Knjigosfera

Hladna koža – Albert Sanchez Pinol

Hladna koža

Hladna koža

Kollege je odrastao u ponajboljem irskom sirotištu Blacktrone i u mladosti se priključio irskom pokretu za slobodu. Kada se razočarao o ljude, politiku i domovinu odlučio je pobjeći od svih njih. Bijeg i njegovo novo zanimanje atmosferskog mjeritelja doveli su ga na nenaseljen i posve zabačen otok u južnom Atlantiku gdje je u godini samovanja koja mu je predstojala odlučio pronaći svoj mir. Međutim, mnogo toga je pošlo po zlu jer otak nije bio ono što je očekivao.

Njegov prvi susret s jedinim stanovnikom otoka nije mu pomogao da se osjeća dobrodošlim. Sva sreća da dobrodošlicu nije očekivao od nikoga a ponajmanje od poludjelog svjetioničara. Prve noći provedene tamo jedva je izvukao živu glavu kada su ga napala nepoznata bića. Od tad se njegovo stav prema svjetioničaru promijenio: ne samo da mu je  zamjerao  što ga nije upozorio na pogibelj koja noću hara otokom već ga je počeo mrziti što ga nije primio u svjetionik koji je bio daleko sigurniji i neosvojiv u usporedbi s njegovom kućicom. Usprkos nemilosti svoga susjeda uspio je preživjeti ali i natjerati neumoljivog Batisa da mu otvori vrata svjetionika. U pregovorima je bilo odlučno to što je uspio zarobiti njegovu “kućnu ljubimicu” koja, začudo, pripada svijetu vodozemaca koji ih nemilosrdno napadaju. Kollege ju je mrzio i tukao no ona je na to očito bila navikla. Kako bi je inače Batis pripitomio? Dva napuštena muškarca odolijevala su napadima tih čudovišta no ona su se neprestana vračala, neovisno o gubicima. Zahvaljujući dinamitu koji su uspjeli izvući iz nasukanog broda jednom su prilikom napravili opći pokolj, uništili i velik dio otoka ali čudovišta ništa nije zaustavilo.

Kollege je promijenio svoj stav prema njihovoj zatočenici, najprije ju je proučava a potom je počeo bludničiti s njom, baš kao i njegov “prijatelj” koji je tu praksu prigrlio davna prije. Kollege je primjetio da ona nije tek zvjer, da je sposobna komunicirati sa svojima, plakati se i smijati se. Pomišljao je o primirju sa njihovom morskim osvajačima ali Batis o tome nije želio ni čuti. Za njega je bilo nužno da ih ubijaju i uništavaju. Ipak, privremeno zatišje nastupilo je kad im je Kollege na plaži ostavio pušku kojom se više nisu mogli služiti. Tad su im čudovišta poslala svoju djecu. Kollege im je bio daleko skloniji nego Batis, ček se posebno povezao s jednim od mališana za kojeg je zaključio da je siroče te mu nadjenuo i ime Trokut. Dokle su god mališani slobodno i zaigrano kročili njihovim otokom njihovi roditelji pod morem nisu dolazili napadati. Ipak, primirje je bilo prekinuto, Trokut je zauvijek nestao a Kollege i Batis žestoko su se posvađali. Batis je također zauvijek nestao a Kollege se pretvorio u njega.

Roman ima ukupno tri lika : Kollegu (tako je Batis naslovljavao mladog mjeritelja), Batisa i Aneris (tako je pak Kollege nazvao ženku koju su držali). O Kollegu se zna najviše. Zna se odakle dolazi, što je prošao i što misli zato što je on pripovjedač. Batis mu je poprilična zagonetka ali uspjeva ga dokučiti koliko je potrebno da bi njihov suživot funkcionirano. O njegovoj se prošlosti ne zna ništa a život na otoku okruženom vječitom opasnošću iz morskih dubina nesumnjivo je ostavio trag na njegov um. Aneris je tek statist u njihovom životu. Ona je ženka i razlog zašto se ratuje. Tu je i Trokut, vrlo živahan i radoznao malac s kojim se Kollege povezao do te mjere da ga je pokrivao dok bi ovaj spavao.

Sva se radnja dešava na jednom malenom otoku a protagonisti se mogu izbrojati na prste jedne ruke. Ipak, zajedno su u stanju zarobiti čitatelja i ne puštati ga do samog kraja. Volim knjige u kojima ima mašte i koje su tako jednostavne a opet dovoljno intrigantne i upečatljive da ih se ne zaboravi tako skoro. Ponavljam: jedan otok, dvoje ljudi – bili su više nego dovoljni.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s