Filmosfera

Vitez tame: Povratak (The Dark Knight Rises, 2012)

Nisam neki hardcore obožavatelj šišmiš-čovjeka znanog kao Batman. Jednostavno, volim dobre filmove, neovisno da li su u prizmi fantazije ili realnog svijeta. The Dark Knight Rises, posljednji u nizu filmova o slavnom šišmiš-čovjeku, jest vrijedan svih 35 kuna što sam dala za ulaznicu, i da – ne volim gledati filmove u 3D, IMAX-u i ostalim inačicama istog pakovanja, ako baš ne moram. Tako da ne znam za 3D doživljaj istog filma, možda postoji razlika, možda ne.

Neću razotkriti radnju filma, nego samo kratki komentar: film je savršeni kraj jedne sage pod potpisom redatelja Christopher Nolana (mada u jednom trenutku niste sigurni da li gledate Batmana ili nastavak Inceptiona, zbog svih istih glumaca prisutnih u oba Nolanova djela). Zaista mislim da će sljedeći redatelj koji će dobiti u zadaću rebootati Batmana, teško dostići visoku ljestvicu koju je Nolan svojom vizijom dostigao. Ali opet s druge strane, veselim se novoj interpretaciji ove franšize i mislim da WB neće dugo htjeti čekati da nađe sljedeće ime za taj veliki zadatak.

Tom HardyChristian Bale kao Bane i Batman/Bruce Wayne

Mane filma: nema ih previše – malo predugačak, ali koliko god ja mogu prigovarati da je film predug, ipak mi drago što nisu to u dva filma rastegnuli (izgleda da je to problem s Jacksonom i njegovim hobitima), mada su mogli, sudeći prema trenutku kada je najavljena pauza od 15 min. Dopadljiv mi je način na koji je okarakteriziran Bane – iznenadio me preokret u radnji pri kraju, čak sam osjećala sekundicu sažaljenja za negativca, ali izgleda da je to odlika dobrog filma, ne? I naposljetku, jako sam uživala u izvedbi Anne Hathaway kao Seline Kyle. Film koji zasluženo još uvijek obara rekorde gledanosti.

Anne Hathaway kao Seline Kyle u The Dark Knight Rises

7 misli o “Vitez tame: Povratak (The Dark Knight Rises, 2012)

   • Realno gledajući mislim da bi najbolje bilo da su išli na seriju, jer i ovako će ostati neki dijelovi ne pokriveni…
    Ja se jedino nadam da neće biti kao s LOTR-om da dijelove koje nisu znali kako napraviti/prikazati jednostavno izbace, ka šta su napravili s Tomom Bombadilom

   • Mišljenja sam da tranzicija iz jednog medija u drugi nikad ne može biti doslovna, niti zadovoljti sve uslove teksta, scena, a pogotovo viziju vjernih tekstu – hardcore fanova, koji nekad imaju bolju i bujniju maštu od samog redatelja 🙂
    Serija? Hm, zanimljiva misao. U bržem vremenskom intervalu bi dobili cjelovitiju, slojevitiju i bolje razrađenu radnju i karakterizaciju likova. Bila bi to serija epskih razmjera, kabelske bi se tukle za pravo prijenosa. Ali kako WB ima na umu financijsku dobit, mislim da će više zaraditi na kino ulaznicama.

 1. To i je glavni problem, previše se važnosti stavlja na financijsku dobit.
  Iako, u pravilu kvalitetne serije stvaraju puno dobiti i popratnim stvarima (igračkama, video igricama i sl), al su u prednosti naspram filmova upravo zbog dužeg vremenskog perioda i veće aktualnosti za vrijeme prikazivanja.
  U pravilu mislim da su Tolkienova djela dovoljno slojevita, široka i kvalitetna da se čak moglo ići i po principu sezona serije, pa onda film, samo šta bi to sasvim sigurno velika večina fanova popljuvala 😀

  • Hehe, vjerojatno… možda sljedeća instalacija Tolkiena i bude u televizijskom formatu, pogotovo danas kada kabelske kuće svojim financijskim potporama uzdižu kvalitetu prikazanog (primjer: Game of Thrones). Nikad ne znaš…nego, da budemo on topic, Vitez tame? 😀 dobar, neloš, meh?

   • Pa, neloše je dobar, nije mi uber uber, ali ima mi dosadnih dijelova, u pravilu je ok 🙂
    Nekakvih 7/10, možda 7,5. Isto imam filing da je moglo to još malo bolje, definitivno je twist daleko najbolja stvar, uber neočekivana 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s