Serijologija

Na putu prema dolje (Breaking Bad, 2008 – 2013): 1. – 4. sezona

BREAKING BAD

Walter White (Bryan Cranston) vodi pomalo nezanimljiv obiteljski život na kojem bi mu rijetki pozavidjeli. Radi kao srednjoškolski profesor kemije iako je, što se njegovih kapaciteta tiče, mogao postići mnogo više, njegov sin teenager ima cerebralnu paralizu, njegova žena je u drugom stanju a dijagnosticiran mu je i rak pluća. Svjestan je u kakvoj će se teškoj situaciji naći njegova obitelj ako on umre stoga se odluči za očajan potez i počinje proizvoditi metamfetamin, što se pokaže vrlo unosnim poslom. Povučen profesor i uzoran obiteljski čovjek preko noći će postati kriminalac i učiniti sve kako bi financijski zbrinuo svoju obitelj za dane kad ga više ne bude.

Proizvodnja tzv. kristalnog meta je jednostavna za kemijskog genija kao što je Walt no kako se probiti u svijetu preprodavača predstavljalo mu je popriličan problem stoga je za partnera uzeo svog bivšeg učenika Jessea Pinkmana (Aaron Paul) koji je na tom području imao dovoljno iskustva. Dakle, jedan je znao kemiju a drugi posao. Njih dvoje ne mogu biti različitiji no više-manje će uvijek  prevladati svoje nesuglasice, Jesse će čak naučiti kuhati najbolji met koji se može naći a

Ovako su Jessie i Walt započeli

Ovako su Jessie i Walt započeli…

Walt će postati opasan kriminalac koji ne preže ni od čega kako bi uklonio svaku prepreku koja im se nađe na putu. Međutim, da bi stvar bila zanimljivija, Waltov šogor Hank (Dean Norris) je policajac i velika faca u borbi protiv droge za kojeg je sigurno da neće samo tako odustati od lova na tajanstvenog Heisenberga koji je na ulice Albuquerqua plasirao nov, savršen met. U početku će biti teško usklađivati svoj obiteljski život i kriminalan hobi no Walt će sve vještije i lakše lagati svojoj ženi Skyler (Anna Gunn), njenoj sestri Marii (Betsy Brandt), sinu Waltu Junioru (RJ Mitte), Hanku i svima ostalima. Bilo bi naivno očekivati da će ih sve ovo vrijeme moći držati podalje od opasnosti i lagati im stoga će Skyler prva saznati istinu i pomoći mu da i dalje bude uvjerljiv i neotkriven. Skyler će biti zabrinuta, šokirana, povrijeđena i neće baš uvijek imati razumijevanja za svog muža što joj je mnogo fanova zamjerilo. Annu Gunn je njihova nenaklonost toliko dirnula da se s pravom zapitala zašto je supruga “negativac” kad je zapravo Walter lažljivac, proizvođač metamfetamina i ubojica (Skyler za to ne zna ali Gunn i fanovi znaju) te je uz pravog kriminalca u kući posve apsurdno kriviti njegovu suprugu za išta, pa čak i aferu s šefom.

...a ovako je postalo s vremenom

…a ovako je postalo s vremenom

Dok je Walter stručnjak za proizvodnju droge i pristojan čovjek iz susjedstva Jesse je problematičan mladić i ovisnik. Takvi kakvi jesu, nužni su jedan drugome. S puno sreće svladat će najprije nekoliko manje opasnih likova ali i ozbiljnog psihičkog bolesnika Tuca (Raymond Cruz) čija će ih smrt uvelike koštati te hladnog i nemilosrdnog Gusa (Giancarlo Esposito). Međutim, njihov odnos nije idealan. Oni se često svađaju, povremeno mrze no ni jedan ne želi da onaj drugi umre. Njihov odnos nije idiličan: ne grle se kad zagusti niti se tapšaju po ramenima kad jedan pogriješi.  Među njima je puno vike, pokoji udarac, nešto manipulacija s Waltove strane te koja tajna s Jessejeve. Zapravo, kad se radi o međusobnim odnosima, ovdje nema mjesta romantici i iluzijama.

Walt ima novac ali je ostao bez obitelji

Walt ima novac ali je ostao bez obitelji

Supruga kojoj se lagalo biti će povrijeđena i neće odobravati svaki potez svog supruga, nakom smrti djevojke njen dečko će biti tužan i završiti na odvikavanju, nakon pokušaja ubojstva policajac je depresivan i bezobrazan prema ženi koja daje sve od sebe da se brine o njemu najbolje što može a sin u majci vidi negativku iako je otac taj koji realno zaslužuje osudu. Ovdje nema junaka, svi su stvarni koliko to mogu biti. U tom smislu, zgodan je detalj da Waltova obitelj nije savršena pa on nije postao kriminalac kako bi njegovo troje djece moglo i nakon njegove smrti biti razmaženo i lagodno živjeti u predgrađu već sve to radi za sina koji ima cerebralnu paralizu i doživotno će imati posebne potrebe, nezaposlenu suprugu koja očekuje njihovo drugo, neplanirano dijete, kako bi ih lišio ogromnog troška njegovih terapija za koje je najizvjesnije da neće uroditi plodom (kasnije se pokazalo drugačije) te da im osigura dovoljno novaca za sve što će im trebati kad njega više ne bude. Naravno da će Walt postati pohlepan i tonuti sve dublje.

Na početku prve epizode Bryan Cranston stoji u gaćama nasred pustinje. Moram priznati da me to uvelike podsjetilo na prvu epizodu jedne druge serije koja ga je i proslavila. Dakako, radi se o Malcolmu u sredini. Kad smo već kod odjeće, ne može proći nezamijećeno kao se Jessie uvijek trudi uskladiti boju kape s ostatkom odjeće. No, šalu na stranu Cranston i Paul su bili odlični. Već spomenuti Malcolm u sredini i uloga smotanog Hala Cranstona su umalo stajali ove uloge jer se smatrlo da se šašavi tata možda neće pokazati najbolji u ulozi tate-met-kuhara. I Paul je umalo ispao iz igre jer je za njegov lik bilo predviđeno da će krajem prve sezone biti ubijen no njegova je izvedba bila toliko impresivna da je Jessie naprosto morao ostati živ. Osim njih dvoje koji su uistinu bili genijalni te im se ne može naći prigovora i RJ Mitte je također briljirao a ni Gunn nije zaostajal. Tome u prilog govore brojne nominacije i osvojene nagrade ali i priznanje i naklonost fanova diljem svijeta.

Autopraona za pranje novaca

Autopraona za pranje novaca

Četvrta je sezona ponudila krasan završetak koji ne znači i kraj serije. Naime, tijekom 2013. emitirala se i posljednja, peta sezona o kojoj su svi pričali u superlativima. Ne mogu reći da nemam povjerenja u Gilligana i ostatak ekipe no ove sam četiri sezone uistinu željela odvojiti od posljednje i ne riskirati s možda manje dobrom završnicom.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s