Knjigosfera

Grad lopova – David Benioff

Grad lopovaDavidov djed nije tipičan starac koji obožava pričati priče i trudi se učiniti ih što uzbudljivijima i nevjerojatnijima. On je svom unuku ponudio nešto što je sam doživio a njemu je ostavio da to dotjera i popuni detaljima koji eventualno nedostaju jer, ipak, on je pisac. Od svega toga ispala je prilično dobra priča.

Drugi je svjetski rat. Lenjingrad tj. Petrograd tj. Piter kako ga njegovi stanovnici zovu je pod njemačkom opsadom, hrane je odavno ponestalo, hladno je a opasnost od bombardiranje prijeti svake noći. Tko ignorira policijski sat i nađe se na ulici prekasno mogao bi snositi teške posljedice. Nešto slično desilo se i Levu koji potom završi u zatvoru sa vrlo izglednom smrtnom kaznom. Tamo je upoznao pomolo napornog Kolju, vojnika dezertera,  koji neprestano brblja o nepoznatom romanu Dvorišna džukela. Pukovnik ih je ipak odlučio poštedjeti ali uz uvjet da u izgladnjelom i opustošenom gradu pronađu tucet jaja te mu ih dostave kroz nekoliko dana. Njegova kći se udaje a sve što nedostaje su jaja za svadbenu tortu. Dvojac se dao u neobičnu i naizgled bezazlenu potragu te se pritom susreo sa kanibalima, kurvama, partizanima, nacistima, psima bombašima…

Lev i Kolja ne mogu biti različitiji: dok je Lev žgoljav, sramežljiv, neiskusan i nikad nije imao curu, Kolja je jak i stasit, ženskar te prepun priča i samopouzdanja. Njih se dvojica isprva ne podnose no s vremenom se naviknu jedno na druga da bi na kraju postali pravi prijatelji. Osim što se međusobno nerviraju, zapravo Kolja više nervira Leva, pričaju o umjetnosti, ruskim klasicima te o Dvorišnoj džukeli. Njih dvoje prepušteni su sami sebi i pukovnikovu pismu dok lutaju polumrtvim gradom, opasnom provincijom i bježe od neprijatelja. Kako im vrijeme izmiče, čini se da će zadatak sve teže ispuniti. Iako je bilo opasno, izgleda da se njihova mala pustolovina isplatila jer je Lev odrastao, stekao najboljag prijatelja i upoznao Davidovu baku a Kolja je Dvorišnu džukelu predstavio svijetu. Autor je jednom prilikom izjavio da ga Lev u mnogo toga podsjeća na njega dok je odrastao.

Što se tiče samog nastanka knjige, Benioffu se najprije javila ideja o dva mladića i tucetu jaja te je nije ispuštao iz ruke tj. misli. Iako je poznato da jaja simboliziraju život, tu simboliku je zanemario te su mu se zanimljivija činila zbog svoje krhkosti. Lenjingrad kao mjesto radnje je slučajno odabran a u užem izboru je neko vrijeme bilo čak i Sarajevo. Kako je za Lenjingrad ključno i vrijeme radnje, autor si nije želio dopustiti nikakvih pogrešaka tako da je pročitao mnogo knjiga o Rusiji za vrijeme rata, a od goleme pomoći su mu bili i dnevnici preživjelih. Iz svojih istraživanja zaključio je i da njegovi građani nikad nisu prestali držati do kulture i umjetnosti, a uz to veliki utjecaj na radnju i likove imao je ruski crni humor čiji je ponajbolji nositelj Kolja. Kolju kao lika je lako voljeti no priču je bilo puno lakše ispričati iz Levove perspektive. Knjiga je fikcija no kako je žalio što je propustio poslušati priče svoga djeda i bake, David je kao iskupljenje napisao ovu.

Grad lopova ima dva glavna lika koja svojim lutanjem ovaj roman čine pikarskim, njihovi dijalozi su pomalo komični, nailaze na stravične i zastrašujuće prizore, bave se lijepim djevojkama i zaljubljuju se, svjedoci su određenih povijesnih činjenica a njihova pustolovina, baš kao i roman, zabavna je i ozbiljna u isto vrijeme. Kritika je bila suglasna oko pohvala romana ali i autora (koji je, za sve koji ne znaju, poznati scenarist koji radi i na scenariju za Igru prijestolja te je u braku s Amandom Peet).

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s