Mini serije

State of Play(2003)

State of Play

Kad je jednog jutra zakasnio na posao zbog zastoja u podzemnoj željeznici, mlad političar Stephen (David Morrissey) nije ni slutio koliko ga se to tiče. Istoga dana, nešto kasnije u uličici iza kontejnera je okončao i jedan tinejdžer. Naizgled samoubojstvo  Sonie Baker (Shauna Macdonald) te smrt “narkomana” čvrsto su povezani sa Stephenom Collinsonom a njegov prijatelj Cal (John Simm) naći će se u središtu svega i sa svojom novinarskom ekipom otkriti nevjerojatnu pozadinu koja će šokirati i njega samoga.

Cameron Foster, glavni urednik The Heralda

Cameron Foster, glavni urednik The Heralda

Stephen Collins je Parlamentarni zastupnik i čini se da mu je uistinu stalo. Takvog je mišljenja bio i njegov prijatelj, novinar Cal kojem se Stephen obratio nakon što mu je prijetio skandal. Sonia, Stephenova ljubavnica, poginula je u naletu vlaka i sve je pokazivalo na samoubojstvo no oni koji su je poznavali znali su da je to malo vjerojatno. U priču su se upleli i  Calov šef Cameron (Bill Nighy) te kolege Della (Kelly Macdonald), Pete (Benedict Wong), Dan (James McAvoy) i Helen (Amelia Bullmore). Rasplet ovakve priče u kojoj se daju naslutiti prljave političke igre i razotkrivanje velikih urota jamči visoku prodaju njihovog časopisa The Herald stoga je Cam u nju uložio puno resursa.

Stephen i Anna Collins na konferenciji za tisak

Stephen i Anna Collins na konferenciji za tisak

Kako to obično u politici biva, pitanje je trenutka kada će netko s vrha odlučiti pritisnuti glavnog urednika te zaustaviti vijest kad se novinari opasno približe istini, no Cam je ostao nepokolebiv a njegov je tim nastavio s istraživanjem. Iza Sonie Baker zaista je stajala velika urota, mnogo novaca, međunarodne kompanije te ljubavna veza sa šefom o kojoj se, doduše, najprije i saznalo. Također, očistilo se ime mladića koji je nemilosrdno upucan te potom bio oklevetan da je povezan s drogom. Ulozi su bili vrlo visoki stoga je ubijen i jedan policajac a novinarki Delli su provalili u stan. Stvari je začinila i Calova ljubavna veza sa sad već bivšom ženom njegova prijatelja Stephena, Annom (Polly Walker). Doista se radilo o podmetanju, ali ne osobi za koju se od početka misli. I na kraju: nevjerojatno priznanje koje će kosnuti samog Cala, Collinsa dovesti na naslovnicu i riješiti slučaj.

Della, Cal i Don

Della, Cal i Dan u redakciji

Užurbana i radna atmosfera novinarske redakcije, tamni uredi političara, plavokosa ljubavnica, podzemlje i spletke, likovi koje su utjelovili toliko “tipični” britanski glumci, scene lišene “retuširanja” i šest epizoda odlične britanske mini serije vrlo su visoko postavili letvicu za istoimeni film koji se nekoliko godina kasnije (2009.) snimio u SAD-u.

Ne samo zbog političke intrige, serija je odlična i zbog likova samih, njihovih međuodnosa i ljudskosti koja zrači iz svakog njihovog pokreta i reakcije. Svatko od njih ima osobnost, pozadinu i odlično je odigran. Kritike su bile naklonjene mini seriji a od 16 različitih nominacija osvojila je čak deset nagrada a posebno mi je drago što dvije od njih pripadaju Billu Nighty za najbolju ulogu te čak četiri Paulu Abbott zbog njegovog nevjerojatnog scenarija.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s