Serijologija

Uvod u seriju: Les Revenants (2012)

Les revenants

Naletjela sam na preporuku za ovu seriju i nakon pogledane prve epizode, sjetila sam se zašto volim europsku scenu serija i filmova.  Radi se o francuskoj seriji Kanala plus originalnog naziva Les Revenants, a kako je moj francuski malo zakazao,  google ga prevodi kao “Duhovi”. Serija je napravljena na temelju francuskog filma Les revenants (They came back) iz 2004. godine. Zaninljivost jest da je glazbu za seriju napisao Mogwai (mali uzorak može se čuti  ovdje.)

~

Premisa serije je da se u podnožju planinskog gradića, na isti dan događa nešto jako čudno. Naime, tog dana nekoliko u potpunosti dezorijentiranih ljudi različitih godina i podrijetla, pojavljuju se i izazivaju zbrku među svojim bližnjima. Svi oni imaju jedan cilj: naći put doma i nastaviti svoj dotadašnji život. Pišem dotadašnji – jer su mrtvi i to po nekoliko godina. Na neki neobjašnjivi način uskrsnuli su i nisu svjesni te činjenice.

Serija prati točku gledišta svakog pojedinog “uskrsnulog lika”, njihovu odlučnost u razumijevanju situacije u kojoj su se našli, implikacije koje to ima na emotivni život živih koje su ostavili iza sebe, kao i otkrivanje da nisu jedini koji su se “digli iz mrtvih”. Njihovo uskrnuće dovodi do niza komplikacija, uzroka i posljedica. Kojih, ostaje nam da saznajmo kroz narednih osam epizoda, svaka naslovljena imenom svog protagonista.

~

Scene iz serije "Les revenants"

Scene iz serije “Les revenants”

~

Mada se radi o fantastičnoj, nadrealnoj misteriji, serija ima osjećaj realnosti zbog uprizorenja likova i njihovih ljudskih reakcija nakon ponovnog susreta s “uskrsnulim” bližnjima,  s kojim svatko može empatizirati. Težina atmosfere ocrtana kroz tamnu, skoro gotičku fotografiju, introspektiva likova i glazba kao odlična vodilja kroz ovu atmosferičnu emotivnu priču koju kreator želi ispripovijedati, zasad ima moju pažnju.

Glume: Frédéric Pierrot (Jerome), Samir Guesmi (Thomas), Guillaume Gouix (Serge), Jean-François Sivadier (Pierre), Alix Poisson (Laure), Jenna Thiam (Lena), Anne Consigny (Claire), Clotilde Hesme (Adele), Céline Sallette (Julie), Grégory Gadebois (Toni), Pierre Perrier (Simon), Yara Pilartz (Camille), Swann Nambotin (Victor), Ana Girardot (Lucy)

P.s. Prve dvije epizode se mogu pogledati online na YT (Epizoda 1: Camille, Epizoda 2: Simon)

 

Oglasi

4 misli o “Uvod u seriju: Les Revenants (2012)

  1. Mislim da ću ovo pogledati (prije svega zbog jezika 😀 ). Jedino čega se malo pribojavam su elementi horora (ipak se radi o mrtvima koji će uskrsnuti!) koji mi nikako ne pašu.

    • Vjeruj, uopće nije strašno, neka te to ne zabrinjava 🙂 samo je kriptična atmosfera, ali je sve realno i ljudski. Nema uopće elemenata strave. Barem što sam dosad gledala (stala sam kod treće, evo sad je idem pogledati, vidim da je na YT). Serija se teško nalazi s eng titlovima, pa ti preporučavam da što prije pogledaš na YT dok još nije blokiran kanal zbog autorskih prava. Javi dojmove!

    • haha, mozes… seriju sam pocela gledati preko YT, a ovisila sam o dobroj volji osoba koje stavljaju takav copyright sadrzaj, bile su stavljene samo dvije epizode prvotno, kasnije o ostale (koje su obrisane, pa nisam stigla pogledati sve do kraja… budem eventualno kad uhvatim vremena). Hvala na posjeti 🙂 Ti pogledao?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s