Serijologija

Slatke male lažljivice (Pretty Little Liars 2010 – ): 1. – 2. sezona

Slatke male lažljivice

Ne volim tinejdžerske serije i ne mogu se sjetiti ni jednog načina kako započeti “pozitivan” post o nečemu što u normalnim okolnostima ne bi  ni spomenula, no ova serija me itekako uspjela pridobiti stoga je možda najbolje započeti od onoga što me kod nje osvojilo a to je savršeni misterij.

Dakle, posljednji vikend ljetnih praznika Alison (Sasha Pieterse), Hanna (Ashley Benson), Aria (Lucy Hale), Emily (Shay Mitchell) i Spencer (Troian Belissario) odlučile su provesti zajedno. Međutim, Alison se nakon toga više nije (živa) pojavila… Prošla je godina dana a prijateljice su se udaljile jedna od druge, mnogo se toga u njihovim životima promijenilo a na početku nove školske godine pronađeno je Alisonino tijelo. Osim opasnih i vješto skrivenih tajni (kako je naglašavala Alison), djevojke veže i još nešto – A. – tajanstvena osoba/osobe koja nekako zna sve tajne koje je Alison, kako su djevojke vjerovale, ponijela sa sobom u grob. A. nema dobre namjere, javlja se djevojkama i plaši ih, priređuje im različite psine koje s vremenom postaju sve ozbiljnije i opasnije, poigrava se njima i polagano im uništava život.

Dok policija, lokalna i federalna, tragaju za Alisoninim ubojicom, djevojke vode vlastitu istragu pokušavajući odgonetnuti tko stoji iza svega- iza ubojstva i njihovog maltretiranja vjerujući pretpostavljajući da se radi o istoj osobi. Činilo se da im je A. “pomogla” da u prvoj sezoni razotkriju ubojicu no zaključile su da je to samo A.-ina igra te je još jedna nevina osoba stradala. U drugoj sezoni se činilo da su otkrile tko je A. ali prva polovica treće sezone je i to opovrgla. Ipak, djevojke su saznale dosta toga jedna o drugoj ali i o Alison. Svejedno,  vrlo sporo uče da mogu vjerovati samo jedna drugoj jer se  A. ne šali, ne preže od ničega i uistinu jako mrzi Ariu, Spencer, Hannu i Emily.

Kad smo već kod četiri glavne protagonistice, naizgled se čini da su njihovi životi savršeni. Hanna je popularna i živi s majkom koja bi sve učinila za nju; Spencerina je obitelj vrlo bogata i naviknuta da svi u njoj budu uspješni pa ni Spencer nije iznimka-izvrsna je učenica i od nje se puno očekuje; Emily je predana sportašica koja živi za plivanje; Aria žvi u obitelji koja je tako tipično sretna i skladna. Samo, stvari nisu takve kakvima se čine: Hanna je nekoć bila debela a Alison joj je pomogla da postane popularna, njena majka je zaista voli i učinit će sve (čak i prekršiti zakon) da kćeri pruža sve što treba da obje zadrže savršen imidž;  Spencer ima grozan odnos sa sestrom čije dečke neprestano ljubi, njena obitelj ima mnogo tajni a čini se da ona i Melissa imaju i brata u susjedstvu; Emily polako otkriva svoju homoseksualnost i bori se da ju svi prihvate a Aria ima oca preljubnika čiju je tajnu morala čuvati te hoda sa svojim profesorom engleskog.

A. napada

A. napada

Od sporednih likova tu je Hannina mama Ashley (Laura Leighton), Spencerina sestra Melissa (Torrey DeVitto), njen otac Peter (Nolan North) i majka Veronica (Lesley Fera), Ariini roditelji Ella (Holly Marie Combs) i Byron (Chad Lowe) te brat Mike (Cody Christian), Emilyna majka Pam (Nia Peeples), njihova prijateljica Mona (Janel Parrish), Hannin dečko Caleb (Tyler Blackburn), Spencerin dečko Tobby (Keegan Allen), njegova sestra Jenna (Tammin Sursok), profesor Fitz (Ian Harding), Melissin suprug Ian (Ryan Merriman), Emilyine djevojke Maya (Bianca Lawson) i Page (Lindsey Shaw), njihov prijatelj Lucas (Brendan Robinson), Alisonina prijateljica koja se pojavila od nikud CeCe (Vanessa Ray), Alisonin brat Jason (Drew Van Acker), prijateljski raspoložen policajac Garrett (Yani Gellman), dobronamjerna psihoterapeutkinja (Annabeth Gish), ne toliko dobronamjeran federalni agent (Bryce Johnson) te još manje dobronamjeran Noel Kahn (Brant Daugherty)… Svatko od njih je na ovaj ili onaj način dio ove zagonetke.

Finale druge sezone

Finale druge sezone

Iako su Hannina priglupost, Emilyin plačljiv glas, Aria svojom kompletnom pojavom te Spencer za koju se bojim da je prije svega samo knjiški pametna veći dio serije nepodnošljive, odgovor na pitanje što se zapravo dogodilo sa Alison je daleko važniji i čini sve ovo gore navedeno podnošljivim.

Djevojke se vraćaju u A.-ino/ovo gnijezdo

Djevojke se vraćaju u A.-ino/ovo gnijezdo

Inače, serija je snimana prema istoimenom serijalu knjiga Sare Shepard s razlikom da se radnja u knjizi počinje odvijati tri godine nakon što je Alison nestala dok se u seriji radi o jednoj godini. Još jedan zanimljivi detalj odnosi se na lokacije koje su ponegdje posuđene od Stars Hollowa iz Gilmoreica. Slatke male lažljivice imaju nešto nominacija, nešto nagrada i moju preporuku.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s