Dokumentarni filmovi

Ležeća kolaboracija (Horizontal Collaboration, 2010)

Ležeća kolaboracija, dokumentarni film (Horizontal Collaboration, 2010)

Iza pomalo podrugljivog naziva krije se kratak dokumentarni film o navikama Francuskinja i njemačkih vojnika za vrijeme okupacije u Drugom svijetskom ratu.

Oko fotografije Roberta Cape, jednog od najuglednijih ratnih fotografa dvadesetog stoljeća, koja prikazuje građane grada Chartesa na Dan oslobođenje 1944. izašle na ulicu povodom kraja njemačke okupacije, razvija se priča o jednoj od žena na toj fotografiji. Obrijana glava i novorođenče u naručju dovoljni su da se zaključi da je žena bila sudionica takozvane ležeće kolaboracije, a dijete je njen plod. Na fotografiji su i njeni roditelji, također obilježeni tom sramotom. Naime, kazna za vezu s Nijemcima za tu je ženu, kao i njenu majku, bilo brijanje glave. Slična sudbina zadesila je i druge Francuskinje, a neke pariške prostitutke bile su čak na smrt prebijene.

Autor dokumentarca, Ciaran Cassidy, dao si je truda da istraži što se s djetetom i njegovom majkom dogodilo. Djevojčica, što se moglo i predstaviti, plaćala je za majčine grijehe. Odgajali su je djed i baka a iako se cijela obitelj preselila, za njihovu sramotu doznalo se i u drugom gradu. Čini se da se nikako nisu mogli osloboditi prošlosti te da se ležeća kolaboracija ne zaboravlja.

Obitelji žrtava rata kao i ostali sugrađani ili poznanici obitelji sa slike svjedočili su o njihovim posljedicama te nesretnom životu tek rođene djevojčice. Nepravedno je što je ona patila i ispaštala zbog majčine prošlosti, nepraveda je rat a nepravedni su i ljudi.

Jedna obična, ali vrlo popularna crno-bijela fotografija inspirirala je irskog redatelja Cassidya da napravi vrlo zanimljiv dokumentaran film. Iako se čitava stvar možda mogla istražiti podrobnije te na temelju toga snimiti opsežniji dokumentarac, i ova trinaestominutna verzija je vrlo dobra. Ipak, ostavlja dojam kao da nešto nedostaje tj. kao da se radi o tek najavi pravog dokumentarca.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s