Knjigosfera

Ples zmajeva – George R. R. Martin

A dance with dragon

I peti dio Pjesme Leda i Vatre je riješen. U Gozbi vrana je spomenuto kako četvrti i peti dio zapravo čine jednu cjelinu jer je radnja naprosto bila pregolema da bi se obuhvatila samo jednim naslovom. Ne samo to, za sam Ples zmajeva su bile potrebne čak dvije knjige da nam ga približe i ispričaju. Desilo se zaista svašta no sve je to daleko od kraja. Iako je George R. R. Martin za Gozbu vrana rekao da je bila zaguljena, po meni je Ples zmajeva ipak bio daleko zaguljeniji.

Svaka sumnja da je zima i službeno stigla ostala je po strani, naročito za Kevana Lannistera koji je dolazak bijele ptice najskuplje platio. To je bio kraj Plesa zmajeva, no, vratimo se početku. Poznato je da se Gozba vrana bavila uglavnom likovima u Sedam Kraljevina, naročito Kraljevim Grudobranom, Dolinom i Riječnom Krajinom no Ples zmajeva otkriva što se događalo s Branom, gdje je nestao Tyrion, što to planira Jon te čime je Daenerys zaokupljena u Zaljevu trgovaca robljem.

Dok sve živo sjeverno od Zida bježi prema Sedam Kraljevina nadajući se da će južnije pronaći zaklon od zime, Bran i njegova mala družina koja je pojačana za novog člana, jahača u crnom, žele tamo odakle oni bježe. Prijete im hladnoća, glad, umor, mrak i smrt no oni ne posustaju. Čovjek u crnom o čijem identitetu mogu samo nagađati uspješno ih vodi kroz sve opasnosti da bi na kraju stigli do Šumske Djece. Svi znamo da je Bran poseban i da će jamačno biti vrlo bitan u raspletu, stoga u mračnim spiljama Šumske Djece uči nove stvari, mogli bi  reći da spoznaje sebe i pomaže svom starom poznaniku (obzirom na okolnosti ne može ga se nazvati prijateljem) da i on spozna sebe.  Taj poznanik je Vonj koji se u Oštrozimlju, u Božanskoj šumi napokon oslobodio ludila u koje ga je bacio Ramsy. Osim što će saznati ponešto o Starkovima i planovima o brakovima koji se nikad nisu obistinili, upoznat će i pjevača i njegove kćeri koji su naumili da će im upravo on pomoći spasiti Ramsyevu navjestu, Aryu Stark. Theon, Boltonovi, polovica Oštrozimlja i mi dobro znamo da Arya u Braavosu već mijenja lice i dijeli dar smrti no Jon Snow to nije mogao znati. Taj propust nikako ne ide na čast Melisandre i njenim plamenovima, a još manje njenom  bogu koji je dopusti da Stannisa razbiju. Ipak, nije bila baš uvijek u krivu jer su se neke stvari čak obistinile, i to baš one koje smo najmanje htjeli.

Jon je jako pametan i smislio je odličan plan kako da čim više ljudi s obje strane zida preživi zimu te kako da ojača Stražu. Na žalost, stigli su ga bodeži u noći na koje ga je Melisandre upozorila a meni se sve čini da je on u pravi čas “stigao” u Duha i da još nije završio sa spašavanjem svijeta. Daenerys je u Plesu zmajeva još daleko od završetka sa Meereenom a povratak u Zapadne zemlje nikako da dođe na red. Baš zato će čak dva “prosca” iz Zapadnih zemalja doći k njoj. Jedan joj nosi davno sklopljen sporazum čije je sadržaj bio i predobro čuvana a drugi joj nosi rog koji je s one strane Zida bio vrlo popularan. Prvi je još dječak, doduše vrlo hrabar a drugi je prije svega glup, pretjerano samouvjeren ali također hrabar (zapravo, mislim da je i ta “hrabrost” samo spretno i korisno potrošene glupost).  Daenerys je vrlo lijepa ali oni prije svega  žele njene zmajeve. Njihov dolazak ostvarenje je još jednog proročanstva i upozorenja, a samo ona može jahati zmaja i preživjeti.

Tyrion je majstor u preživljavanju. U Pentos je stigao prilično  utučen i bezvoljan no nekako je živnuo, putovao po prekomorskim zemljama najprije u raskoši, zatim kao pustolov, postao je i rob a posljednji put kad sam čitala o njemu bio je vojnik tj. plaćenik. Da, on je zaista majstor preživljavanja ali i odličan u otkrivanju zagonetki. Baš se jedna takva zagonetka, koju je dokučio bez imalo muke, iskrcala u Zapadnim zemljama s namjerom da sjedne na Željezno prijestolje. On na prijestolje (možda) ima pravo, ali Daenerys ima zmajeve i čudo na svojoj strani.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s