Knjigosfera

Gozba vrana – George R. R. Martin

Gozba vrana - George R. R. Martin

Gozba vrana – George R. R. Martin

Vrane se goste. A kako i ne bi kad je toliko mrtvih. Mrtvi su kraljevi i „kraljevi“, djeca, roditelji, neprijatelji i prijatelji. Za četvrtu knjigu ciklusa Pjesma Leda i Vatre njen je autor rekao da je „bila zaguljena“. Po meni, više nego zaguljena bila je temeljita. Zajedno s petom knjigom zamišljena je kao prikaz gomile paralelnih događaja koji se ne mogu sažeti u jednu knjigu stoga su podijeljeni u dvije: Gozba vrana i Ples zmajeva. Mjesto radnje postaje sve prostranije, likovi sve mnogobrojniji a zapleti i raspleti sve intrigantniji. U Gozbi vrana tako pratimo ponajprije Lannistere i Tyrelle u Kraljevu Grudobranu, Sansu u Dolini, Sama u njegovoj novoj, prekomorskoj pustolovinu, Aryu  u Braavosu, Brennie u njenom pokušaju da održi obećanje te po prvi put dolazimo u Dorne na koje gledamo kroz oči nekoliko novih likova. Kod Željeznih je također burno, a u Riječnoj krajni odmetnici su vrlo smjeli i neumoljivi predvođeni ženom kamena srca.

Iako je rat završio, sve se iznova zapliće, a nove opasnosti su na pomolu. Cersei je napokon kraljica kao što je oduvijek sanjala, no progonjena davnim proročanstvom i dosadno ljupkom Margary Tyrell, posve sama jer su je stari prijatelji napustili a novi su nesposobni, ne može uživati u moći. Postaje paranoična i, kao što je Maloprsti rekao, na putu je da sama sebe tako uništi. Ni Jamie više nije onaj stari, onakav kakvog ga ona želi. Mnogo ljudi traga za Sansom Stark tj. Lannister obzirom da se udala za Tyriona te su zajedno optuženi za Joffovo ubojstvo. Nitko ni ne sluti da je s Maloprstim. Sansu ne mogu dokučiti: sazrela je u usporedbi sa djevojkom koja je napustila Oštrozimlje, no i dalje je bespomoćna i ovisna o drugima a njeno pravo na Oštrozimlje svima je privlačnije čak i od nje same. Maloprsti ima planove za nju i svakako ju namjerava iskoristiti za sebe. On je lukav čovjek, uz to i opasan iako ne maše okolo mačem i nema zastrašujuću zvijer koja se vijori na komadu platna za kojim maršira neustrašiva vojska.

Samwell jamačno nije ni sanjao što će ga sve čekati kad se pridruži Noćnoj straži. Lutanje s one strane Zida bilo je opasno no teškim će se pokazati i novi zadatak koji mu je namjenio Jon Snow. Pritom će sresti „važne“ ljude i otkriti važne stvari. Prolog o Citadeli pokazuje da se i tamo sprema nešto veliko a čini se da će Sam ušetati ravno u to. Brinnie će isto nailaziti na ljude kojih se ne nada no nitko od njih neće biti ni jedna kći Catlyn Stark. Sansa je u Dolini a Aryu je preživljavanje dovelo do Braavosa gdje se treba odreći sebe kako bi naučila biti netko drugi i nešto drugo. Čini se da je ona pravi pustolov no njene pustolovine su do sad bile jako opasne.

Na Željeznom otočju, poslije nenadane smrti Balona Greyjoya, javlja se i previše nasljednika. Ni jedan od njih nije spreman odstupiti a nadjući se najpravednijem i najboljem izboru Aeron je pomogao izabrati onoga pred kojim je i sam najviše strepio. Za razliku od njih, Dorne se drže povučeno i mirno. Zapravo, njihov princ želi da ostanu nedirnuti i neumješani no njegove nećakinje, Pješčane zmije, žude za Lannisterskom krvlju. Princ Doran možda jest star i bolestan, njegovo čekanje i držanje po strani možda ne izgleda dobro Dornejcima koji žude za osvetom no stvari će daleko najviše zakomplicirati nesporazum između njega i njegove kćeri.

Rat je gotov no desile su se nove stvari zbog kojih napetost raste, pojavili su se novi likovi i otvorili mjesta novim preokretima. Sve je još moguće, naročito zato što su izostali dobro nam znani Daenerys, Bran, Jon i Tyrion koji su previše važni da bi se išta do kraja moglo razviti bez da i oni ne odigraju svoj dio u tome. Nedostaju Zid i Stannis a o njegovom Vitezu od luka smo tek sporadično saznali od Cersei, osim Tyriona nestao je i Varys, Bran će zasigurno otkriti nešto važno a Daenerys je Majka Zmajeva koja se priprema, iako možda predugo, da uzme ono što joj pripada. A zima se spušta sve južnije…

Jedna misao o “Gozba vrana – George R. R. Martin

  1. Povratni ping: Ples zmajeva – George R. R. Martin | geekosfera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s