Knjigosfera

Volim Pariz – Lindsey Kelk

Volim Pariz

Volim Pariz – Lindsey Kelk

Pariške pustolovine Angele Clark razlikuju se od prethodnih priča. U Volim New York upoznali smo našu junakinju, njezin život i osobe koje je okružuju, a radnja je bila orijentirana na Angelinu promjenu i izbor između dvoje naizgled svršenih i potpuno drugačijih muškaraca. U nastavku koji je uslijedio (Volim Hollywood) zaplet se vrtio oko njezinih iskušenja i Alexove sumnje, dok je ovom prilikom (u Parizu) sjena sumnje pala na drugu stranu i napokon smo saznali nešto više o Alexovoj prošlosti.

*     *     *

Priča započinje pet mjeseci nakon Angelinih pustolovina u Los Anglesu i povratka u New York. Iako joj nedostaje Jenny koja je odlučila ostati u L.A.-u gdje je uspješno započela posao stilistice, sve ostalo u njezinom životu ide joj po planu.

Ok, možda ne ide sasvim po planu, ali život joj je poprilično dobar. I dalje razmišlja o odgovoru na Alexovo pitanje da se preseli k njemu (dopustit ćemo joj ovu nesigurnost jer joj ipak suživot s posljednjim dečkom/zaručnikom nije bio bajkovit), no i u odvojenim stanovima njihova veza je savršena. Što se posla tiče, usprkos povećanoj popularnosti njezinog bloga i nje općenito nakon intervjua sa prezgodnim (i sada deklariranim homoseksualcem) Jamesom Jacobsom, nije dobivala mnogo novih članaka izvan bloga i redovne britanske kolumne u časopisu Look, no ipak je imala posao kojeg voli i koji joj osigurava vizu da živi u gradu kojeg obožava.

Jednog dana Alex joj javi kako je njegov band Stills pozvan na festival u Parizu i pozove Angelu da ide s njima. Usprkos prvotnoj nesigurnosti, sjećanje na događaje i probleme izazvane zadnjim putovanjem u L.A. prilikom kojeg su bili razdvojeni (vidi Volim Hollywood), kao i činjenica da će tijekom boravka u romantičnom Parisu Alex proslaviti svoj trideseti rođendan, brzo su je uvjerili da pristane na put. Tome planu pomoglo je što je Bob Spencer, vlasnik Spencer Medije u sklopu koje je izdavan Look, zatražio od Angele da za Belle, popularni modni časopis iz njihove naklade, napravi članak o alternativnim cool mjestima u Parizu (i ja bih!!). I tu zaplet počinje…

*     *     *

*     *     * Nastavak sadrži spoilere *     *     *

. . .

"Plavo nebo bez oblačka prelijevalo se u boje sumraka, u njemu su se nazirale bijele i sive zgrade, a presijecali su ih široki bulevari i trgovi posuti lišćem. Seine se nalazila točno pod nama, Louvre gotovo odmah preko puta, a kad sam pogledala niz rjeku, vidjela sam Notre-Dame."

“Plavo nebo bez oblačka prelijevalo se u boje sumraka, u njemu su se nazirale bijele i sive zgrade, a presijecali su ih široki bulevari i trgovi posuti lišćem. Seine se nalazila točno pod nama, Louvre gotovo odmah preko puta, a kad sam pogledala niz rijeku, vidjela sam Notre-Dame.”

Pravi razlog Angelinog dobivanja tako zanimljivog zadatka objasnila je njezina šefica Mary, rekavši kako je jedna od Bobovih unuka velika obožavateljica njenog bloga. Pri tom objašnjavanju saznali smo da je i Cici, Maryina neprijateljski nastrojena pomoćnica, također Bobova unuka, a da njezina mržnja prema Angeli (i mnogo drugih osoba) proizlazi iz toga što sama nije dovoljno dobra da joj djed povjeri novinarske zadatke.

Iako je prvo bila prestrašena kako će cijeli put ispasti, Angela je počela vjerovati da će put biti romantičan i prilika da se iskaže u Belleu. Međutim, njezina pariška pustolovina nije ispala onakva kakvu je očekivala. Najprije je došlo do zahlađenja u njezinom odnosu s Jenny prouzrokovanim time što je u zračnoj luci Angela saznala da je njezina prtljaga – koja je uključivala legendarne Louboutinke, pariško plavu Marc Jacobs torbicu koju joj je poklonio James, GHD peglu za kosu, te niz pomno odabranih dizajnerskih kombinacija koje joj je posudila Jenny – iz nekog razloga (zvanog Cici – kako saznajemo na kraju knjige) uništena (kad smo već kod uništene prtljage, osobno se uvijek bojim da će na nekom od putovanja moja prtljaga biti izgubljena ili da će se dogoditi nekakva nesreća – prometna ili samozapaljenje dijela prometnog sredstva u kojemu se nalazi moj kofer – da pokušavam nositi samo dio stvari do kojih mi je doista stalo). Nakon toga upoznala je Solene, zgodnu francusku rokericu i bivšu Alexovu curu – no ne bilo koju curu, već kako je kasnije saznala ONU koja mu je slomila srce prevarivši ga s njegovim prijateljem, koja je živjela s njim, koju je zaprosio i koja ga je sada željela natrag. I za kraj, saznala je da je se Alex predomislio oko zajedničkog života i da ne želi brak i djecu, te da Virginie, ljupka djevojka koja je poslana iz francuskog Bellea da joj pomogne oko članka, zapravo surađuje s Cici i čini sve kako bi Angela uprskala svoj članak, dobila otkaz i vratila se u London.

Navedene nesretne okolnosti i sumnja u Alexa rezultirale su time da je Angela uhvatila prvi vlak do Londona (i Louisine zabave povodom prve godišnjice braka) i napustila Pariz bez riječi i poruke. Srećom (kako to u knjigama koje volim biva), kratki telefonski razgovor s Jenny opametio je Angelu i ona se prvim vlakom vratila natrag u Paris. Po dolasku na festival saznala je da je Alex otišao u London za njom, zbog čega je Stillsov nastup bio upitan. No zabavljajući publiku tučom sa Solene (pri čemu joj je pomogla Virginie koja se pokajala zbog svojih djela) i svojom pričom o Alexu i pariškim nezgodama, uspjela je dovoljno dugo zadržati pozornost nestrpljive publike da se Alex vrati i Stills nastupi u punom sastavu.

Po povratku u London Angela je dobila otkaz u Look.com (no kako je Mary saznala cijelu istinu, obećala joj je pomoći kada se sve malo ohladi), ali priča ipak završava sretno – Louisa je trudna, Jenny se vratila u New York (jer stilist može biti u bilo kojem gradu), a Angela se preselila kod Alexa.

*     *     *

U svakoj od “Volim (…)” knjiga nešto me toliko oduševi da kimam glavom slažući se s Lindsey Kelk. Ovaj put to je bila potvrda superiornosti šampona za suho pranje kose. Ako ga niste probali, preporučam – i ne trebate kao Angela čekati da vam se kosa zamasti, već ga možete upotrebljavati čak i na potpuno čistoj kosi jer joj daje vidljivi volumen. Ja sam ga otkrila prije nekoliko godina u nekom drugom chick-litu (o tome drugom prilikom) i od tada je neizostavni dio moje police s kozmetičkim proizvodima.

No kozmetički proizvodi na stranu, knjiga je doista duhovita i zanimljiva. Iako je riječ o već trećem dijelu serijala, ni u jednom trenutku mi nije bilo dosadno, a likovi nisu izgubili na svojoj dubini već smo saznali više o svakome od njih i još više ih zavoljeli (osim Cici koja se podigla na stupu srama). Lindsey Kelk je svojim knjigama došla na moju listu chick-lit pisaca i s nestrpljenjem iščekujem čitanje slijedećeg nastavka.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s