Serijologija

Igra prijestolja (Game of Thrones, 2011 – ): 3. sezona

IGRA PRIJESTOLJA 3

I treća sezona sve popularnije serije Igra prijestolja je iza nas. Za one koji ne znaju, radi se o ekranizaciji trećeg nastavka popularnog serijala knjiga Pjesma leda i vatre, naziva Oluja mačeva. Bila je to dobra sezona a hrvatske su fanove zasigurno posebno razveselili kadrovi snimljeni u Dubrovniku za kojeg je Peter Dinklage priznao da mu je jedno od najljepših mjesta na svijetu.

U ovoj sezoni javlja se nekoliko novih likova dok će za neke ona biti posljednja. Na ovogodišnjem Comic-Conu Michelle Fairley i Richard Madden obožavateljima su priznali kako je snimanje njihovih posljednjih minuta u seriji prošlo vrlo emotivno a završilo se dirljivim oproštajem. Ako  ćemo suditi po knjizi, za Richarda nema povratka dok su za Michelle vrata otvorena. Seriju je napustila i Oona Chaplin u ulozi Robbove bolničarke-kraljice koja se, ako želimo ostati vjerni knjizi, trebala pojaviti kao plemkinja s vrlo ambicioznom majkom. U scenarij je zalutala i prelijepa Ros (Esmé Bianco) koja je svoja dobra djela platila životom jednako kao i stari Mormont (James Cosmo).

Kraj Robba Stark

Kraj Robba Stark

Sezona je dobila i nekoliko novih lica. Počnimo s Olennom Tyrell (Diana Rigg), sporednim likom koji će se pokazati vrlo bitnim za daljnji razvoj događaja. Tu je i Barristan Selmy (Ian McElhinney), stari vitez s novim zadatkom – štititi Daenerys Targaryen i pomoći joj da vrati što joj pripada.  Njenim će se redovima priključiti i Daario Naharis (Michiel Huisman). Skroz na sjeveru, Mance Rayder (Ciaran Hinds) se pokušava približiti Zidu kako bi s njegove druge strane našao utočište za gomilu ljudi koja bježi pred zimom i njenim užasima. Dok oni bježe južno, na sjever su se uputili Bran, Jojen (Thomas Brodie-Sangster) i Meera (Ellie Kendrick). Theon ipak nije mrtav no sudeći po strahotama kojima ga izlaže Ramsay Snow (Iwan Rheon) čini se da bi smrt za njega bila milost.

Daenerys ima novu vojsku

Daenerys ima novu vojsku

U ovoj  sezoni stvari tek postaju ozbiljne. Iako je do sad već popriličan broj (naizgled) glavnih likova mrtav, umiranju još nije kraj. Naročito je zanimljivo treće ime koja ja Arya odabrala kako bi joj njen dužnik Jaqen H’ghar (Tom Wlaschiha) dostavio i posljednju smrt. To ime nije odabrala u knjizi. Također, u knjizi se ne spomijne Varysova ispovijest i čovjek kojeg drži zatvorenog u kutiji. S druge strane, Jamie je i tamo ispričao sve o svojoj prošlosti i nemilom nadimku koji mu je nadjenut.

Jamie je ostao bez ruke

Jamie je ostao bez ruke

Kad biste bilo koga pitali koji je trenutak možda najupečatljiviji u čitavoj sezoni većina bi zasigurno prvo pomislila na krvavo vjenčanje i Kiše Castamera i bila bi u pravu. Ta pjesma koja je postala simbol za obračun Lannistera s neposlušnicima i više je nego prikladna da obilježi kraj jedna stare kuće koja je zapravo stradala ne zbog neposluha već časti i plemenitosti te da jedna moćna kuća pošalje poruku da može stati na kraj svakome, radilo se o kralju, podanicima, pobunjenicima. Iako možda za nečiji ukus presentimentalan, lijep je bio i trenutak kad je Yara Greyjoy (Gemma Whelan) odlučila spasiti svog brata. Jedan od detalja u kojem je ekranizacija nadmašila knjigu je lik Shireen Baretheon (Kerry Ingram), prikazane kao beskrajno milo i nevino dijete koje unatoč golemom teretu koji ju obilježava nosi u sebi dovoljno dječje čistoće da bi se isticala u svijetu interesa, ubojstava, rata, nepravde i zla koji je okružuje.

Maloprsti želi zadržati Sansu

Maloprsti želi zadržati Sansu

Za nekoliko mjeseci kreće se s prikazivanje četvrte sezone čije se snimanje ponovo djelomično odvijalo u Hrvatskoj i to ponovo u Dubrovniku koji će biti kulisa za Kraljev Grudobran a okolica Dubrovnika, Split i Klis su lokacije na kojima se odvija Daenerysin dio priče.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s