Novosti

Mali vodič kroz filmske festivale 2012.

Kako dolaze godišnji odmori, svi polako razmišljamo gdje ćemo se zaputiti. Ovaj mali vodič je putokaz za one koji žele usputno uz putovanje/odmor ubaciti i filmski doživljaj. Vjerojatno nismo sve festivale obuhvatili, ali mali pokušaj sistematiziranja za one koji su zainteresirani!

Dani europskog filma, Zagreb, Rijeka, Pula (02.-09.05. 2012.)

U organizaciji Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj i Kulturnog kluba od 2. do 9. svibnja 2012. godine u Zagrebu, Rijeci i Puli i održavaju se Dani europskog filma. U sklopu Dana europskog filma prikazivat će se filmovi Kopno (Italija), Otmica Heineken (Nizozemska), Piran – Pirano (Slovenija), Moj najbolji neprijatelj (Austrija), Obitelj (Danska), Partneri (Francuska) i Albert Nobbs (Irska).

Ulaz na projekcije je slobodan.

Subversive Film Festival, Zagreb (05.-12.5.2012.)

Subversive Film Festival ‘Europa Incognita’ ove godine od 05. do 12. svibnja u kinima Europa i Tuškanac tematizira Europu nepoznatih filmova, Europu novih autora, novih tendencija po selektorskom izboru Dragana Rubeše: Europu Indignadosa i G8 nereda, Europu neonacizama i ksenofobija, Europu ženskih pobuna i imigranata, Europu ruševina, nomada i pustinjaka, Europu videonadzora.

Filmovi zemalja Europske periferije izbor su Dine Iordanove, koja je i glavna gošća Filmsko-teorijske škole pod direktorskom palicom Etami Borjan, ujedno i selektorice filmskog svijeta marginalaca i novih tendencija u latinoameričkom filmu. Posljednju sekciju čini selekcija feminističkih filmova sa ženskog filmskog festvala Elles Tournent-Dames Draaien iz Bruxellesa, čije su selektorice Marie Vermeiren, Eva Houdová, Dani Frank i Rite van Gool.

Screen on the Green, Zagreb (18.05.- 03.06. 2012.)

Po uzoru na “open air” festivale animiranih filmova koji se već dugi niz godina održavaju u mnogim zemljama diljem svijeta, nastao je SCREEN on the GREEN. Ovaj inovativan projekt uspješno je spojio poznatu svjetsku kinematografiju i atraktivne “zelene” lokacije u gradu. Filmske projekcije se održavaju na travnatim površinama najpopularnijih gradskih parkova što predstavlja izniman doživljaj za brojne posjetitelje. Stavljajući naglasak na svoj audiovizualni program, SCREEN on the GREEN predstavlja pravo osvježenje u kulturno – zabavnoj ponudi grada.

Screen on the green će se održati u razdoblju od 18.5. do 3.6. na tri popularne zelene lokacije u gradu Zagrebu – Trg. dr. Franje Tuđmana, Park Maksimir i Jarun. Uz velik broj dugometražnih animiranih filmova ove godine bit će prikazana i dva igrana filma. Program će obogatiti višestruko nagrađivani, antologijski filmovi nastali u poznatoj zagrebačkoj školi animiranog filma.

Jewish Film Festival Zagreb, Zagreb (20.-26.05. 2012.)

Festival židovskog filma je filmska odnosno kulturna manifestacija koja kroz sve segmente zagovara multikulturalni dijalog te kroz filmski medij educira o židovskoj kulturi, Holokaustu te toleranciji i zajedničkim vrijednostima kao temeljima sretnog suživota u nacionalno i vjerski različitim okruženjima.

Ono što ovaj festival opisuje kao jedinstven u svijetu jest posvećenost temi Holokausta te edukacija svih naraštaja, a posebice djece školske dobi, kroz različita predavanja i radionice. Filmski program sastoji se od igranih, dokumentarnih i kratkih filmova s temom Holokausta, dok su večernje projekcije odabir filmova najvećim dijelom novije izraelske produkcije.

Hrvatski festival jednominutnih filmova, Požega (24.-27.05. 2012.)

Hrvatski festival jednominutnih filmova priređuje GFR FILM-VIDEO iz Požege i Hrvatski filmski savez iz Zagreba. Festival će se održati 24. – 27. svibnja 2012. u Požegi.

Na Festivalu će biti prikazana ostvarenja autora iz udruga udruženih u Hrvatski filmski savez kao i samostalnih autora iz Republike Hrvatske i inozemstva.

Animafest, Zagreb (29.5.- 03.06. 2012.)

Svjetski festival animiranog filma Animafest, po tradiciji drugi festival animacije u Europi, manifestacija je koja tijekom svoje četrdesetogodišnje povijesti sustavno prati svjetsku animiranu produkciju kroz niz natjecateljskih i nenatjecateljskih programa. Izgrađen na tradiciji poznate Zagrebačke škole crtanog filma, Animafest je svojom orijentacijom autorskom filmu izgradio ime koje se veže uz jednu od najvažnijih svjetskih manifestacija na području animiranog filma.

Festival Mediteranskog Filma, Split (02.- 09.06. 2012.)

Festival mediteranskog filma Split tijekom 8 dana publici donosi filmove s područja Mediterana koji se ne mogu vidjeti u redovnoj kino distribuciji.

U posljednje četiri godine FMFS se afirmirao kao jedna od najkvalitetnijih i najpopularnijih kulturnih manifestacija koja broji više od 27.000 posjetitelja. Svako izdanje nastojali smo učiniti boljim i kvalitetnijim od prethodnog obogaćujući kulturnu i turističku scenu grada Splita.

Dnevne projekcije održavaju se u samom centru grada, u Kinoteci Zlatna vrata, a večernje projekcije u prekrasnom ambijentu otvorenog ljetnog kina „Bačvice“ udaljenom svega nekoliko metara od mora, pod zvjezdanim nebom i starim borovima. U tom autentičnom ambijentu Mediterana prepuno kino na svim večernjim projekcijama i publika koja sa zidića ili sa ručnika za plažu gleda filmove, stvara atmosferu koja Festival mediteranskog filma čini posebnim.

Kastav film festival, Kastav (14.- 16.06. 2012.)

Kastav Film Festival temelji se na konceptu slobodnog i necenzuriranog javnog događaja koji se ne bavi selekcijom, već osiguravanjem javnog prostora onima kojima originalno pripada – javnosti. Cilj festivala je potaknuti razvoj medijske slobode i filmskog medija, učiniti filmske festivale dostupnijim mjestima za sve koji to žele, pružiti mogućnost kreativnim pojedincima i/ili filmskim entuzijastima da javno prikažu svoje radove, usmjeriti (kreativnu) energiju u nešto vrijedno i društvu korisno, te potaknuti na (su)djelovanje.
Festival omogućuje čisti prijenos ideje bez ikakvih uvjeta ili pravila. Drugim riječima, neovisno o tehnici snimanja, u program festivala se uvrštavaju svi pristigli radovi (animirani, igrani, dokumentarni filmovi) – snimljeni amaterski, profesionalno, mobitelom, kamerom ili bilo kojom drugom tehnikom. Program festivala će se, osim prikazivanja filmova, sastojati i od diskusija s autorima/autoricama te javnih tribina na temu slobode javnog prostora, filmskog stvaralaštva i sl.
Manifest Festivala ovdje.

Fantastic Zagreb, Zagreb (29.6.- 06.07. 2012.)

Nulto izdanje prvog festivala fantastičnog filma u cijeloj regiji održalo se od 02. do 09.07. 2011. kao najava većeg prvog izdanja u 2012. Fantastic Zagreb je festival koji je okupio filmove fantastike i srodnih žanrova – znanstvena fantastika, horor, triler, suspens, animacija, eksperimentalni film, začudna drama itd. Ove godine također u želji da grad Zagreb zaživi s festivalom, organizatori će se opet potruditi da nas zabave velikom ponudom ovog žanra.

Tabor film festival, Zabok (06. – 14.07. 2012.)

Međunarodni festival kratkometražnog filma će se po treći put odvijati u Zaboku zbog preuređenja dvorca Veliki Tabor. Otvaranje i zatvaranje festivala održati će se u dvorcu Veliki Tabor (Desinić) dok će se glavni program odvijati u Kumrovcu, te u Zaboku i Klanjcu. Festivalski program će uz regularni natjecateljski dio biti obogaćen retrospektivnim filmskim programom, radionicama, glazbenim događanjima, izložbama, prezentacijama, diskusijama.

Supetar super film festival, Supetar (10.- 15.07. 2012.)

Međunarodni festival europskog dokumentarnog filma. Tijekom četiri dana festivala, uz filmske projekcije, priprema niz koncerata, izložbi, instalacija, te radionica vezanih uz film i glazbu.

Pula Film Festival, Pula (14.- 28. 07. 2012.)

Festival igranog filma u Puli danas je najposjećenija kulturna manifestacija u Republici Hrvatskoj, s više od 73 tisuća gledatelja, petnaest dana festivalskih događanja u Puli i programskim gostovanjima na ljetnim festivalima u cijeloj Hrvatskoj, od Dubrovnika, Splita, Šibenika i Zadra do Rijeke i Zagreba. Davne 1938. godine, još prije pokretanja Filmskog festivala u Cannesu, u pulskoj je Areni s velikim odazivom publike održana prva filmska revija, a od 1953. do danas kontinuirano je mjesto festivalskog uživanja u filmu pod zvijezdama.

U Nacionalnom programu, zahvaljujući kojem se diči titulom najstarijeg filmskog festivala na svijetu, Pula od 21. do 28. srpnja 2012. godini očekuje više od deset hrvatskih filmskih naslova i time i novi rekord nacionalne produkcije, a očekuje nas i pet koprodukcija u kojima su nastupali hrvatski filmski umjetnici i korištene hrvatske filmske lokacije. Posebno je zanimljiv nedavno pokrenut program kratkog filma koji je u Pulu doveo niz mladih talenata.

Motovun film festival, Motovun (28.7.- 01.08. 2012.)

Motovun Film Festival u potpunosti je posvećen filmovima nastalim u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama, filmovima koji su se nametnuli inovativnošću, idejom, snagom svojih priča. U svemu – osim u ambicijama i kvaliteti – Motovun želi biti mali festival koji prikazuje male filmove, male u najtoplijem značenju te riječi.

Motovun Film Festival petodnevni je filmski maraton u kojem se projekcije u neprekinutom nizu smjenjuju od 10 ujutro do 4 iza ponoći, s večernjim projekcijama na otvorenom i dnevnim u kino-dvoranama.
Program festivala sastavljen je od sedamdesetak naslova sa svih strana svijeta, od dokumentarnih do igranih, od kratkih do dugometražnih, od gerilskih do skupih produkcija. Jedini kriterij njihova odabira jest da se inventivnošću uklapaju u slobodoumnu atmosferu festivala.

SPFF – Starigrad Paklenica Film Festival, Starigrad (04.- 10.8.2012.)

Treće izdanje međunarodnog Festivala glazbenog dokumentarca koje će se ove godine održati od 4. do 10. kolovoza. Opet sjajni ambijent Paklenice ponudit će 30-ak naslova u svim kategorijama, atraktivne goste iz svijeta filma i glazbe, veliki broj hrvatskih premijera za sve ljubitelje ovog filmskog žanra.

Dobri i atraktivni programi osigurani su za sve ljubitelje filma i glazbe čime će Starigrad Paklenicu postati nezaobilazna destinacija tijekom odmora.

Vukovar film festival, Vukovar (22.- 26.08. 2012.)

Festival podunavskih zemalja Vukovar Film Festival po mnogočemu je jedinstven festival. Jedini je filmski festival zajednice podunavskih zemalja i jedini koji se doslovno održava na Dunavu. Osmišljen je da promovira i širi kreativni uzlet filmaša iz regije.

Festival je prihvaćen i prepoznat kao suvremeni iskorak u kulturi građana Vukovara, ali i širega gledateljstva. Već se u prethodnim godinama pokazalo da to nije samo gradska manifestacija nego je Festival prešao gradske okvire, postao je cijenjena, regionalna, hrvatska i europska manifestacija. Ove godine projekcije vrhunskih filmova odvijat će se pod vukovarskim zvjezdanim nebom, u Kino dvorani Borovo naselje te u Ružičkinoj kući.

Tvrtka Discovery, suosnivač Festivala, i ove je godine posložila zanimljiv i kvalitetan program, od filmskoga stvaralaštva podunavskih zemalja, preko svjetskih hitova, dokumentarnih i crtanih filmova. Pa kad se tako bogatom programu dodaju ostala bogatstva i užici našega kraja, uz nezamjenjivo opuštajuće djelovanje Dunava – uspjeh ne može izostati.

Topla i pitoma Slavonija, Vukovar – grad burne i bolne povijesti i Dunav – velika europska poveznica, opet će svim gostima prirediti toplu dobrodošlicu i ugođaj filmskog festivala s vrhunskim filmovima i međunarodno hvaljenim programom.”

Film Forum Zadar, Zadar (25.- 31.08. 2012.)

Prvi festival europske koprodukcije, ove je godine, pored institucije Eurimages i mnogih drugih mjerodavnih filmskih ustanova iz cijeloga svijeta, prvi hrvatski filmski festival koji je službeni partner Producers Network (Mreže producenata) na “Marche du Film” u sklopu festivala u Cannesu.

Idealno mjesto za promociju Zadra kao filmske lokacije i njegovog festivala Film Forum Zadar. U sklopu partnerstva sa Producers Networkom, Film Forum Zadar organizira prezentaciju na koju su pozvani profesionalci iz međunarodne filmske industrije odnosno distributeri, urednici, direktori fondova, producenti i drugi.

Filmska revija mladeži i Four River Film Festival, Karlovac (12.-15.9.2012.)

Nestabilnost filmskih elemenata natjerala je filmsku reviju mladeži da se iz godine u godinu seli u drugi laboratorij, sve dok 2007. na karlovačkom tlu nije pronašla najpovoljniji omjer plemenitih filmskih vrpca, filmaša i nefilmaša. Posljedice eksplozivne filmske reakcije prve revije mladeži odjeknule su daleko izvan granica Lijepe naše i zaintrigirale međunarodne filmske kemičare pa već sljedeće godine oni šalju vlastite filmske uzorke te posjećuju čudnovati laboratorij na četiri rijeke u vrijeme vrhunca filmske kemijske reakcije.

Iz godine u godinu njihov broj raste, a kemijska reakcija sve je burnija i kvalitetnija! Tako je posljednji filmski pokus Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala privukao više od 150 filmskih kemičara srednjoškolaca i njihovih mentora iz svih dijelova Hrvatske i svijeta (22 inozemna filmska kemijska laboratorija), a njihove je pokuse pogledalo čak 4500 posjetitelja. Novi kemijski element, KK, (laički – od Karlovca do Kine) indikator je fenomenalnog rada i vrhunskih otkrića mladih kemičara, te garantira hit kemijsku-filmsku destinaciju i ove godine! Neka filmske reakcije otpočnu!

Split Film Festival, Split (15.-22.09.2012.)

Split Film Festival – Međunarodni festival novog filma i najstariji međunarodni filmski festival u Hrvatskoj.

Festival je otvoren za sve nove, inovativne, osobne, eksperimentalne, radikalne, subverzivne i slične radove (film, video, novi mediji) svih žanrova i dužina, po mogućnosti izvan mainstreama, bilo da je napravljen na minimalnom proračunu ili studijski.
Kao što nedavna zbivanja pokazuju da je više suvremenih umjetnika u potrazi za novim načinima izražavanja u audio-vizualnom mediju, festival će predstaviti radove koji uključuju tradicionalne filmske tehnike ili najnoviju tehnologiju elektroničke slike. Festival će predstaviti projekcije odabranih filmova i videa, CD-ROM, instalacija, performansa, retrospektive, radionice i rasprave.

25 FPS/Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa, Zagreb (25.-30.9.2012.)

25 FPS promovira inovativni i alternativni filmski izraz, stilsku, medijsku i jezičnu raznorodnost, izražajne autorske koncepte i radove koji se oslanjaju na tradiciju avangardnog filma i eksperimentalno filmskog roda.

25 fps označava broj sličica u sekundi (frames per second) prema europskom PAL sustavu (video), za razliku od filma koji ih ima 24, odnosno NTSC sustava koji ih ima 30. To naravno ne znači da Festival prikazuje samo europske videoradove – 25 FPS veliki je ljubitelj filma – to samo znači da festivalsko ime sadrži komadić vremena i prostora u kojem je izrastao. A stvorio se iz televizijske emisije Videodrom, koja je pune dvije godine (2002 – 2004), jednom na mjesec, na Prvom programu HTV-a prikazivala eksperimentalne filmove i videoradove.

Zagreb Film festival, Zagreb (14.-21.10. 2012.)

Zagreb Film Festival je posvećen prvim ili drugim filmovima autora/ica. U konkurenciji se nalaze dugometražni, kratki i dokumentarni filmovi. Nagrada festivala zove se ZLATNA KOLICA, a dodijeljuju se i novčane nagrade kao i nagrade publike.

ZFF predstavlja debitantske filmove i nove autore u međunarodnoj konkurenciji te nove filmove hrvatskih autora u trajanju do 30 minuta u konkurenciji programa Kockice.

U glavnom festivalskom programu dosad su se natjecali redatelji poput Apichatponga Weerasethakula, Lija Yanga, Antona Corbijna, Corneliua Porumboiua, Radua Judea, Joshue Marstona i Paddyja Considinea dok je upravo natjecateljski program Kockica najavio brojna nova imena na domaćoj filmskoj sceni (Matija Kluković, Ivan Goran Vitez, Juraj Lerotić, Sara Hribar, Hana Jušić i dr.).

PSSST! Festival nijemog filma, Zagreb (09.-11.11.2012.)

PSSST! je jedinstven filmski festival u Hrvatskoj jer umjetnost nijemoga filma predstavlja na nov, uzbudljiv i zabavan način, nudeći publici više od gole retrospektive i revitalizirajući interes za korijene filmske umjetnosti. Rijedak dragulj i na europskoj kulturnoj sceni gdje usprkos brojnim filmskim manifestacijama nedostaje inicijative koja bi umjetnicima i umjetnicama pružila priliku da svoje vještine okušaju kroz ovaj specifičan (i zahtjevan!) umjetnički oblik.

Nijemi film, uz odgovarajuću glazbenu pratnju, uljuljat će vas u stanje sanjarenja; njegovu hipnotičnost ne narušava gruba stvarnost izgovorene riječi. Publika u mračnoj kinodvorani, očarana i začarana slikom i glazbom može doživjeti nešto nalik zajedničkom snu. Dakako, transport na drugu razinu svijesti ne bi bio moguć bez ekspresivne pratnje naših trodimenzionalnih majstora zvuka.

U natjecateljskom dijelu programa prikazuju se domaći i međunarodni nijemi filmovi svih rodova uz zvučnu pratnju što pruža posebno gledateljsko iskustvo. Budući da tehnološki napredak omogućava svima snimanje filma, svatko je pozvan prezentirati svoj rad. Osim natjecateljskog dijela, publika može uživati u i projekcijama remek djela nijemog filma, kako iz zlatnog doba tako i suvremena ostvaranja.

One Take Film Festival, Zagreb (21.-24.11. 2012.)

Međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru. Ovaj bijenalni festival pokrenut je 2003. godine, a u glavnom natjecateljskom programu prikazuju se filmovi snimljeni u jednom kadru, od trenutka uključivanja do trenutka isključivanja kamere. Isključuje montažu i time zabranjuje rez, pretapanja, odtamnjenja/zatamnjenja i sve ostale oblike montažnih sklopova stvarajući prostor za kreativno i uzbudljivo djelovanje filmaša. Upravo ga to čini jedinstvenim filmskim događanjem u svijetu.

Human Rights Film Festival, Zagreb, Rijeka (05.-10.12, 12.-16.12. 2012.)

Festival filma o ljudskim pravima neprofitni je projekt dviju istaknutih organizacija nezavisne kuture – Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture URK. Festival prikazuje igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmske naslove s širokim tematskim fokusom na fenomene borbe za (ljudska) prava i povrede istih.

Oglasi

Jedna misao o “Mali vodič kroz filmske festivale 2012.

  1. Povratni ping: Student Film Festival Zagreb kreće u svoje prvo izdanje (29.6.2012) « geekosfera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s