Knjigosfera

To All the Boys I’ve Loved Before (trilogija) – Jenny Han

To all the boys trilogies.jpg

Već dugo nisam napisala nikakvu recenziju. Zašto? Vjerojatno mislim da bi svaka rečenica koju napišem trebala puno toga reći, a ništa bitno ne otkriti. Da bi trebala točno prenijeti svaku svoju misao i vjerno predočiti ono što sam osjetila nešto gledajući ili čitajući. A kad nešto gledam ili čitam, ne želim puno toga pamtiti, ne želim zapisivati i bilježiti bitne dijelove, ne želim se uopće opterećivati. Obožavam čitati knjige i gledati TV i ti trenutci su kada bježim od svakodnevnice i kada želim samo uživati u onome što se nalazi pred mnom. Ali isto tako shvaćam da je bitno druge osvijestiti o postojanju nečega da bi i oni mogli u tome uživati. I zato ću ovaj put nastojat biti kratka u ovoj recenziji i odmah na početku reći – Jenny Han, dobrodošla na listu književnica čije radove ću dalje pratiti.

„To All the Boys I’ve Loved Before“, „P.S I Still Love You“ i „Always and Forever, Lara Jean“ trilogija je koja nas vodi kroz odrastanje i ljubavne avanture Lare Jean Song Covey, počevši od ljeta prije njezinog kretanja u drugi razred srednje škole do odlaska na fakultet. Prava radnja započinje kada pet ljubavnih pisma koja je 16-ogodišnja Lara Jean napisala svim dečkima u koje se u nekom trenutku zaljubila (Josh Sanderson, Peter Kavinsky, John Ambrose McClaren, Lucas Kraff i Kenny Donati)  i od kojih se kroz ta pisma pokušala oprostiti, neplanirano dođu u njihove ruke. Svako pismo drugačije je i svako nas uvodi u nevine misli djevojčice koja je odlučna zaključati svoje osjećaje i nastaviti živjeti bez ljubavnih problema. Ali koja zapravo tek počinje živjeti kada se mora suočiti sa životom.

Bez da se previše upletem u detalje same radnje, bit priče je ono što sam već rekla – dobra cura, popularan dečko, ljubav, sumnja, tuga, sreća, odrastanje. Lara Jean nije tipičan lik kakvog sam na početku čitanja očekivala, u nekim trenutcima s njom se je vrlo lako poistovjetiti, no zapravo je lik kojeg sam često željela protresti i reći da se sabere, vikati na nju da prestane biti dijete, da učini nešto drugačije. Ali Lara Jean je u srži savršeno nesavršena, baš kakva jedna tinejdžerka i treba biti. Peter Kavinsky (zapamtite to ime – nadam se da takvih dečkiju ima i u stvarnosti), s druge strane, nesavršeno je savršen za Laru Jean.

Uz Laru Jean i Petera, u knjizi upoznajemo i njezine sestre Margot (starija) i Kitty (mlađa), tatu Dana, susjedu Trinu, najbolju prijateljicu Chris, (ne)prijateljicu Gen, prvog susjeda Josha, prijatelja iz djetinjstva Johna Amborsa (za kojeg bi vjerojatno navijala da Peter nije Peter), školskog prijatelja Lucasa i mnoštvo drugih likova koji bi i sami mogli biti junaci neke svoje vlastite priče.

Ove knjige dugo su neotvorene stajale na mom Kindleu, no kada sam vidjela da na Netflixu izlazi film istoimenog naziva kao prva knjiga, požurila sam sa čitanjem jer – budimo opet iskreni – film nikada nije bolji od knjige (što – iako je film simpatičan i ima skoro savršeni izbor glavnih glumaca – to mogu i za ovaj slučaj potvrditi), a kada prvo pogledam film, knjige uglavnom ostanu nepročitane. Uostalom, ima nešto u tome da sam zamisliš kako izgledaju junaci iz knjiga, bez da ti te slike budu nametnute.

Osim  toga, budimo iskreni, koliko god se moje godine brojčano povisivale, nikad nisam i nikada neću moći odoljeti priči o dobroj pristojnoj curi koja nakon slučajnog događaja sklopi pakt s popularnim dečkom da se pretvaraju da su u vezi, a da bi na kraju shvatili da su savršeni jedno za drugo. Ipak je pravi život često presurov i tužan da bi i izmišljena priča morala biti takva, zbog čega uvijek radije odabirem sretne priče sa sretnim završecima i zbog čega nikada neću smanjiti svoju ljubav prema young adult i chick lit tematici.

Osobno volim popratiti svaku priču do kraja (ništa gore nego kada se neka serija otkaže) i ovdje možemo reći da je radnja dobro zaokružena i da kraj može zadovoljiti i osobe poput mene. Ipak, neka pitanja ostaju otvorena (prvenstveno kako će izgledati život Lare Jean i Petera u budućnosti – iako vjerujem da poanta priče i je da treba živjeti u sadašnjosti, što se dogodilo s Joshom, je li se Peter pomirio sa svojim ocem i sl.). Isto tako, mislim da bi nam i jedna Kitty i/ili Owen (Peterov sramežljivi mlađi brat) knjiga isto dobro došla. I zato držim fige da se Jenny Han predomisli oko toga da su ovo sve knjige o Lari Jean koje ćemo dobiti, te da nam odgovore koje tražimo da (makar i indirektno) u nekoj od svojih budućih knjiga.

Knjige su odlične, lake za čitanje i svim ljubiteljima Cecelie Ahern, Emily Giffin, Lindey Kelk i ostalih meni dragih književnica, čvrsto ih preporučujem!

Jedna misao o “To All the Boys I’ve Loved Before (trilogija) – Jenny Han

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s