Serijologija

Continuum (2012) – 1. sezona

Kako se bliži kraj jedne SF serije (Fringe), tako druga započinje novu nit intriga u SF okružju. Za one koje još nisu svjesni postojanja ove serije, uvod u seriju je na ovom linku, bez spojlanja daljne radnje. Sve ostalo ovdje spada u spoiler zonu i ukoliko niste gledali nastavke, vratite se kad pogledate svih deset epizoda.

Nova Showcaseova serija, još jedna kanadska uzdanica, ulazi impresivno na izumiruću  televizijsku SF scenu. Nedavno je završila prva sezona sastavljena od deset epizoda, i iskreno se nadam da će biti druga sezona, jer način na koji je završila – ostavlja publiku da želi još.

Ukratko premisa: Polazi se iz budućnosti, točnije 2077. godine. Vlada skoro pa distopijska policijska atmosfera, korporacije su preuzele vlast i nadziru pučanstvo. Orwell je bio u pravu – korporacije/države sve kontroliraju (aka Big Brother watching you). Svjedočimo terorističkom činu grupe Liber8, koja se pak smatra borcem protiv korporativnoga režima koji vlada u 2077. godini. Radnja se zahuktava činom egzekucije odgovornih terorista za čin eksplozije, ali umjesto da budu usmrćeni, završe u prošlosti, točnije u 2012. godini i imaju novi cilj – borbu protiv korporacija još prije nego počne njihova dominacija. Međutim, cilj će im malo poremetiti mlada protektorica (buduća verzija policajca, koji koristi tehnološku predmoć pri obavljanju posla), koja ne planirajući, završi s njima u prošlosti. Doslovno otrgnuta od svoje obitelji, kojoj se pokušava vratiti, paralelno se bori protiv “budućih” terorista zapelih u “prošlosti”, u suradnji s policijom iz 2012. godine.

Sad, glavna pitanja koja se postavljaju nakon pogledanog pilota: kako je teroristička ćelija dospjela u prošlost? Još važnije, tko im je to omogućio? Koji je zaista cilj tog pothvata? Da li je Kira, kolateralna žrtva ili postoji neki pritajeni plan iza svega toga i tko stoji iza njega?

Dalje kroz seriju dobivamo flashbackove u budućnost, da bi dobili kontekst karaktera u seriji i njihove individualne priče. Tranzicija je uspješno provedena i kvalitetni scenarij respektira gledatelje i otkriva dovoljno podataka u pravo vrijeme da se povežu stvari s početka do samog kraja epizode.

Mada je službeni opis serije – proceduralna krimi serija, moram priznati da je puno više od toga. Slučajevi su povezani, i svakako činjenica da ima samo 10 epizoda jest olakotna jer se mitologija serije ne zateže na besmislene filler epizode, nego je tečna i brzo se rješava do samog finala.

Od epizoda bi izdvojila pilot “A Stitch In Time” – dobar uvod u seriju, “Matter of Time” – začetak moralnih dilema glavne protagonistice oko utjecaja na tijek budućnosti, “A Test of Time” – pokušaj objašnjavanja svih zavrzlama oko teorije putovanja u prošlost ( Alec Sadler: The absence of proof isn’t proof of anything) , “Playtime” – meni ponajbolja epizoda, jer se igra teorijom kontrole uma  i finale “Endtime” je bilo zadovoljavajuće (… ali koji kraj?! “You’re journey here was no accident. The time travel device didn’t malfunction, Kagame knew this. The truth is, I’m the one who sent you back in time, and you’re not going to believe why.” Mogli su barem reći zašto ju je Alec poslao u 2012…)

Aspekti serije koji mi se sviđaju: vizija budućnosti, tehnološke inovacije i vezano uz to SF element, perspektiva gledanja kroz glavni ženski lik, politiziranje i filozofiranje o tehnologiji i njenoj svrsi (mada znam da će to mnogima biti mana serije, meni je pak prednost), složenost likova i njhova višedimenzionalnost (možda Liber8 ima pravo? Tko je tu zapravo negativac? Da li cilj opravdava sredstva?), senzibilitet prema negativcima (granice su mutne), mini X-files reunion (Wiliam B. Davies i Nicholas Lea).

Manje privlačni dijelovi: glazba je nekad iritantna i ne odgovara scenama, gluma je ponekad drvena, još ne osjećam privrženost karakterima, mada su mi intrigantni – pogotovo Kellog. Nepotrebne scene tučnjava i upotreba slow-motiona pri tome.

Odgovori nakon finala: Sam pilot nam je natuknuo da Alec Sadler stoji iza povratka u prošlost i Kiera je planski tamo podmetnuta, tako da finale nije bilo neko veliko iznenađenje. Ali, nadalje ostaje otvoreno pitanje: zašto je to napravio? Stoga, pitanja u prvoj epizodi i finalnoj ostaju skoro pa netaknuta, s dodatnim pitanjem motiva. Još ulazi na scenu i izvjesni Escher o kojem nemamo nikakve informacije, ali je dobar preludij za antagonista druge sezone.

Potencijali smjerovi u II. sezoni: Očito se mijenja smjer sa Aleca na  izvjesnog Eschera, pa eventualna druga sezona bi mogla to više razraditi. Dosadašnji smjerovi u odnosima likova su bili kvalitetno obrađeni – posebice timski duo Kiere i Aleca. Dojmio me se odnos likova u negativno ocrtanoj terorističkoj ćeliji na čelu s Kagamenom (borba za vodstvo nad ćelijom, nadmudrivanja…), koja na kraju ispada u uskoj vezi sa samim Alecom, i shodno tome – Kierom. Usputno, odličan marketing za navedenu ćeliju Liber8 na njihovim  stranicama (podsjećaju na Anonymouse).

Ukratko, serija je u nekim segmentima vrlo dobra, a u nekima bi mogla biti bolja, ali  ima još puno mjesta za napredak, naravno pod pretpostavkom da dobiju drugu sezonu.

Jedna misao o “Continuum (2012) – 1. sezona

  1. Povratni ping: Uvod u seriju: Continuum (2012) « geekosfera

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s