Serijologija

Igra prijestolja (Game of Thrones, 2012) – 2. sezona

Igra prijestolja, druga sezona

Toliko je kraljeva od kojih svaki sebe smatra legitimnim a samo je jedno prijestolje… Srećom, neki će od njih ispasti iz igre ali će se novi pojaviti. Rat je, neiskusni i mladi vojskovođe pokazali su se smjelijima i uspješnijima od starijih i iskusnijih, stvarali su se planovi koji su se u posljednji čas izjalovili, nadmudrivalo se, podmetalo, lagalo, preživljavalo, plakalo, pobjeđivalo. Druga sezona serije Igra prijestolja radnjom bi trebala odgovarati Srazu kraljeva, drugoj knjizi Martinovog popularnog ciklusa Pjesma Leda i Vatre. Ipak, David Benioff i D. B. Weiss dopustili su neka odstupanja koja nisu toliko loša ni nepromišljena kao što su se neki fanovi pribojavali.

Bran bježi iz Oštrozimlja

Bran bježi iz Oštrozimlja

Robb (Richard Madden) niže pobjedu za pobjedom a u svom vojnom logoru sve češće sreće lijepu njegovateljicu Talisu (Oona Chaplin) koja se brine kako o njegovim tako i o vojnicima poražene vojske.  Ona ga zaintrigira a neće proći dugo do produbljenja njihova odnosa koji će se okončati sa “Ja sam tvoj/tvoja, ti si moja/moj.” zavjetom. Dakako, u knjizi je Robba tiješila mlada i nevina plemkinja koju je on pritom obeščastio te ju je, pošto je sin svoga oca kako je to posprdno bilo primjećeno, morao ženiti. Daleko je romantičnije petljati se sa požrtvovnom njegovateljicom nego prekršiti obećanje naspram Frayovih zbog mlade plemkinje koja je vrlo vjerojatno bila instruirana od svoje proračunate majke. Kako god, Robb se zaljubio a njegova majka (Michelle Fairley) je i ovdje odlučila napraviti sve kako bi dobila natrag svoje kćeri imavši Brienne (Gwendoline Christie) uza se da joj pomogne. Kad smo već kod Brienne, ona u seriji ne može biti vjernija svojoj knjiškoj verziji.

Theonov govor za kojeg Alfie Allen kaže da mu je bio najdraži dio u sezoni

Theonov govor za kojeg Alfie Allen kaže da mu je bio najdraži dio u sezoni

Vratimo se na sjever, u Oštrozimlje, da vidimo što je to toliko ražalostilo nepobjedivog Robba. Kad mu je Theon (Alfie Allen) predložio da se udruži sa Željeznima tj. njegovim ocem te da njega pošalje na Pyk da sve dogovori, nije ni slutio koliko je njegova majka bila u pravu kad mu je govorila da se Theonu ne smije vjerovati. Ne samo da ga je izdao već mu je preoteo nečuvano Oštrozimlje i pobio sve koji mu se nisu htjeli pokoriti. Među mrtvima su trebali biti Bran (Isaac Hempstead Wright) i Rickon (Art Parkinson) no oni su itekako živi a njihovu tajnu nitko ne zna. Još sjevernije, s one strane Zida, Mormont ( James Cosmo) vodi dio Straže u izvidicu a Jon (Kit Harington) upoznaje Ygritte ( Rose Leslie). Samovim (John Bradley) smo očima vidjeli što se Starom Medvjedu i njihovoj crnoj braći desilo što doduše odudara od knjige ali je vrlo dobro izvedeno i zamišljeno, naročito onaj prizor kad se njih dvoje pogledaju u oči a Sam preživi.

Bitka na Crnovodi

Bitka na Crnovodi

Arya (Maisie Williams) će nastaviti putovanje sa svojom “družinom” te s nekima od njih, onima sretnijima koji su preživjeli,  završiti u zloglasnm Harenhallu. Po knjizi, tamo ne bi smjela upoznati Tywina Lannistera (Charles Dance) no u seriji se to ipak dogodi. Njihovi dijalozi su zapravo neki od meni dražih prizora u drugoj sezoni – oboje su oštroumni, Arya mora biti oprezna a Tywin mora smisliti kako da pobijedi Robba. Kad smo već  kod Lannistera, Tyrion ( Peter Dinklage)  se svim snagama trudi zadržati svoju vezu sa Shae ( Sibel Kekilli) u tajnosti, nadmudriti sestru koja mu svako malo podmeće i otežava posao Kraljeva Namjesnika koji je na njega prenio njihov otac, obraniti grad od Stannisa. U svemu tome on je i dalje britak i zabavan. Kao što je prva sezona pomogla da prevagne njegova pozitivna strana, tako i druga sezona pomaže da se Cersei manje smatra luđakinjom a više prestravljenom i očajnom majkom. Promijene vezane uz Daenerys ( Emilia Clarke) su nekako najteže pale. Ipak, olakotna okolnost je što se snimanje jednim dijelom odvijalo u Hrvatskoj a Emilia Clarke je izjavila kako joj se lijepa naša jako dopala. Sansa (Sophie Turner) i dalje pati no nema svog viteza. Što se tiče Joffa (Jack Glesson), on je još uvijek dijete, doduše razmaženo i pokvareno, stoga je onaj prizor s kurvama možda bio malo promašen.

Daenerys u Kući Numirućih

Daenerys u Kući Numirućih

Osim u Hrvatskoj, serija se snimala na još tri različite lokacije: Islandu, Ujedinjenom Kraljevstvu te Maroku. Dok se Kit Harington patio na Islandskom snijegu ne imajući ništa drugo za raditi osim vježbati sa Rose Leslie koja je Islandom oduševljena, Michelle Fairley je uživala u krajolicima Irske u kojima je i sama odrastala a Alfie Allen je uživao u svakoj sceni seksa jer njegov lik, kako je sam George R. R. Martin jednom izjavio, ima vrlo izražen libido. Za razliku od njega, Richard Madden se ugodnije osjećao odjeven u svoju odoru koja mu je postala vrlo draga.

Treća je sezona najavljena za proljeće sljedeće godine. Svi koji su čitali knjigu znaju što otprilike mogu očekivati a ostalima teko možemo najaviti neke nove  likove i preokrete.

Jedna misao o “Igra prijestolja (Game of Thrones, 2012) – 2. sezona

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s