Knjigosfera

Djevojka od milijun dolara: Priče iz kuta – F. X. Toole

Boks je za muške, i o muškima, i jest muški. To je slavlje jedne izgubljene religije muževnosti, sve postojanije baš zato što je izgubljena.“ – Joyce Carol Oates, O boksu

Na početku Toolove zbirke stoji slavna rečenica koju će Tool donekle zanijekati jednom od pripovijetki o Maggie Fizzgerald, njenih tridesetak godina i borbi za milijun dolara.

Sedam pripovijetki od kojih je svakako najpoznatija Djevojka od milijun dolara, najprije ekranizirana a potom dobitnica čak četiri Oscara od kojih su dva pripala Clintu Eastwoodu za najbolji film i za najbolju režiju a po jedan Hilary Swank i Morganu Freemanu za najbolju glavnu žensku ulogu i najbolju sporednu mušku ulogu, govori o boksu, boksačima, udarcima koje primaju u ringu i izvan njega, njihovim životima, nepravdi, ulici, nadi, predrasudama, pobijedama i porazima.

Djevojka od milijun dolara: Priče iz kuta – F. X. Toole

Najpoznatija od njih prati boksački vijek Maggie Fizgerald, siromašne konobarice koja je došla iz provincije kako bi postala boksačica. Iza sebe ima nešto borbi, više izgubljenih nego dobivenih, te se nada da bi s pravim trenerom, makar već prilično stara, mogla postići i bolje rezultate. S druge strane, Frank se protivio njihovoj suradnji ali je na kraju morao popustiti pred njenom nesvakidašnjom upornošću. Maggie je postajala sve bolja i bojlja, pobijede su se nizale a smiješila joj se i borba s milijun dolara kao glavnom nagradom. Osim njenog sportskog uspona bilo je tu i nezahvalne obitelji i odanih prijatelja.

Meni je daleko draža priča o Pudingu, mladiću kojemu se smiješe Olimpijske igre i kojeg svi vole. Ne voli ga jedino lokalna banda koja će uništit njegov san. Ponovo, osim priče o individualcu koji boksom pokušava osvijetliti svoju budućnost, čitamo i o vlasnici malog restorana koja je žrtva reketarenja, nasilju te (ponovo) pravom prijateljstvu.

Iza pseudonima F. X. Toole krije se Jerry Boyed, bivši boksač, koji je zbirku posvetio Dubu Huntleyju, čovjeku koji ga je uveo u boks a sve priče u zbirci ispričane povezane su sa njihovim boksačkim i životnom iskustvom. Iako bar u ringu, i samo ponekad pobjednici, junaci ovih priča u životu to nisu. Preživljavaju u getu, pokušavaju uzdržavati obitelji novcima od borbi, pretrpjeli su dosta udaraca i ozljedi te više nisu u najboljoj formi, neki su već i ostarili pa koriste zadnju priliku da uđu u ring a pred nekima je ipak svijetla i obećavajuća budućnost. Svi su različiti a opet nekako isti. Ovo nisu romantične priče sa sretnim krajem u kojima svijet kliče pobjednicima čiji se životi iz temelja mijenjaju na bolje. Ovi boksači se ne bore za slavu već za egzistenciju, publika ih voli dokle god dobivaju, ponekad ih smještaju u smrdljive hotele, jedva preživljavaju kako bi skupili novce za opremu, priprosti su ali srdačni, žive za boks i od njega.

Priče iz kuta nisu ušminkane ni ljupke. One su grube, opasne, nepravedne, krvave i tužne. Sport oko kojeg se vrte kao i ring u kojem se primaju udarci su bolni ali ni upola toliko kao nepravedna, nesportska i cinična svakodnevica.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s