Filmosfera

Carstvo velikog Oza (Oz the Great and Powerful, 2013)

Carstvo Velikog Oza

Svi znaju za poznatu knjigu Čarobnjak iz Oza Lymana Francka Bauma te istoimeni film Victora Fleminga iz 1939. godine o djevojčici Dorothy i njenoj pustolovini u Ozu. Radnja ovog filma odvija se nekoliko desetljeće prije i objašnjava tko je Oz i kako je on dospio u Oz

Oz je stigao u svoju zemlju

Kao i Dorothy, i Oscar (James Franco) je došao iz Kanzasa. U putujućem je cirkusu bio nevažan mađioničar koji je volio zavoditi žene. Upravo će ga to dovesti do nevolja. Naime, bježeći pred ljutitim suprugom jedne od svojih obožavateljica sklonio se u balon kojeg je tornado odbacio u nepoznato. Tamo gdje se našao sve je bilo toliko drukčije od ičega što je ikoji čovjek ikada vidio: tisuće boja, zvukova i neviđenih stvorenja. Oscar je uvijek želio nešto veliko no nije ni slutio da će dobiti “svoju” zemlju. Prelijepa vještica Theodora (Mila Kunis) koja ga je dočekala objasnila mu je kako je on ostvarenje proročanstva koje će spasiti njenu zemlju i ljude. Ni malo skroman Oz odlučio je da bi se mogao time pozabaviti. Prije nego što je toj vještici slomio srce zbog čega je postala zla, stekao je nekoliko prijatelja i upoznao dobru vješticu Glindu (Michelle Williams) i shvatio da se zločeste vještice, Theodora i njena sestra Evanora (Rachel Weisz),  ne šale a sve što on ima je tek nekoliko jeftinih trikova koji zapravo nemaju šanse protiv njihovih moći. Ipak, Oz ne bi bio toliko Veliki i Moćan da iz ove situacije također nije izašao kao pobjednik te je na domišljat način svladao vještice te oslobodio ljude svoje nove zemlje.

Theodora je postala zla

U avanturama poput ove, gdje se glavni junak nađe u posve novom svijetu, uvijek je poseban doživljaj gledati nove i čudesne krajolike, prepune boja iz kojih iskaču neobična biča. Od takvih prizora redovito očekujem pokoju opasnost ili bar neugodnost i rijetko kad ostanem razočarana jer iza prekrasnih kulisa zaista se krije nešto pogubno ili opasno. Stanovnici tih novih krajeva su uglavnom u nevolji a pridošlica je dio rješenja njihovih problema. Mislim da je po ovoj formuli Oz dobro prošao: družio se s krilatim majmunima, porculanskim djevojčicama, jednom dobrom vješticom te dragim ljudima koji žele pobijediti u ratu a nikoga ne namjeravaju pritom ubiti. Iako si je sve probleme kao i dvije velike i opasne protivnice sam stvorio, našao je načina da svima podari sretan kraj.

Carstvo velikog Oza je lijepa bajka, ponegdje duhovita a nigdje zamorna. Sama radnja je vrlo tečna a iz svega se može izvući divna pouka da obično oni koje smatramo velikima i važnima su zapravo samo veliki majstori obmane. Stanovnici Oza su imali sreće jer je njihov Oscar velikog i toplog srca tako da se sve dobro završilo.

2 misli o “Carstvo velikog Oza (Oz the Great and Powerful, 2013)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s