Knjigosfera

Fantazija za dva pukovnika i jedan bazen – Mario de Carvalho

FantazijeZaDvaPukovnikaIJedanBazenFantazija za dva pukovnika i jedan bazen nije jedna od boljih knjiga koje sam pročitala. Ona svakako ima svojih svijetlih trenutaka a pukovnici su duhoviti i interesantni čitavo vrijeme, s izgrađenim bazenom i bez no tu i tamo pojavljivao se jedan ćuk na grani kojeg nikako nisam mogla prožvakati. Nije problem u ćuku kao ćuku već u tome da mislim da se o bazenu i pukovnicima moglo pričati i bez njega. Sam početak uistinu je bio odličan no kako je radnja odmicala moje oduševljenje je polako blijedilo iako je s vremene na vrijeme knjiga ponovo znala zablistati.

Dakle, dva umirovljena pukovnika čiji bi se položaj mogao otprilike opisati na ovaj način: “Kao što je poznato, među građanima koji čine širi srednji sloj viši su vojni časnici oni koji imaju najrazgranatije i najbolje veze. Potrebno je naći tipa koji radi specijalni kruh? Već će se iščeprkati neki u Tras-os-Montesu koji je bio skupnik u drugoj satniji 1969. i kojemu će biti veliko zadovoljstvo da udovolji našemu pukovniku. Potreban je pravnik zbog nekog spora o podjeli nasljedstva? Odmah će se pojaviti onaj rahitični momak, s naočalama, jako plašljiv, koji je bio narednik u jedinici za nabavu hrane, a koji je sada odvjetnik u Lisabonu i čak se pojavljuje na teleiziji. Pukovnik želi montirati bazen? Postoji mnoštvo satnika, bojnika, brigadira, inženjera, liječnika, profesora, koji jedva čekaju da mu pomognu.”; odlučila su svoje stare dane provesti u pokrajini Alentejo. Iako se prije nisu poznavali, zajednička vojna prošlost pomogla im je da se zbliže i postanu gotovo nerazdvojni. Po cijele dane su razglabali o svemu i svačemu tako da ni malo ne čudi da je i književnost došla na red: ” Ja mislim“, reći će, “da je najvažniji zaplet, radnja. A tek onda likovi i određeni moralni obrazac. A zatim ideja, koncept, ali i način na koji je knjiga napisana, je li portugalski dobar ili loš. A tu je i zvučnost, ritam, i to je važno. Na koncu, način na koji se događaji razvijaju pred našim očima, ono… kako se to kaže… spektakularnost cijele stvari.” Ipak, trebalo je prikratiti vrijeme uz novoizgrađeni bazen… Kako to obično biva s ljudima koji imaju dosta životnog iskustva, njihova pripovijedanja su ponekad bila i nešto ozbiljnija: “I sad se ja pitam, kako je jedna populacija goniča krava prešla ratnu zonu, dvije zaraćene strane, jednu koja je nametnula svoj suverenitet, drugu koja je težila svom suverenitetu, tako da su samo svojim tijelima stvorili tišinu, ničiju zemlju, neutralnu zonu, u svojoj drevnoj potrazi za pašnajcima, predani svojim prirodnim ciklusima, ne obraćajući pozornost na tipove koji se skrivaju, bune, miniraju okoliš, unišavaju i ubijaju, i koji, stoga jer su dio neskladnog i zbrkanog svijeta, bez ciljeva, bez ciklusa, bez pravila, baš kao i majmuni i hijene, ne zaslužuju čak ni jednu riječ, jer riječ pripada pravim ljudima. I nisu morali promijeniti nijedan pokret da bi nam nametnuli svoju moć i prisilili nas da ih poštujemo. Nas i one druge.” Pukovnici su, dakle, ineteresantni ljudi koji uvijek imaju nešto za reći.

Alentejo

Međutim, i knjizi je bilo i drugih aktera kji su imali štošta za reći a jedan od njih je i ćuk u krošnji sa svojim mišljenjima i razmišljanjima. Dok su sve ostale epizode koje su se udaljavale od bazena (i pukovnika) bile i više nego dobrodošle, kao na primjer osvrtaje na njihove živote prije : “…Maria Jose sjetila se svih cura svoga sina i ponovno se ozlovoljila… Druga, koju se Nelson udostojio predstaviti majci, bila je napasna plavuša… Bila je opsjednuta Indijom i meditacijama. Obična zanesenjakinja. “Ah, Indija, ha, da, kako je to zanimljivo, vi ste, Amilcare, iz Nove Goe, svi ste tamo živjeli, u Panjimu, za vrijeme invazije. Gledali bombardiranje. Moj je otac bio satnik, čak je bio i ranjen u rame i dugo je dijelio cigarete u nekom vojnom logoru u Algarveu. Neka joj nitko danas ne spominje indijska jela.” Maria Jose nije shvaćala smisao tog razgovora. Kad bi počela pričati o stvarnoj Indiji, čak o jednoj ratnoj konkretnoj zgodi, djevojka bi se, ime joj je zaboravila, sva uživjela u Indiju, sklopljenih ruku, smješkala se, mir, om, om, om, nirvane, laice cvijeća, šafran, svjeina bombajskih predvorje i sve u tom stilu…“, ovaj nesretan ćuk sa svoji razišljanjima zaista mije postao trn u oku. Srećom, i autor je to sam prokljuvao: “No dobro, popodne pripada pukovnicima, a autor se upleo samo zato što je to ljudski, ta nije od kamena, pa se ne može uvijek suzdržati. U svakom slučaju, ušutkao sam onoga ćuka i kosa koji su se već namjerili da dobace neke pretjerane argumente o ponašanju ljudi… i vraćam se protagonistima koji su pustili da popodne protekne u blagosti i miru…” Osim što se upliće na radnju na ovakav način, autor i razgovara sa svojim likovima: “Samo još jedna stvar, Marijo das Dores. “Recite!” Znate li zašto sam vas pozvao? “Zbog nekakvih stilskih učinaka. Prenemaganja, uglavnom.””

A kad smo već kod trna u oko, ne bi bilo pošteno da posebno ne skrenem pažnju na jedno od ponajboljih objašnjenja te pojave: “Odmah mi pada na um ona stara priča o čovjeku koji vidi trn u susjedovu oku, a ne razabire balvan u svojemu… iako se ne objašnjava razlog zašto bi neki čovjek hodao s balvanom (balvanom?) u oku. Nikad nisam čuo da je netko vidio balvan uglavljen u nečijoj očnoj jabučici niti, ovako apstraktno govoreći, znam koja bi bila svrha toga uglavljivanja.

Ova knjiga osvaja svojom duhovitošću. Bilo da se radi o dva pukovnika, njihvim ženama, djeci, mladiću koji putuje Renaultom i pomaže nesretnim pčelarima ili igra šah sa nepoznatim ljudima, radnicima koji kopaju bazen te pritom naiđu na starine o čijoj vrijednosti razočarano konstatiraju da “Lupeži od Maura imali su vremena za sve. Ali nama ništa vrijedno nisu ostavili.“. Mislim da je ovo savršeno štivo za ljenčarenje uz bazen ili bez njega.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedna misao o “Fantazija za dva pukovnika i jedan bazen – Mario de Carvalho

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s