Novosti

Fringe ulazi u finalnu sezonu

U današnje doba televizijskih ostvarenja, rijetkost je da serija zaista dođe do svog planiranog kraja, da ima mogućnost završiti priču, zaokružiti likove i odgovoriti na preostale misterije. Fringe, unatoč svojoj lošoj prognozi opstanka uvjetovanoj lošom gledanošću, uspio se othrvati svim predviđanjima i preživjeti do samog kraja, do finalne pete sezone koja počinje 28. rujna 2012.

Dug je put prošao od 2008. godine kada je pilot prikazan pa do danas. Šta se promijenilo? Puno toga, a jedna ogromna promjena po meni je osamostaljenje od usporedbe s X filesom koja je trajala dobar dio prve sezone (ni sami tvorci nisu bježali od utjecaja te kultne serije), a taj trenutak “otkinuća” se desio u finalu 1. sezone kada smo dobili prvi pogled u paralelni svemir. Tim “otkrićem” Fringe je dobio novi smjer pripovijedanja što su kreatori uvelike iskoristili. Posljedično, finale druge sezone je dalo jednu od najboljih epizoda i ostavilo gledateljstvo da željno iščekuje treću sezonu koja po mnogima predstavlja vrhunac pripovijedanja. Smjer u kojem je serija hrabro krenula otvarajući ne samo prozor u paralelni svijet nego i dovodeći na ekrane novi set likova u interpretaciji istih glumaca, je otvorilo jednu novu dimenziju serije koja je tog trenutka postala jedna od najboljih SF drama koja se trenutno prikazuje u Americi

Obitelj Bishop

Veoma riskantan potez od strane mreže i tvoraca serije, ali sva riskiranja su upravo potvrdila ono što su kritičari ponavljali – Fringe je serija koja svake godine nanovo preispituje svoje temelje i izgrađuje, ili bolje reći dodaje jednu dimenziju više u pripovijedanju, razvoju likova i svijeta kojeg su stvorili, a nadolazeća finalna peta sezona nije izuzetak u svemu tome.

Serija u finalnoj sezoni se ponovno rekonstruira i baca nas dvadeset godina u budućnost. Odlično napravljena epizoda Letters of Transit četvrte sezone je  krucijalna i potrebna da bi se dobio kontekst svijeta koji je nametnut u ostatku pete sezone.


Peta sezona se otvara epizodom Transilience Thought Unifier Model-11 :

Prošlo je dvadeset godina otkad su Observeri okupirali svijet i napravili ga po svojoj mjeri na štetu ostalih. Postoje lojalisti na strani Observera i postoji pokret otpora. Između njih jest Fringe divizija koja ima novu svrhu obuzdavanja buntovnih građana ili kako ih Observeri nazivaju – Native (domoroci?). Obitelj Bishop, koja trenutno uključuje Waltera, Petera, Ettu i dodatak obitelji Astrid, je u potrazi s petim članom obitelji, nestalom Olivijom. Njezino trenutno boraviše nije poznato, ali se zna da je bila na misiji za Walterov plan oslobađanja svijeta od Observera.

Brzi podsjetnik na prve tri sezone ovdje, a na posljednje događaje u videu dolje:

Fringe u finalnoj sezoni

Glume: Anna Torv  (Olivia Dunham), Joshua Jackson (Peter Bishop), John Noble (Dr. Walter Bishop), Lance Reddick (Phillip Broyles), Jasika Nicole (Astrid Farnsworth), Blair Brown (Nina Sharp), Michael Cerveris (The Observer). Gostujuća uloga Georgina Haig (Etta Bishop).

Povezane vijesti:

Fringe (2008) – potencijalno u svojoj najboljoj sezoni?

Mali podsjetnik na Fringe: čekanje je gotovo!

Fringe u web serijalu prikazuje Prošlost, Sadašnjost i Budućnost

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s