Knjigosfera

Don’t Marry Thomas Clark – Celia Hayes

 

Slika zaslona 2018-10-07 u 01.14.02U zadnje vrijeme proždirem knjige. Prije nešto više od mjesec dana planirala sam postati malo aktivnija na blogu i svaki put kada nešto pročitam, ostaviti kratku recenziju. Ništa posebno, tek toliko da sama sebe nakon nekog vremena podsjetim što sam nedavno čitala. Ali u vrijeme kada su nam knjige dostupne u samo nekoliko klikova (jeeej Amazon – iako i dalje volim miris papira, dostupnost e-knjiga je učinila Kindle moji vjernim družbenikom), a kada tu ljubav prema čitanju moram još uskladiti s ljubavlju prema TV-u (ovaj put jeeej za Netflix i napokon legalno gledanje novih serija), ono malo slobodnog vremena kojeg imam, teško mi je odvojiti za pisanje. I tako jedna po jedna, knjiga se otvori, pročita i premjesti u folder “Pročitano”. Većina knjiga koju čitam prilično su slične, ali kako uglavnom tražim pravu chick-lit tematiku “ne volimo se-volimo se”, “ružno pače skrivena ljepota” ili “nepopularna i popularna osoba”, to je potpuno razumljivo, većinu knjiga zaboravim čim dođem do sretnog kraja. Ali tu i tamo neke od njih ipak pređu čarobnu granicu prosječnosti i uđu u popis “zabavno”. Jedna od takvih knjiga je “Don’t marry Thomas Clark” autorice Celie Heys.

Priča iza naslova ide ovako nekako (oprez-spoileri!)…

Thomas Clark je 32-godišnji aristokrat. Zgodan je, obrazovan, ljubazan, ljubimac svakog tko ga upozna i vrlo posvećen obiteljskom poslu. Zapravo nisam sigurna čime se točno bavi, ali ajmo reći da je riječ o nekim investicijama (doduše, možda je i pisalo, ali itko će sve zapamtiti 🙂 ). Nakon smrti njegovog djeda, bogatog grofa, sazna da, osim manjeg dijela nasljedstva ostavljenog butleru i prijatelju grofa, sve ostalo će pripasti njemu, ali pod uvjetom da oženi Sandy Price i to nakon što žive najmanje 6 mjeseci zajedno na imanju u Canterburyju, te budu vjenčani najmanje 10 godina. Ukoliko se odbije oženiti, sve pripada Sandy, dok ukoliko se ona odbije udati, sve pripada Thomasu. U slučaju da oboje odbiju brak, svo bogatstvo će se razdijeliti na više dobrotvornih organizacija.

Sandy Price je žena (po nekim mojim kalkulacijama, od oko 28-29 godina) čiji su roditelji bili grofovi prijatelji zbog čega je svako ljeto svog djetinjstva provela na imanju u Canterburyju, uglavnom mrzeći sve što Thomas predstavlja. Razlog tome, kako saznajemo tijekom odmicanja radnje, je što kada je imala 14 godina, Thomas ju je poljubio (njezin prvi poljubac) i nakon toga ismijao pred svojim prijateljima. Danas Sandy planira s prijateljicama otvorit bistro u Londonu za što im nedostaje novaca.

Thomasov prijatelj, odvjetnik Frank, pomogne mu skovati plan pomoću kojega bi Thomas došao do nasljedstva bez potrebe da se oženi. Nakon što su pronašli Sandy, ispričali su joj polulažnu priču prema kojoj je Thomasov djed u senilnim posljednjim danima života promijenio oporuku na način da mu ostavi svo nasljedstvo osim imanja u Canterburyju, a da će njega naslijediti nakon što se oženi ili u slučaju da ga žena kategorički odbije. Navodno je Thomas sentimentalno vezan uz to imanje, zbog čega mu je bitno da ga naslijedi, ali nije želio pobijati oporuku djeda na sudu, kako javnost ne bi saznala dio o senilnosti čime bi ukaljao grofovo dobro ime, pa se sjetio Sandy jer ju poznaje od djetinjstva i vjeruje da će čuvati taj dio za sebe. Iznenađena Sandy, ne znajući pravu istinu, odmah je odbila svaku pomisao na zajednički život i brak, ali je pristala sastati se ponovo za nekoliko dana i potpisati izjavu koju će Frank pripremiti a u kojoj će navest da se ne želi udati za Thomasa, što bi mu pomoglo da dođe do nasljedstva ukoliko ne pronađe ženu koja se spremna za njega udati. Međutim, kada je došao trenutak potpisa izjave, shvaćajući da su joj novci potrebi za bistro, Sandy se predomislila i pristala preseliti na imanje te za 6 mjeseci udati za Thomasa.

Kako to obično biva u romantičnom svijetu beletristike, tu se radnja komplicira i krećemo putem mrzimo se – volimo se. Thomas, ljutit što mu nije uspio plan da se Sandyjinom izjavom o odbijanju udaje riješi svojih problema, te uvjeren da mu je pristala pomoći samo kako bi došla do novca, nastoji joj zagorčati suživot na imanju. Nakon što na pola knjige Sandy sazna istinu o oporuci, ljuta zbog svih laži i pokušaja da ju Yhomas izigra, započinje sa svojom osvetom. Moram priznati da mi se svidjelo što je Thomasu skoro odmah otkrila da zna pravu istinu, a što je dovelo do meni najzabavnijeg dijela knjige – otvorenih igrica i podmetanja. Naravno, sva ta zabava dovela je na kraju do buđenja iskrenih osjećaja, razrješenja nesporazuma iz prošlosti i do happy enda, točno onakvog kakvog smo priželjkivali.

Pročitala sam nekoliko reviewa ove knjige i ono s čime se slažem s drugim čitateljima je da je dio radnje koja prikazuje njihovo zaljubljivanje mogao biti malo bolje razrađen. Prvi dio knjige bavio se planiranjem i igricama, zatim međusobnom privlačnošću i praktički nakon provedene noći, odmah su prešli na ljubav i vjenčanje. Takvim tijekom radnje, ostali smo lišeni svih onih trenutaka u kojima se trebalo vidjeti kada je privlačnost prerasla u ljubav. S druge strane, možda je poanta baš u tome da se njihova ljubav razvijala svih ovih godina tijekom odrastanja i naizgledne ravnodušnosti/netrpeljivosti, odnosno zaključiti da je istina što kažu, tanka je granica između mržnje i ljubavi.

Kako god, po opisu sam očekivala otrcanu knjigu, a ono što sam dobila bilo je mnog bolje. Preporučujem!

p.s. Iako sporedan lik koji se pojavljuje u tek nekoliko scena, svidio mi se prikaz doktora Caseyja i držim fige da je upravo on junak u nekoj drugoj Celijinoj knjizi. Vama želim ugodno upoznavanje Thomasa, dok ja krećem u potragu za Casyjem! 🙂

Komentiraj