Filmosfera

Hulk (2003)

Hulk (2003)

.

Bruce Banner (Eric Bana) je mladi bionuklearni znanstvenik koji se bavi istraživanjima u području nanomedicine. Kada je imao četiri godine, njegov otac, genetičar David Banner (Nick Nolte) je ubio Bruceovu majku, svoju suprugu Edith (Cara Buono) i završio u mentalnoj bolnici dok je Bruce dan na posvajanje. Za vrijeme odrastanja Bruce se nije sjećao mnogo iz razdoblja koje je proveo s roditeljima i smatrao je da su oboje mrtvi, no kako se radnja filma odmicala, tako nam se (uglavnom kroz njegove snove) sve više otkrivalo što se zapravo dogodilo u prošlosti.

Već na samome startu filma saznajemo da je kasnih 60-ih David Banner istraživao za američku vojsku kako manipulirati ljudskim genom da bi ozlijede brže zacijelile i potencijalno tako stvorio super vojnike. Kada mu Vlada nije odobrila eksperimentiranje na ljudima, David je započeo eksperimentirati na samome sebi.

Kao posljedica tih eksperimenata, nakon što mu je supruga zatrudnjela, mutirani geni su se prenijeli na njihovo dijete (Brucea). Shvativši što se dogodilo, David je nastojao pronaći lijek, no nakon što je 1973. vojska predvođena potpukovnikom Rossom (Sam Elliott) odlučila prekinuti cijelo istraživanje, David Banner je prouzrokovao eksploziju koja je razorila laboratorij i šire područje oko njega, te u pokušaju da ubije Brucea, slučajno ubio svoju suprugu.

.

Bruceova sjećanja na ubojstvo majke, te eksploziju Davidovog laboratorija (Hulk, 2003)

.

Danas, 30-ak godina kasnije, saznajemo da Bruce radi u laboratoriju Berkeleya (te je do nedavno bio u romantičnoj vezi) sa Betty Ross (Jennifer Connelly), kćerkom tada potpukovnika, a sada generala Rossa. Jednoga dana u laboratoriju se pokvari dio opreme zbog čega Bruce bude izložen radijaciji i nanotehnologiji. Nedugo nakon toga, kao posljedica te izloženosti i njihovog doticaja sa Bruceovom već izmijenjenom DNA, kao i nakupljenog bijesa i stresa (David izlazi iz ludnice, zapošljava se kao domar na Bruceovom sveučilištu i naposljetku priznaje da mu je otac), u Bruceu se nešto promijeni, te se po prvi put pretvori u Hulka.

.

Prvo pretvaranje u Hulka (Hulk, 2003)

.

Nakon slijedećeg pretvaranja prouzrokovanog Davidovim pokušajima da preko svojih mutiranih pasa ubije Betty (ono što sam zaboravila spomenuti je da je David potajno nastavio eksperimentirati na sebi tehnologijom koja je pretvorila Brucea u Hulka), Bruce ozlijedi Glenna Talbota (Josh Lucas), ambicioznog bivšeg vojnika koji se želi obogatiti eksperimentirajući oko stvaranja vojnika koji sami zacjeljuju, te nekoliko drugih vojnika, zbog čega ga ubrzo vojska uhvati i odvede u svoju bazu. Želeći zaraditi na Hulkovim sposobnostima, Talbot u bazi pokuša prouzrokovati Bruceovu transformaciju u Hulka, što naposljetku prouzrokuje Hulkov bijeg i Talbotovu smrt.

Slijedećih 20-ak minuta filma Hulk bježi, bori se sa vojskom, pokazuje nam još neke od svojih mogućnosti, te naposljetku, vidjevši Betty i obuzet ljubavlju prema njoj transformira se natrag u čovjeka. Nakon što ga vojska odvede natrag u bazu, ondje ga (pod budnom okom stražara) posjeti David. David pokuša nagovoriti Brucea da mu da svoju moć, no kada Bruce to odbije, zagrize strujni kabel i (kao posljedica svojih pokusa) pretvori se u naelektrizirano biće koje apsorbira energiju. David i Bruce započnu međusobnu borbu, no Bruce shvati da je jedini način da pobijedi svoga oca taj da mu se prepusti. Nakon što je upio Hulkovu moć, David se nije znao nositi sa takvom količinom energije i na neki način je implodirao. Nakon svega toga, bomba koju je general Ross poslao na mjesto borbe je eksplodirala i, prema mišljenju sveopće javnosti, ubila Davida i Brucea.

.

Bijeg od vojske, preobrazba natrag u čovjeka i borba sa Davidom (Hulk, 2003)

.

Nekoliko mjeseci kasnije, u telefonskom razgovoru između generala Ross i Betty saznajemo da je bilo višestrukih viđenja nečeg zelenog, dajući nam do znanja da je Hulk preživio bombardiranje. No da sve ne ostane samo na pretpostavkama, neposredno prije završetka filma vidimo Brucea kako pomaže siromasima negdje u Amazoni, nastavljajući svoje zeleno junaštvo suprotstavljajući se gerilcima i ostavljajući nas sa poznatim Hulkovim (Lou Ferrigno) riječima iz 70-ih: „Nemojte me ljutiti! Neće vam se sviđati kada se naljutim!“, zelenim očima i glasnim urlikom.

.

*     *     *

.

Priznajem, nisam savršena 😛 Volim pogledati svašta i uglavnom sve, što često smatram velikim nedostatkom. Naime, kad god nešto gledam, želim znati i najmanje detalje o svemu povezanom, a što više novih detalja saznam, to više starih zaboravim. I zato kod svakog nastavka Harry Pottera, Batmana ili Gospodara prstenova morala sam najprije još jednom pogledati svaki dio koji mu je prethodio (priznajem, zamoran posao :)). U ovom slučaju, to je značilo da prije nego što sam u miru mogla pogledati Avengerse, morala sam potražiti (više ili manje) samostalne pustolovine svakog od njegovih junaka, a Hulk je bio prvi od njih.

Ok… mnogi bi rekli da se ovaj Hulk ne ubraja među filmske prethodnike Avengersa (–> njegov nastavak „The Incredible Hulk“ zapravo i nije nastavak, već film za sebe koji se može razumjeti i bez da se prije toga pogleda Hulk iz 2003.), što nakon što pogledate ostale filmove (i osobito zadnje minute koje uslijede nakon creditsa) donekle i stoji. Ali s druge strane, ja smatram da ukoliko želite ‘potpuno Marvelovo iskustvo’, onda ono doista mora biti potpuno i ni ovaj uradak se ne smije propustiti.

.

Hulk (2003) – glumačka postava

 

.

Od zanimljivosti mogu samo istaknuti da je film režisirao Oskarovac Ang Lee, a uz već navedenu prvu postavu, u njemu se pojavljuju i legendarni Stan Lee (tvorac Hulka za kojeg sam negdje davno pročitala da ima klauzulu prema kojoj se može pojaviti u svim filmovima koje se snime prema njegovim djelima — pravo koje je u većini slučajeva koristio), serijski Hulk iz 70-ih Lou Ferrigno; Scrubsov dr. Doug (Johnny Kastl), Lostov Jin (ili po novijem Hawaii Five-0-ov Chin Ho — Daniel Dae Kim), te Everwoodov šmrc-šrmc-Colin (Mike Erwin).

Što se specijalnih efekata tiče, usprkos tada brojnim pohvalama kritičara, moram napomenuti da danas, gotovo 10 godina kasnije, moje mišljenje o efektima je otprilike takvo kao i ono o efektima Star Warsa iz 70-ih (čitaj: nekada fantastično, danas smijeh). Ali stripovski koncept i više je nego zadovoljavajući.

Sve u svemu, ova inačica Hulka možda i nije potpuno po mome ukusu (ako moram birati od Avengersove 1+5-ice — Hulk (2003), Iron Man (2008), The Incredible Hulk (2008), Iron Man 2 (2010), Thor (2011), Captain America: The First Avenger (2011) — ipak mi se najviše dopao Thor, no više o tome drugom prilikom), ali i dalje stojim pri svojoj da Avengersi počinju sa ovim Hulkom. Stoga, izgurajte ta dva+ sata, i tko zna… možda film kod vas dobije i koju ocjenu više nego je to kod mene uspio učiniti.

Komentiraj