Knjigosfera

Pandora u Kongu – Albert Sanchez Pinol

Pandora u KonguŠezdeset godina stariji Tommy Thomson prisjeća se svoje priče koja je u jednom trenutku bila vrlo bitna čitavom Londonu, Engleskoj a pomalo i svijetu. Vraća se u svoje dvadesete, dok je još bio mlad, nepoznat i lakovjeran. Njegova se priča zvala Pandora u Kongu,  s jedne strane nezaboravna pustolovina a s druge nevjerojatna ispovijest zatvorenika Marcusa Garveya. I zaista ima nevjerojatan kraj!

Dakle, neiskusnog je Tommya  jedan odvjetnik, čiji najbolji dani tek dolaze, angažirao da napiše knjigu koja će mu pomoći izvojevati oslobađajuću presudu njegovu klijentu optuženom za ubojstvo dvojice mladih engleskih aristokrata za vrijeme njihove potrage za zlatom u Kongu. Tako je Tommy hodočastio u zatvor te marljivo bilježio Marcusove dogodovštine što je po povratku u svoj stan pokušavao pretočiti u čitko štivo. S vremenom mu je Marcus postao čak i drag te je postajao sve uvjereniji u njegovu nevinost te sve odlučniji da završi knjigu koja bi ga mogla spasiti od vješanja, čak ga ni rat (1. svjetski) u tome nije mogao spriječiti. Knjiga je zaista objavljena te je doživjela veliki uspjeh a što je još važnije, cjelokupna je javnost stala na Marcusovu stranu, baš kao što je odvjetnik Norton očekivao a Tommy priželjkivao. Činilo se da će Nortonova domišljata ideja pomoći pravdi da pobijedi unatoč vrlo lošim izgledima. U svakom slučaju, javnost i Norton su dobili što su htjeli a Tommy je na žalost ostao nezadovoljan.

Ova me knjiga dobila već na prvoj stranici. U redu, ne baš na prvoj jer sam nju potpuno razumjela tek nakon što sam pročitala ostatak ali svaki sljedeći odlomak mamio me sve više i više. Volim autore koji imaju smisla za humor i stvaraju takve likove i zaplete. Tommy je fantastičan lik uz kojeg je podjednako zabavno čitati o pogrebima, borbi sa kornjačom bez oklopa, bombi u blagovaonici, njegovim tipfelerima u redakciji gdje radi… Tu je i prosti Irac MacMahon koji se unatoč silnoj vulgarnosti uspio podvući se pod kožu okorjeloj staroj dami te je ponajbolje razumio Tommyevu knjigu iako su kojekakvi pseudointelektualci o njoj imali vrlo zanimljivih ideja (od kojih je jedna bila smješnija od druge).  Uz to, ovaj je autor vrlo hrabro zagrabio i malo fantastike stvorivši nepoznata bića iz podzemlja koja su prijetnja svekolikom životu na Zemlji. To je uistinu već viđeno (kao i likovi Richarda i Williama, engleskih aristokrata kojima su robovi i neistražena Afrika tek sredstvo koje bi im uz malo sreće trebali osigurati lagodan žitov) no način na koji su ovoga puta oživjeli , a to je “knjiga u knjizi”, ne ostavlja mjesta prigovorima.

Marcus Garvey

Marcus Garvey

Da ne ispadne da sam sama u svojem hvaljenju, spomenut ću da je David Mitchell (Atlas oblaka i Livada Crnog Labuda) za knjigu rekao da je “Spektakularan i veličanstven roman” a Yann Martel (Pijev život i Beatrice i Vergilije) ocijenio ju je kao ” Sjajno, iznimno napeto i istančano štivo”.

I za kraj jedan mali kuriozitet: autor je svog optuženika Marcusa nazvao po Marcusu Garveyu, poznatom borcu za prava crnaca.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s