Serijologija

Doktor Who (Doctor Who, 2005 – ): prva sezona

DOCTOR WHO

Rose Tyler (Billie Piper) je bila sasvim obična mlada djevojka koja je radila u jednoj od brojnih londonskih prodavaonica odjeće. No, jednog dana od nikud se pojavio nepoznati muškarac, zgrabio je za ruku i rekao joj da bježi od plastičnih lutaka iz izloga koje su oživjele. To je bio početak Rosenog novog života kao Doktorove (Christopher Eccleston) suputnice i prijateljice.  Christopher Eccleston misli da je otišla s njim jer je Doctor usamljen a Rose je bilo dosadno s čime se u potpunosti mogu složiti. Zajedno će pobijediti oživjelu plastiku i mnoge druge neprijateljski raspoložene svemirske vrste, putovati kroz prostor i vrijeme, štititi nevine i biti junaci.

Doktor Who zapravo nije novost, radi se o dobro znanom naslovu tj. televizijskoj seriji iz sedamdesetih (ali i brandu) koja se ponovo počela snimati u srpnju 2004. godine. Christopher Eccleston, novi Doktor Who, je o snimanju saznao iz novina a za ovu je ulogu bio izabran upravo on jer se željelo angažirati odličnog glumca koji nije predvidiv izbor. Svi koji su radili na projektu dobro su znali tko je Doktor, već spomenuti Eccleston je kao dječak obožavao njegovu sposobnost regeneracije. Upravo zbog Doktorove povijesti sa malih ekrana, za svakog fana bilo bi neprihvatljivo napraviti seriju bez njegovih poznatih neprijatelja Daleka. Oni su nemilosrdni, na njima nema ničega lijepog, čak ni lica nemaju, oni su samo oko i oružje spremno da uništi sve pred sobom, pomalo nalik tenkovima iz prvog svjetskog rata. Za razliku od njih, Doktor voli sve što je u svemiru, on je zapravo junak koji je uvijek sve spreman spasiti a u tome ne zaostaje ni Rose. Iako spašavanje znači i borbu i nasilje, Doktor nikad nema oružje, on ne vjeruje u nasilje stoga se dešava da je stvaran svijet možda nasilniji od serije. Sviđa mi se Doktorov pacifizam.

Doktor i Rose ne bi daleko dogurali bez TARDISa, Doktorovog stroja koji je za njega očito više od običnog prijevoznog sredstva. TARDIS je veoma kompliciran i da bi radio kako treba, potrebno je šest, sedam Gospodara Vremena no Doktor sam izlazi na kraj s njim. Štoviše, ponekad se ponaša kao da je TARDIS živo biće.

Lady Cassandra

Lady Cassandra

Jedna od najskupljih ali i najspektakularnijih epizoda je zapravo druga, u kojoj su trebali svjedočiti kraju svijeta. U njoj je bilo mnogo specijalnih efekata no nitko ne može reći da se nisu isplatili. Tamo se pojavila i moja najdraža negativka, Lady Cassandra (Zoë Wanamaker). Osim što je snimanje pojedinih scena jako skupo, neke su dodatno komplicirane i zbog okoline ali i stvarnog života koji se mora odvijati i koji ne ovisi o ritmu snimanja. Tako je, primjerice, bilo poprilično zahtjevno u trećoj epizodi snimiti nekoliko trenutaka padanja snijega u Cardifu iz 1869. zbog vjetra koji je otežavao snimanje kao i Rose i Doctora kako u prvoj epizodi trče dok im iza leđa prolazi tipičan londonski autobus. Kad smo već kod negativaca, svaki od njih ima i smisla za humor a neki od njih imaju vrlo neobična i teško izgovoriva imena. Neki od njih, poput Margaret, dobit će i drugu šansu.

Rose, Doktor i Kapetan Jack

Rose, Doktor i Kapetan Jack

U devetoj se epizodi pojavljuje Carey Muligan, jedna od mojih dražih glumica, u sporednoj ulozi ali i Kapetan Jack (John Barrowman) koji će se u seriji zadržati nešto dulje. Osim prekrasnih prizora Londona noću za vrijeme drugog svjetskog rata, u ovoj su epizodi apsolutno svi preživjeli i Doctora je to jako, jako razveselilo. Međutim ovdje su negativci zapravo bile nano čestice koje su, umjesto liječenju, zabunom pridonijele stvaranju čudovišta s poprilično zastrašujućim plinskim maskama umjesto lica. Iako je Doctor za Jacka isprva mislio da je arogantan, da nema srca i misli samo na sebe, oni će se zapravo zbližiti. I Jack je također junak, no on, za razliku od Doctora, koristi oružje i pomaže mu dobiti bitke koje sam ne bi mogao dobiti. Jack je vojnik i kao takav nužan je Doctoru i Rose.

Najemotivnija epizoda je bila osma, u kojoj Rose upoznaje svog mrtvog oca (Shaun Dingwall) i pomalo se razočara. Tad je iznevjerila Doctora a njena je pogreška bila toliko dalekosežna da je čak i  Doctor umro. Međutim, njen je otac spasio dan i svemir.

U samom finalu upravo je Rose spasila sve. Dakako, ni Doctor ni Jack, ni njena mama (Camille Coduri) a ni Micky (Noel Clarke) nisu sjedili prekriženih ruku no ona je pogledala u srce TARDISa, vratila se po Doctora i jednostavno pobijedila neprijatelja. Dakako da su se u finalu pojavili očito neuništivi Daleki. Međutim, gledanje u srce TARDISa je bilo prevelik zalogaj za Rose, pa makar ona bila i Bad Wolf, stoga je Doctor morao žrtvovati svoj život da bi spasio nju. No, za njega se ne trebamo brinuti jer on ima sposobnost regeneracije.

Rose je Bad Wolf

Rose je Bad Wolf

Ovo je SF serija no s puno više smisla za humor nego što bi se za seriju takvog profila moglo očekivati. Čini se potrebnim naglasiti njeno europsko, točnije britansko podrijetlo (američki fanovi posebno vole njen britanski štih). Snimanje specijalnih efekata je poprilično skup ali i dugotrajan proces no bez njih bi bilo nemoguće stvoriti sve te drugačije svijetove i živote. Doctor Who je u svih svojih trinaest epizoda podjednako zabavno gledati iako se pojedine epizode razlikuju po atmosferi koja je pak uvjetovana njenom tematikom. Svidio mi se Doktor, svidio mi se TARDIS te način na koji se nose sa svemirom…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s