Web serije

RCVR (2011)

Prošlo je dugo vremena otkad sam gledala nešto vezano uz izvanzemaljce i uz njih vezane teorije zavjera. Od X-filesa ili Dosje X nisam bila u doticaju s tom tematikom u serijaliziranom formatu. Mada mi je to bila jedna od manje interesantnih tema, svejedno je bilo dovoljno intrigantno da sva Mulderova pitanja oko postojanja malih sivih, održe moj interes.

Sjećate se serije Roswell? Ili možda malog smiješnog Alfa? Kultnog Bliskog susreta treće vrste, Dana nezavisnosti ili meni omiljenog Kingovog Dreamcatchera? Horor filma Vrste, ili možda najpoznatije franšize Alien, koja je nedavno dobila i svoj spin off u Prometeju? Sve one imaju zajedničku temu: percepcija izvanzemljskog bića. Jedna od novijih pokušaja jest i Falling Sky.

Ovdje ću predstaviti jednu web seriju koja se igra tom intrigom oko nepoznavanja naših eventualnih susjeda iz galaksije, ali koji imaju želju komunicirati s nama. Ono što nikad ne možemo biti sigurni jest kakve su namjere tih “susjeda”. To otvoreno područje je stoga vrlo plodno tlo za kreativne filmaše koji uvijek mogu naći poklonike svojih “zavjera”.

RCVR je upravo takva serija. Šta se krije iza naslova? RCVR ili receviversi su ljudi odabrani od strane aliena da budu mediji za primanje infomacija o naprednoj tehnologiji. Nekoliko odabranih imaju tu sposobnost i odgovorni su za velika znanstvena otkrića – od nuklearne tehnologije do najnovijih izuma – i ključni su za probitak do još moćnijih tehnologija: vremenskog putovanja, neograničenog izvora energije, čak tajne vječnog života. Razumljivo je da imati na dohvat osobu s takvim informacijama može biti veoma korisno, zbog čega su predmet požude korporacija i vlade koje ih nastoje imati u svojoj blizini i posjedu.

U središtu radnje, vremenski smještene 1973. godine, su upravo dva agenta SIGMA agencije (Daniel Bonjour i Catherine Kresge) koji imaju u zadatak uvjeriti ljude koji su svjedočili viđenju nepoznatih letećih objekata, da ih oči varaju i da “vanzemaljci ne postoje”. Oni pokrivaju pravu istinu o postojanju istih, i imaju još glavni cilj loviti indvidualce koje alieni kontaktiraju da im služe kao prijenosnici vrijednih informacija.

Jedna zanimljivost: kreatori serije upućuju gledatelje na druge web stranice (stvorene od strane njih da služe kao namjerno skrivene poruke aka easter eggs) i tako dodaju jednu poveznicu više mitologiji serije, a opet pokušavajući dati “realan osjećaj” iza SF, kroz “službene stranice” Sigma agencije (zle agencije čiji je primarni cilj zataškati istinu od javnosti), pa do portala nihovih rivala ( www.projectrcvr.com) koji traže istinu (zvuči poznato: “… the truth is out there”?).

Serija je osvojila kritiku i gledateljstvo, pokupila brojne nagrade i sad samo ostaje pritajena želja da se nekako transformira na televizijski format. Ideja je dovoljno kreativna i može se još u više slojeva razložiti, te stoga bi TV format bio i više nego zadovoljavajući – u pravim rukama. Ostaje da čekamo, jer zasad nema nikakvih potvrda o toj realizaciji.

Serijal u šest epizoda, je premijerno prikazan 21. rujna 2011. godine, na Youtube kanalu Machinima, a sve epizode možete pogledati na ovom linku.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s