Knjigosfera

Pedeset nijansi – E. L. James

Pedeset nijansi

Pedeset nijansi

Ne tako davno, knjige ove trilogije bile su iznenađujuće popularne i vrlo tražene u mnogim svjetskim knjižarama a ja i dalje ne razumijem zašto. Možda zato jer ljudi u  vole bajke a kad ih se pomalo začini sa pokojom scenom za odrasle možda im se čine manje naivnima, kompleksnijima ili nepredvidljivijima. Istina je da ovdje nema ničega ispod površine ali ukupno oko tisuću i petsto stranica pridobilo je brojne čitatelje diljem svijeta.

Trilogija započinje s  Pedeset nijansi sive a sam naslov točnije”sive” poprilično me muči; naime, jedan od glavnih likova preziva se Grey što prevedeno s engleskoga doista znači sivo no kako svih pedeset nijansi zapravo pripada Greyu mislim da bi bilo pošteno da mu je pripalo i mjesto u naslovu). Prva knjiga je zapravo i ponajbolji dio a slijede ju Pedeset nijansi mračniji i Pedeset nijansi slobodniji gdje se sve razvodnilo umalo do granice nečitljivog.

Radi se o mladoj studentici Ani Steele koja je kao uslugu svojoj voljenoj prijateljici pristala je intervjuirati tajanstvenog milijunaša Christiana Greya. Da raščistimo, ona studira književnost i naravno da je ponajprije zanima klasična britanska književnost, samozatajna je i bistra a on je u svojim srednjim dvadesetima uspio izgraditi golemo poslovno carstvo, zarađuje milijune, nevjerojatno je lijepog lica i tijela, govori francuski i svira klavir. Njih dvoje se upuste u vezu pri čemu je ključno da je od vrlo iskusan Dom a ona djevica. I tako, zaljube se oni, Anastasia mijenja Christiana na bolje i pomaže mu da se nosi sa svojim teretom nastalim uslijed grubog i okrutnog zanemarivanja i zlostavljanja u najranijoj dobi, pritom se neizmjerno vole, žene se, dobe dvoje djece i ostaju sretni. Njihove obitelji su isto divne, naročito Christianova koja ga je posvojila još kao dječaka, njegovi roditelji vole Anu, ona njih. Spomenimo još da su Anina najbolja prijateljica Kate i Christianom brat postali (oženjeni) par a Christianova sestra i Katein brat/Anin prijatelj također se zbližavaju. Postoji i jedan okorjeli negativac koji prijeti njihovoj sigurnosti, tu su i Greyeve bivše koje su im nekoliko puta poremetile idilu. Ana i Christian se uglavnom seksaju, bar u prvoj knjizi i oboje su, naravno, vrhunski u tome. Kako se radnja primiče kraju seksa je sve manje a sve je više pokušaja da se u njihov svijet učini slojevitijim. Ne mogu ništa lijepo reći ni o dijalozima kojih doduše ima ali su previše površni. Tu i tamo se zalomi i pokoji opis ili pokušaj da se pažnja skrene na nešto drugo osim Ane i Christiana no sve je to vrlo nespretno. Kako čitavo vrijeme stvari gledamo Aninim očima jer je ona pripovjedač bilo je zanimljivo posljednjih nekoliko stranica pročitati iz Christianove perspektive. Izuzev toga, ništa mi ne pada na pamet kao hvale vrijedno.

Mislim da se s ovakvom temom moglo napraviti puno više. Ne znam puno o ljubavnim romanima (a ovo je u osnovi jedna veliki ljubić) no uvjerena sam da stvari mogu izgledati bolje. Iako prva knjiga u sebi sadrži najviše erotike druge dvije ju po tom pitanju sve manje slijede i kao da s prvom nemaju prevelike veze. Ako poželite biti znatiželjni (i zaviriti) imajte na umu da je znatiželja ubila mačku (kao što je Christiana jednom prilikom i sam primjetio).

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s