad je Peter unatoč svemu, uspio se vratiti u fizičko postojanje, koliko god nevjerojatno, September mu objašnjava da mora otići doma, i da će se sve ispraviti, “mora” biti s pravom Olivijom i sve će biti kako treba biti. Sad, cijeli taj koncept “sudbine” jest upravo ono što Fringe spori, jer je svatko tvorac svoje sreće i “ništa nije zapisano u kamenu“, mantra koja je i više nego jednom spomenuta u seriji. Stoga sam malo zbunjena novom porukom. Što Peter treba učiniti –  vratiti se doma, samo gdje je dom?

Definitivno jedna od najboljih scena u toj epizodi, možda i u cjelokupnoj seriji jest prikaz Petera i Septembera u njegovom umu. Taj razgovor je bio neizbježan (da se publici objasni podrijetlo Observera), i drago mi je što je Peter napokon saznao da ima/imao sina Henrya u Crvenom svemiru,  ali s krivom Oliviom (sviđa mi se ideja zatvorenog očinskog emotivnog kruga između Walter/Petera i Peter/Henrya jer osim odličnih individualnih priča svaki tjedan, bit Fringe kao serije jest upravo međusobni odnosi likova na svim relacijama, počevši od Waltera i Petera kao oca i sina). Po Observerima, Henry rođen od strane “krive” Olivije predstavlja srž problema koji su nastojali spriječiti brisanjem Petera. Pitanje jest zašto su morali Petera obrisati? Ako je Henry taj koji nije smio biti rođen. Ili ako je bilo bitno da se rodi Henry od Crvenog Petera i Plave Olivije, zašto opet Petera brisati? K.a.o.s. Hm, sad mi je jasno zašto ljudi ne gledaju ovu seriju (u redu je biti zbunjen, i ja sam…) Opet puno pitanja, a malo vremena da se odgovori na sve (još osam epizoda do kraja sezone/možda i serije).

Pročitala sam većinu recenzija (osobno preferiram čitati tv.com recenzije), i slažem se s većinom da je Žuta Olivia zapravo naša/Plava Olivia i da je Peter cijelo vrijeme u pravom svemiru (kao što je u startu sezone i sam govorio/vjerovao). To mi ima smisla. Pogotovo jer smo proveli 14 epizoda u žutom svemiru i bilo bi malo bezveze samo se vratiti na Plavi svemir (koji vjerojatno više ni ne postoji jer je zamijenjen/rewritten), ali Fringe me uvijek iznenadi, pa ću ostaviti veliki upitnik ovdje. Moj supatnik u gledanju, osim što okreće oči na koncept serije (jer prema njemu ima više svemira/alternativa nego što oni žele prikazati) je uvjeren da Peter nije doma, nego u alternativnom “koje god boje” svemiru.


Zadnja scena gdje Peter ostavlja Oliviu samu na kiši, također je bila neizbježna, pogotovo gledajući kontekst (po meni najbolje epizode) Marionette, jer Peter zaista ne smije ponoviti grešku. I koliko god bio napadan da je (opet?) slomio srce Oliviji, smatram da je napravio dobru (racionalnu) stvar jer još nije jasan iznenadni povrat sjećanja i bilo bi pogrešno nastaviti kao da ništa nije bilo u međuvremenu. Osim toga, Lincoln i Walter su mu nabili osjećaj krivnje da “pretvara” njihovu  Oliviju u onu koju on želi.


U novoj epizodi naslovljenoj simbolički “A Short Story About Love” saznati ćemo gdje stojimo što se tiče njihove romanse, jer je predstavljena kao ključna u Peter/Olivia odnosu (“
the be-all and end-all in terms of people’s expectations of the Peter/Olivia relationship”.)


Glavni negativac ove sezone (serije?) David Robert Jones kojeg glumi fantastični Jared Harris (
trivia:lik je dobio ime po pravom imenu David Bowiea, čiji su kreatori serije veliki fanovi), uvijek ostavlja dobar utisak, ali sad je njegovo prisustvo obogaćeno doprinosom AlterNine (Blair Brown), pa sad znamo da postoje dvije Nine, a da li su obadvije sumnjivog karaktera, vjerojatno. Mislim da i druga Nina ima nešto skriveno u rukavu.
Nismo dobili apsolutno ni milimetar odgovora koja je svrha i cilj Jonesa, zašto želi aktivirati Oliviu i koja je njezina uloga u svemu tome. ZFT je sigurno dio odgovora na to pitanje i dio šire slike samih događaja vezanih uz Jonesa.


I napokon, supermoći Olivie. Znali smo da će kad tada doći do toga (još od prvosezonske epizode Ability), malo presporo, ali ipak je došlo na red. Talentirana Anna Torv jest glavni razlog zašto je ova serija uspjela, jer osim što glumi jedan od kick ass heroina (u ovom slučaju i superheroja s tajanstvenim moćima za koje i ona još nije svjesna), koji se jako karakterno razvije tokom serije, pa onda svoju alternativnu polovicu iz Crvenog svemira, koja je skoro pa suprotnost Plavoj inačici, pa zahtjevna uloga Bellivije, naposljetku Žute Olivije (lišene Peterovog utjecaja) i na samom kraju Žutu Oliviju sa sjećanjima Plave Olivije, w.o.w., svaka čast! Razlike kod svih navedenih likova su izuzetno primjetne i kao što sam negdje pročitala u komentarima, jedan od razloga zašto je ljudima teško objasniti premisu/likove ove serije. Sva sreća pa je Peter samo jedan i jedinstven.

Anna Torv kao Olivia i Bolivia (Fringe)


Slijedi pauza od 4 tjedna i nove epizode će se prikazati počevši od 23. ožujka. Kako je obnova nove sezone upitna, svakim danom sve više, jedino što se nadam da neće ostati prevelikih rupa u priči (znam da će BITI rupa), ali barem da one velike enigme riješe i daju nam zaključak, koliko god nespretan/nesretan bio, naposljetku ovo je Fringe, ne očekujem happy end, dapače razočarati ću se ako bude sretan kraj, jer nije u karakteru serije koja je izrazito melankolična, tužna i na mahove strašna (no dobro, tu i tamo ima smiješnih trenutaka), da likovi odšetaju u zalazak sunca. Fringe potencijalno u svojoj najboljoj sezoni? Rekla bi DA (možda se predomislim kad vidim finale…). Nadam se samo da neće biti i zadnja sezona.


6 misli o “Fringe (2008) – potencijalno u svojoj najboljoj sezoni?

 1. Sezona je vrhunska, definitivno bolja od prve, ali ipak malo lošija od druge koja je IMHO bila najkvalitetnija Fringe sezona. Ova mi je dosta slična trećoj sezoni, koja je isto bila malo lošija u prvom dijelu sezone (arc sa Fauxlivijom mi je predugo trajao, a u ovoj mi je bilo ubačeno previše procedurala, dok se arc sa Peterom presporo razvijao). Drugi dio sezone apsolutno rastura, čak i epizode koje nisu izravno povezane sa glavnom radnjom, kao što je ona sa Astrid i ona sa Westfieldom.

  Što se tiče plavog/žutog timelinea, ja sam si to nekako najprije složila da je to definitivno skroz novi timeline – dakle imamo početni timeline od prve tri sezone i ovaj u četvrtoj, a svaki timeline ima svoja dva paralelna svemira, plavi i crveni. Razlike su naravno proizašle iz toga što Peter nije preživio u žutom. E a sad, nakon što se Peter tu “udomaćio” (odnosno snimana je cijela sezona u ovom timelineu, a ne samo prvih nekoliko epizoda), nakon što se Olivia sjetila svega… sad mi se nekako čini da su mooooožda scenaristi ipak naumili nekakav merge tih timelineova i da ćemo ostati u ovome. Kako misle napraviti da se ostali sjete Petera, i misle li uopće, to apsolutno nemam nikakve ideje. Smatram da bi se barem Walter i Fauxlivia trebali sjetiti Petera, jer je njih Peter podosta promijenio/definirao… Vidjet ćemo.

  Jesam li napomenula da obožavam Fringe? 🙂

  • Yay! Još jedan Fringie 🙂

   Po sezonama, istina, prva je bila na mahove naporna, jer je previše forsirala standalone epizode (Monster of the Week), tek pri kraju se ustalila i zahvatila glavnu radnju. Druga je def bolja od prve,a po meni prva polovica 3 je bila vrhunska. Moram priznati da me je početak 4. sezone malo bacio izvan takta (nedostatak Petera), ali od 12-te ep sve gledam drugim očima,i jedva čekam sljedeće epizode!

   Što se tiče plavog/žutog timelinea, ja sam si to nekako najprije složila da je to definitivno skroz novi timeline – dakle imamo početni timeline od prve tri sezone i ovaj u četvrtoj, a svaki timeline ima svoja dva paralelna svemira, plavi i crveni.

   To ima smisla,sličnog sam razmišljanja… jer ovo što sad imamo, jest ono što je prvotno trebalo biti da nije Observer prekinuo Walterneta u izumu lijeka – osim što Petera nema u Crvenom svemiru. I sad njegov povratak omogućuje da se vrati sve kako treba biti. Samo da, nije mi jasno to s Jonesom, koja je njegova agenda, kako se Olivia sjeća svojih moći, koji faktor je u svemu Lincoln, i povrha svega mi žao Petera, kud je ostao bez svemira, svih koje je znao,još saznaje da je ostao i bez sina 😦

   • Još da se nadovežem oko još jedne nejasnoće: postojanje Petera – nije mi jasno, ako bi bez Septembera tijek radnje bio da bi Walternate našao lijek za Petera u crvenom svemiru i da bi Peter preživio, kako je moguće da je Peter napravio dijete krivoj Oliviji kako nam je to September objasnio? Ispalo je da je to dijete iznimno bitno i da je September svojim uplitanjem postignuo da dijete postoji, ali da mu je kriva Olivia mama. ALI, da nije bilo prvotnog Walterovog prelaska u crveni svemir, ne bi nastale rupe u universu i nitko ne bi imao potrebe prelaziti iz blue u red svemir i obrnuto – uključujući i Olivije. Nadam se da će nam ubrzo i to objasniti 🙂

 2. Vidiš, to je dobro pitanje… ali mislim da Walter kad je spašavao Petera nije prvi/jedini prešao u Crveni svemir, nego sumnjam u Bella da je već to napravio prije Waltera, jer su oni zajedno vršili eksperimente (Cortexiphan) na djeci (pripremajući ih već tada za nešto) mnogo ranije nego što je Peter otet, ako se sjećam dobro, Olivija je od 4. godine bila u Floridi u tom kampu, a Peter dolazi s 9. godina u Plavi svemir (inače ta epizoda “Peter” je nešto najtužnije što sam ikad gledala na TV-u). Stoga, možda bi Plava Olivija ipak našla put do Crvenog Petera da je ovaj poživio u svom svemiru zahvaljujući Cortexiphanu, hm. Ono što mene zanima i što bi htjela da nam otkriju, zašto je Peter važan, i zašto je Henry (Plavo/Crvene sojte :D) bitan? A opet, očito nije toliko bitan jer su mu obrisali tatu/Petera…? Znaš, ovo me podsjeća na jednu epizodu The Outer Limits kad su poslali u prošlost ekipu da ubiju Hitlera kao dojenče i spriječe razaranja, a na kraju zbog samilosti su samo zamijenili bebe i ispalo je da je to baš rezultiralo Hitlerom, meaning, možda Bell ima pravo, kad kaže: “sometimes, walking away from one’s fate leads directly to fate’s doorstep”.

  • Hm, da, na Corttexiphan i Olivijine prelaske sam zaboravila (ono kad se požali Walternateu umjesto Walteru za očuha, brrrr, predobra scena). Uglavnom, što se tiče Petera i Henrya, mislim da nas tu scenaristi neće razočarati, jer je to nešto što se kuha od druge sezone. Jedva čekam da vidim o čemu se točno radi!

 3. Povratni ping: Fringe ulazi u finalnu sezonu | geekosfera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s