Filmosfera

Diktator (The Dictator, 2012)

Aladeen (Sacha Baron Choen) je “legitimni” vladar daleke Wadiyae. Dok on misli kako njegovi podanici/sunarodnjaci obožavaju njegov lik i djelo, demokratski svijet predvođen SAD-om mu poručuje nešto sasvim drugo – diktatura je loša i neprihvatljiva. Ubaci li se u priču pitanje nuklearnih bombi koje danas imaju svi diktatori koji drže do sebe, nešto nafte te ozlojeđen narod Wadiyae dobije se film o borbi protiv demokracije, feminizmu, antisemitizmu i organskim vrtovima na vrhu velegradskih zgrada.

Dakle, Aladeen se mora u SAD-u obračunati sa njihovim ludim idejama o demokraciji diljem svijeta. No, njegov je ujak imao drugačije planove za njega prema kojima on ne bi trebao ostati živ ni vratiti se kući da mu remeti planove. Na njegovo je mjesto postavio nukog pastira koji ga je slijepo slušao. Ipak, Aladeen je ostao živ i našao se u nevjerojatnoj pustolovini. Feministica i prosvjednica po zanimanju, Zoey (Anna Faris), odlučila ga je primiti pod svoje kao što je učinila i s mnogim drugim izbjeglicama. Ona ga smatra žrtvom Aladeenove diktature ni ne sluteći da je pred njom Diktator glavom i bradom. Kad smo već kod njegove brade, moram priznati da mi je bila prilično uznemirujuća. Aladeen si je izmislio novo ime (u filmu često izmišlja nova imena, ovisno o situaciji) i vrlo nezainteresirano i neuspješno igra ulogu zaposlenika u Zoeyinoj organskoj trgovini. Malo po malo, on se u nju zaljubljuje, unatoč tome što se ona ne depilira. U međuvremenu je i sreo svog bivšeg šefa za nuklearni pogon (Fred Melamed) kojega je svojevremeno osudio na smrt, zajedno sa ostalim ljudima koje je osudio na isto. Njih će dvoje učiniti sve kako bi se Aladeen vratio na svoju poziciju te nas pritom solidno nasmijati. U međuvremenu, film će se također baviti brojnim predrasudama tj. ljudima koji ih imaju.

Aladeen na ulicama New Yorka

Aladeen na ulicama New Yorka

Svojim govorom pred kraj filma, koji je bio jedan od najboljih trenutaka, zaključio je da amerikanci zasigurno teško zamišljaju državu u kojoj se, između ostaloga, poreznom politikom pogoduje bogatim prijateljima na račun sirotinje. Doduše, Aladeen je tad već bio zaljubljen pa je odlučio Demokraciji (naime, dok je pričao o demokraciji misio je na Zoey koja se također nalazila tamo) dati šansu. I zaista, njih su dvoje otišli u Wadiyau s namjerom da žive sretno. Zoey je tako odlučila otvoriti velik broj centara za žene u kulturi gdje muškarac, na vijest o trudnoći, pita ženu da li će biti dječak ili pobačaj.

Od simpatičnijih prizora svakako je bio onaj sa zidom Aladeenovih ljubavnica/ka na kojemu su se našli Megan Fox, Lindsay Lohan, Halle Berry, Oprah Winfrey, Arnold Schwarzenegger te monogi drugi bogati i slavni. Znimljiva je i informacija da je Sacha planirao snimanje nekih scena u zgradi UN-a ali je odbijen s objašnjenjem koje je on shvatio na način da oni tamo imaju mnogo prijatelja diktatora koje bi snimanje zasigurno naljutilo.

Režiju ovog filma preuzeo je Larry Charles, već poznat po suradnji sa Baron Cohenom koji je i ovoga puta napisao scenarij.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s