Serijologija

Uvod u seriju: Jonathan Strange & Mr Norrell (2015)

1

“Can a magician kill a man by magic?” Lord Wellington asked Strange. Strange frowned. He seemed to dislike the question. “I suppose a magician might,” he admitted, “but a gentleman never would.”

Engleska 19-og stoljeća, magija, odlična glumačka postava i još bolja atmosfera, pametnom dosta. No za one kojima ipak treba malo više poticaja neka čitaju dalje.

Prva epizoda BBC-eve miniserije Jonathan Strange & Mr Norrell uvodi nas u svijet gdje se magija ne prakticira već 300 godina. Tu prazninu ubrzo popunjava povučeni i samozatajni gospodin Norell kojemu je jedini cilj vratiti slavu engleskoj magiji kakvu je nekada uživala. Kako bi se predstavio javnosti i što lakše uklopio u visoko društvo, odluči svojim nadnaravnim sposobnostima pomoći uvaženom političaru. Tom odlukom postiže željeni efekt, no u svijet prizove vilenjaka s kojim sklopi tajni dogovor i time pokrene lančanu reakciju nemilih događaja. U to vrijeme mladić Jonathan Strange otkriva svoj prirodni talent za magiju te ubrzo postaje Norellov prvi i jedini učenik. Kako su karakteri, ali i viđenja same magije dvojice glavnih protagonista vrlo različiti, udaljenost među njima postaje sve veća i izraženija.

Svijet koji je stvorila Susanne Clarke, a u sedmodijelnu seriju pretočili Peter Harness i redatelj Toby Haynes, smješten je u malo mračniji spin viktorijanskog doba sa daškom nenametljivog humora  i povijesnim zbivanjima gdje se magija u svijetu Napoleonskih ratova čini kao dio povijesne scene. Osim povijesnih događaja koji su izvsno ukomponirani u priču, specijalni efekti su odrađeni jako dobro, nimalo sladunjavi ili naivni kako to već zna biti u serijama gdje je magija okosnica radnje.

Radnja teče prirodno, a likovi su dosta dobro prikazani. S jedne strane imamo srednjovječnog gospodina Norella (Eddie Marsan), svojevrsnog ‘knjiškog moljca’ koji želi da magija bude dostojanstvena i ugledna, zapravo pomalo dosadna, rekla bih kao englesko vrijeme. Dok s druge strane imamo zaigranog, simpatičnog Jonathana Strangea (Bertie Carvel) kojemu je magija prirođena. Iako na početku uvažava Norellove savjete i ograničenja, polako otkriva drugi, davno zaboravljeni svijet drevne magije Kralja vrana.

6

Tu su i drugi jednako zanimljivi likovi, a meni možda najdraži i zasigurno, osim spomenute dvojice, najvažniji lik prve sezone, vilenjak (Marc Warren) imenom Gospodin (The Gentleman) koji sa svojom sijedom kosom, dugim noktima i uglađenom, pomalo jezivom pojavom, već u prvoj epizodi daje naslutiti svoje mjesto u daljnjim nastavcima.

Knjigu nisam pročitala, a s obzirom na komentare o tome kako je serija poprilično vjerodostojna knjizi, nisam sigurna hoću li se odvažiti i pročitati svih 1006 stranica. Susanne Clarke sada radi na drugoj knjizi, iako zbog bolesti nešto sporije. No ne brinite, prva sezona ne završava sa ‘cliffhangerom’ iako daje prostora za nastavak. Pa ako vam u životu treba malo drame, malo magije, volite povijest i dobro razrađene likove, ova će vas serija sigurno osvojiti.

Jopi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s